Gebeten door een mug of ander insect

Insectenbeten in het buitenland: zo voorkom je ze!

Bij de zomer denken we vooral aan lange, zwoele avonden, gezellige terrasjes en met je blote voeten in het zand. Maar helaas hoort ook het zoemende geluid van muggen- nét wanneer je bijna in slaap valt- bij de zomer. In Nederland kunnen muggen zorgen voor slapeloze nachten. Maar tijdens je vakantie in het buitenland, waar insectenbeten allerlei hinderlijke en soms zelfs gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen, worden ze pas echt vervelend. Voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt zeker ook in het geval van insectenbeten. Daarom lees je hier een aantal tips om die vervelende beestjes aan te pakken.

Gebruik DEET om insectenbeten te voorkomen

Om vervelende jeuk en misschien zelfs ziektes zoals malaria te voorkomen, is het belangrijk om je in te smeren met een middel tegen insecten. Zorg ervoor dat de lotion of spray die je gebruikt het middel DEET als basis-ingrediënt heeft. Dat werkt het beste tegen insecten. Let er op dat je geen DEET gebruikt bij kleine kinderen, tijdens een zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft. Zonnebrandcrème en DEET zijn ook geen goede combinatie. Wacht daarom altijd minimaal een half uur met het gebruik van DEET nadat je zonnecrème hebt gesmeerd.

Draag ’s avonds lange kleding

Muggen zijn vooral ‘s avonds actief. Draag daarom vanaf zonsondergang kleding die je huid bedekt: een shirt met lange mouwen en een lange broek. Ook dichte schoenen met sokken zijn ’s avonds aan te raden om insectenbeten te voorkomen.

Slaap onder een klamboe

Gebruik, zeker wanneer je naar een gebied reist waar malaria voorkomt, een klamboe. Zorg dat de klamboe is behandeld met een muggenwerend middel en dat er geen gaten in zitten. Ook is het slim om malariapillen te gebruiken om te voorkomen dat je malaria krijgt als je toch gestoken wordt. Je huisarts of apotheek kan je hierover adviseren. Ook kun je voor advies contact opnemen met één van de reisartsen van Global Allianz Assistance.

Malaria uit zich meestal door koorts en een belabberd gevoel. Dit kan zich in golven voordoen, maar heeft meestal wel een opvallend acuut begin. Als dit zich voordoet, kan je het beste een lokale arts consulteren. Juist artsen in deze gebieden herkennen de symptomen beter dan wie dan ook. Daarnaast kunnen ze snel, met een bloedtest, de diagnose stellen.

Behandeling van insectenbeten

Muggen zijn niet de enige beestjes die kunnen steken. Ook beten van wespen en mieren kunnen vervelende pijn en jeuk geven. Word je gestoken of gebeten door een giftig insect? Dan kun je de plek het beste meteen afkoelen met koud water of ijs. Zo voorkom je dat het gif zich door je lichaam verspreidt.

Advies nodig?

Bij de meeste insectenbeten zie je al snel dat de huid rondom de beet rood wordt. Ook kan een jeukende zwelling ontstaan. Meestal zakt dit na een dag af. Wordt de jeuk erger, doet het meer pijn of maak je je zorgen? Vraag dan advies aan een dokter, zeker als je in het buitenland bent. Je kunt natuurlijk ook altijd bellen met de reisarts van Allianz Global Assistance. Als je een goede reisverzekering hebt, hoef je je geen zorgen te maken over de kosten van een behandeling.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.