Alarmnummer 112, daar red je levens mee.

Het internationale alarmnummer 112: wanneer en waar gebruik je het?

Er bestaan veel speciale dagen. Dag van de vrijheid, een dag van de liefde, dag van de fotografie en op 11 februari is het de dag van het internationale alarmnummer. Ja, je leest het goed. Voor 112 is een speciale dag in het leven geroepen. Heel toepasselijk is ieder jaar 11-2 de dag van het internationale alarmnummer. En dat is helemaal niet gek als je bedenkt dat dit nummer al veel levens heeft gered en dit nog veel vaker zal doen.

Geschiedenis alarmnummer

Het oudste alarmnummer (999) ter wereld komt uit Engeland en werd ingevoerd in juni 1937. Een ernstige brand in een huis op Wimpole Street in Londen op 10 november 1935 was daarvan de aanleiding. De buren van het getroffen huis probeerde destijds tevergeefs met de brandweer in contact te komen. In plaats van de brandweer te spreken werd men in de wacht gezet door de telefooncentrale. Het gevolg was de tragische dood van vijf vrouwen.

In 1946 begon de Southern California Telephone Company in Los Angeles met het eerste alarmnummer van Amerika. Men moest toen nog 116 draaien, maar in 1968 veranderde dat naar het 911.

Nederland was relatief laat met het invoeren van een alarmnummer. In 1990 werd het landelijke 0611 ingevoerd. Nederlanders konden het alarmnummer bellen voor spoedeisende hulp van brandweer, ambulance of politie. Acht jaar later werd dit nummer, op besluit van de Europese Commissie lidstaten, gewijzigd naar 112.

Alarmnummer: overal in Europa

Of je nu in Nederland, Frankrijk of Spanje bent: als je snel de politie, ambulance of brandweer nodig hebt, bel je 112. Dit alarmnummer is geldig in meer dan vijftig EU lidstaten. Je kunt met zowel je mobiel als een vaste lijn 112 bellen vanuit deze landen en bijna altijd kun je Engels of Frans spreken.

Hier is een overzicht van de landen waar je het alarmnummer 112 kunt bellen met zowel de vaste lijn als met je mobiele telefoon:

Albanië Andorra België Bosnië-Herzegovina
Bulgarije Cyprus Denemarken Duitsland
Eiland Man Estland Faeröer Eilanden Finland
Frankrijk Georgië Gibraltar Griekenland
Hongarije Ierland IJsland Italië
Kosovo Kroatië Letland Liechtenstein
Litouwen Luxemburg Macedonië Malta
Moldavië Monaco Montenegro Nederland
Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Polen
Portugal Roemenië Rusland San Marino
Servië Slovenië Slowakije Spanje
Tsjechië Turkije Vaticaanstad Verenigd Koninkrijk*
Wit-Rusland Zweden Zwitserland

*= Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Alarmcentrale van Allianz Global Assistance

Het alarmnummer 112 is in meer dan vijftig landen te gebruiken voor spoedeisende hulp. Als je in nood zit en direct hulp nodig hebt, bel dan 112.

Wanneer je hulp en advies nodig hebt bel je de alarmcentrale van Allianz Global Assistance, die 24 uur per dag 7 dagen per week te bereiken is. Het nummer dat je hiervoor belt is +31 (0)20 592 9292.

Om je te helpen waar nodig is Allianz Global Assistance actief in 36 landen en beschikt het over een wereldwijd netwerk van 400.000 professionele hulpverleners. Dankzij ruime ervaring met hulpverlening aan reizigers en het internationale netwerk weet Allianz Global Assistance  vrijwel altijd de weg op je plaats van bestemming.

Spreek met een arts

Voel je je al een paar dagen ziek en weet je niet wat je moet doen? Heb je medicatie gekregen van een arts in het buitenland en vertrouw je het niet helemaal? Met een reisverzekering van Allianz Global Assistance kun je al je vragen kwijt aan een ervaren arts of verpleegkundige. Ook als je specifieke vragen hebt over ziektes die bijvoorbeeld voorkomen in tropische gebieden, kun je deze stellen aan een van onze artsen. Dit kan zowel telefonisch als online. Erg geruststellend als je ver van huis bent en niet terecht kunt bij je eigen arts.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.