Voedselvergiftiging: hoe voorkom je dat je ziek wordt van eten?

Hoe voorkom je voedselvergiftiging op reis?

Op reis laat ik me graag verrassen door de lokale keuken: nieuwe smaken, bereidingswijzen en exotische ingrediënten geven mijn vakantie vaak een extra dimensie. Maar het laatste waar je op zit te wachten als je in het buitenland bent is een voedselvergiftiging. Hoe kun je voorkomen dat je ziek wordt op reis? Waar moet je op letten als je uit eten gaat of bij dat gezellige straattentje de lokale specialiteit gaat proeven? Lees het in dit blogartikel.

Kokendheet

In landen met een warmer klimaat is er vaak veel eten op straat te vinden. Bedreven koks maken ter plekke het eten voor je klaar, maar de hygiëneregels voldoen niet altijd aan onze Nederlandse eisen. Daarom is het handig om op te letten of het eten gekookt of gestoomd wordt. Als het gekookt wordt waar je bij staat en je de maaltijd heet geserveerd krijgt, zal een groot deel van de bacteriën gedood zijn. In koude of lauwe temperaturen groeien bacteriën juist sneller en loop je eerder een voedselvergiftiging op. Als je twijfelt, ga dan dus altijd voor die hete soep, stoofpot of thee.

Zoek de drukte op

In een restaurant waar het druk is en waar de lokale bevolking eet, heb je een grotere kans dat het eten op je bord vers is. Des te meer eten een restaurant serveert, hoe groter de omloop in het voedsel. Bovendien ligt voor een lokaal restaurant de standaard vaak iets hoger dan bij restaurants op toeristische plekken. Juist dit soort tentjes willen klanten aan zich binden. De grootste kans op vers en lekker eten heb je dus in een druk restaurant waar de lokale bevolking eet.

Let op hygiëne

Als je eet in plaatselijke eettentjes zal het je direct opvallen dat er vaak een andere standaard voor hygiëne geldt dan in Nederland. Een kok raakt het eten met zijn blote handen aan en de ingrediënten liggen niet altijd gekoeld. Dat wil niet zeggen dat je altijd ziek wordt. Door je boerenverstand te gebruiken kun je een hoop ellende voorkomen. Zitten er vliegen op het vlees of op de vis? Dan kun je het beter niet eten. Ook als het eten onbedekt ligt te wachten, is het slimmer om te zoeken naar een andere eetgelegenheid. Koks die handschoenen en een haarnetje dragen zijn vaak een goed signaal. Je kunt een voedselvergiftiging niet altijd voorkomen, maar door goed op te letten kom je een heel eind.

Voedselvergiftiging gekregen van street food?

Was je handen

Op reis kom je in aanraking met bacteriën waar je afweersysteem niet altijd op berekend is. Als je je eigen handen vergeet te wassen voor het eten, krijg je deze bacteriën in je mond en loop je kans op een voedselvergiftiging. Dan kun je nog zo alert zijn op de hygiëne van de koks, maar het zal je niet veel helpen. Was daarom altijd voor het eten je handen of gebruik op zijn minst een reinigende gel.

Let op schoon water en ijs

Drinkwater is niet overal schoon genoeg om te drinken. Vervuild drinkwater is een makkelijke manier om ziek te worden. Let er op dat je geen water drinkt wanneer je niet zeker weet dat het veilig is. Dit geldt ook voor de ijsblokjes in je cocktail. Of het water waarmee je salade gewassen wordt. Wanneer je echt zeker wilt weten dat je schoon drinkwater krijgt, bestel dan water uit een fles. Let daarbij op of het zegel nog op de dop zit.

Kijk uit met vlees en zuivel

Vlees en zuivel kunnen gemakkelijk bederven als het buiten de koelkast bewaard wordt. Als je het niet vertrouwt, kies dan voor vegetarisch eten, zonder zuivel. Vaak is dit een gezonde keuze en loop je ook minder kans op een voedselvergiftiging.

Kies voor fruit en groente met schil

Fruit en groenten kunnen je ziek maken omdat de buitenkant bloot wordt gesteld aan bacteriën van vieze handen, aarde of vervuild water. Daarom is het slim om te kiezen voor fruit en groente met schil, en het fruit zelf te schillen. De binnenkant is dan zo goed als zeker geschikt voor consumptie. Dit kunnen sinaasappels zijn, bananen, watermeloen of aardappelen.

Beste tip om voedselvergiftiging te voorkomen: “Cook it, boil it or peel it”

Samengevat kun je stellen dat je de minste kans op een voedselvergiftiging loopt als je je eten flink verhit of schilt voordat je het eet. Zoals de Engelsen zeggen: “Cook it, boil it, peel it or otherwise forget it.” Mocht je onverhoopt toch een voedselvergiftiging oplopen, dan is dit erg vervelend. Meestal gaat het na een of twee dagen gewoon weer over en hoef je er niet voor naar een dokter. Let erop dat je voldoende water drinkt zodat je niet uitdroogt.

Mocht de misselijkheid niet over gaan en blijf je je ziek voelen, vraag dan advies aan een dokter. Je kunt natuurlijk ook altijd bellen met de reisarts van Allianz Global Assistance. Als je een goede reisverzekering hebt met medische kosten, dan hoef je je geen zorgen te maken over de kosten van een behandeling.

Vond je het leuk om meer te lezen over voedselvergiftiging en hoe je ziek worden tijdens je reis kan voorkomen? Lees dan eens onze artikelen over wagenziekte en zeeziekte.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.