Houtbewerking in Zweden

Houtbewerking, een leuke winterbezigheid

Er is momenteel niet veel te doen, maar gelukkig zijn er thuis veel leuke dingen om te doen. Een paar maanden geleden ontdekten we houtbewerking en dus kochten we een paar messen en een bijl. Nu snijden we lepels, messen, kopjes en andere leuke vormen.

Houtbewerking is een ideale afwisseling tijdens het schrijven van ons boek. We trekken een dikke trui aan, zetten ons buiten en denken een uurtje helemaal nergens aan. Het geeft heel veel voldoening en is ontspannen. Hout bewerken is het tuinieren in de winter.

Wat heb je nodig?

Hout bewerken is veel gemakkelijker dan je denkt. Hout is een fijn materiaal om mee te werken en gemakkelijk vorm te geven. Een foutje is niet erg want hout is vergevingsgezind. Dit heb je nodig:

 • Blok hout: kies voor hardhout dat niet te hard is. Berk, els en populier zijn ideaal. Kies voor vers hout dat nog niet gedroogd is. In Nederland mag je zelf geen bomen omkappen in het bos, maar iemand bij jou in de buurt heeft vast wel een boom waar je een tak van mag gebruiken. Voor een lepel volstaat een dunne tak.
 • Bijl voor het grove werk. Kies voor een lichtgewicht bijl die makkelijk te hanteren is.
 • Lepelmes. Dit is een mes met een grote haak waarmee je een holle vorm kan uitsnijden. Ze bestaan voor link- en rechtshandigen.
 • Houtsnijmes voor de fijne bewerking van het hout.
 • Schuurpapier. Je hebt minstens vier gradaties nodig. Wij gebruiken 80 – 100 – 150 – 220
 • Bijenwas of olie om het hout mee in te vetten.
 • Snijbestendige handschoen
 • Potlood

Houtbewerking: dit zijn de stappen

Het maken van een eenvoudige lepel duurt zo’n twee tot drie uur. We werken altijd meerdere dagen aan één project en doen iedere dag een stukje. Zo gaan wij te werk:

 1. Bedenk een design. Een lepel, een mes, een kommetje of een ander voorwerp. Het internet staat vol met leuke inspiratie en ideeën voor houtbewerking.
 2. Het grove werk. Teken de ruwe vorm met een potlood op het hout en hak deze uit met de bijl.
 3. In detail. Met het lepelmes en het houtsnijmes werk je meer in detail totdat je tevreden bent over de vorm.
 4. Schuren. Start met het grofste schuurpapier en eindig met het fijnste. Wij beginnen met grofheid 80 en eindigen met 220. Het meeste werk is het schuren met het grofste papier.
 5. Afwerken. Om het hout te beschermen, vetten we het in met een olie of was. Wij gebruiken bijenwas, maar verschillende soorten olie zijn mogelijk. Olijfolie raden we af omdat het kan schimmelen.

Bescherm jezelf

Snij altijd van jezelf af. Bekijk wat filmpjes op internet voor veilig snijwerk. De messen moeten vlijmscherp zijn om makkelijk in het hout te snijden. Olivier schoot langs zijn lepel met het lepelmes en nam een stukje van zijn vingertop mee. Sindsdien gebruiken we altijd snijbestendige handschoenen om de handen extra te beschermen, maar goede houtbewerking begint bij een veilige snijtechniek.

Tip

Als je de volgende dag verder wil werken aan het hout, laat je dit best buiten liggen. Als je het toch mee binnen neemt, steek je het hout best in een hersluitbaar zakje met daarin enkele verse houtsnippers die je er net hebt afgesneden. Zo blijft het hout vochtig en makkelijker te bewerken.

Dit zijn drie blogartikelen van WeLeaf die eerder verschenen:

WeLeaf: Zoë en Olivier op wereldreis

Zoë en Olivier – WeLeaf

Op eigen kracht de wereld rondreizen. Dat is wat Zoë en Olivier doen. Door te hiken, kanoën en fietsen trotseren zij de elementen. En via dit gastblog delen zij hun ervaringen. Meer avonturen en tips vind je op WeLeaf.nl. Of kijk voor foto’s, films en de laatste updates naar WeLeaf op Instagram, Facebook of YouTube.