Kamperen in Nieuw-Zeeland; dichtbij Mount Cook en Lake Pukaki

Op reis in Nieuw-Zeeland: kamperen.

Momenteel ben ik op reis in Nieuw-Zeeland. De besneeuwde bergtoppen, indrukwekkende fjorden en helderblauwe meren doen me iedere dag versteld staan. Ondanks de grote verscheidenheid aan natuur is Nieuw-Zeeland erg gemakkelijk te bereizen. Met de auto, trein of boot zijn de twee eilanden gemakkelijk te verkennen. De mogelijkheden om te kamperen zijn enorm en in deze blog geef ik een aantal tips om zoveel mogelijk te kunnen genieten van het prachtige Nieuw-Zeeland. Zonder afhankelijk te zijn van hotels.

Vrij kamperen

Nieuw-Zeeland heeft een unieke eigenschap voor toeristen die graag de vrijheid opzoeken. Het land heeft een landelijke wet die bepaalt dat in publieke ruimtes vrij gekampeerd mag worden. Dat betekent dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van een plek op een camping om je tentje op te zetten. Zie je een mooi meertje: dan mag je daar in principe je tent opzetten en de nacht doorbrengen. Wat is er prettiger dan ’s ochtends je tent openritsen en een weids uitzicht voor je hebben?

Campervans

In de zomermaanden , dat zijn vooral november, december en januari, zie je heel veel campers op de weg. Veel toeristen kiezen ervoor om een camper te huren waarin je van veel gemakken bent voorzien. De meeste busjes beschikken over simpele kookapparatuur en een watervoorziening. De meest luxe uitvoeringen hebben zelfs een douche en toilet aan boord. Zo heb je je huis bij je, waar je ook naartoe gaat.

Campings

Hoewel het vrij kamperen natuurlijk veel vrijheid geeft, ontkom je er niet aan om af en toe een camping te bezoeken. Nieuw-Zeeland heeft ze dan ook in overvloed. Overzichtelijke kaarten geven aan waar deze plekken zich bevinden en over welke faciliteiten ze beschikken. Variërend van drinkwater uit een beekje tot kokend water in een goed uitgeruste keuken. Een camping kan een prettige plek zijn om je weer even op te laden, een warme douche te nemen en nieuwe mensen te ontmoeten en om reiservaringen mee uit te wisselen.

Regelgeving

Hoewel volgens de landelijke regelgeving je overal vrij kunt kamperen, zijn er in sommige gevallen een aantal restricties. Deze kunnen per provincie worden opgelegd, maar zijn in de meeste gevallen vooral bedoeld om te voorkomen dat mensen vuilnis dumpen en dat de natuur verstoord wordt. Probeer de plaatselijke regels altijd op te volgen en houd rekening met de natuur. Nog een aantal tips om toch zo goed mogelijk je kampeerreis tot een succes te maken:

  • Vraag bij aankomst in een nieuw district naar de plaatselijke verordeningen en waar je zeker niet mag kamperen.
  • Wanneer je niet beschikt over een toilet in je camper, maak dan zoveel mogelijk gebruik van campings. Menselijke uitwerpselen in de natuur kunnen voor vervuiling zorgen en de waterkwaliteit in de omgeving beschadigen. Probeer ook zoveel mogelijk gebruik te maken van publieke toiletten, deze zijn op veel plekken te vinden in Nieuw-Zeeland. Meestal zijn de toiletten schoon en voorzien van toiletpapier.
  • Ga altijd verstandig om met je vuilnis. Maak gebruik van de vuilnisplekkenwaar vuilnis gesorteerd en gerecycled wordt.
  • Ga verantwoordelijk om met de keuze van de plek waar je overnacht. Kies niet voor een plek waar je de nachtrust van dieren kunt verstoren, of waar je schade kunt veroorzaken aan bijvoorbeeld planten of bomen.
  • Neem vuilnis van jezelf en/of anderen mee. Als je andere mensen schade ziet veroorzaken aan de flora of fauna, spreek ze hier dan op aan of doe een melding bij de lokale autoriteiten.
  • Kies altijd voor veiligheid. Kamperen is geweldig, maar in een tent of camper ben je ook kwetsbaar. Zorg dat je altijd bereikbaar bent en een opgeladen telefoon bij je hebt voor het geval er iets gebeurt. Als je in gebieden bent met weinig bereik, zou je een satelliettelefoon kunnen overwegen. Zo weet je zeker dat je altijd signaal hebt.

Voor een overzicht met handige gadgets die je mee kunt nemen op reis, lees dan deze blog.

Verzekering

Als je een reis gaat maken naar een land als Nieuw-Zeeland, denk dan aan het afsluiten van een reisverzekering. Zeker als je een auto huurt, is het verstandig om de risico’s af te dekken. In dit blogartikel kun je meer lezen over verzekering van een huurauto. Ook als je je bagage verliest of medisch advies nodig hebt, is een reisverzekering verstandig. Met een reisverzekering van Allianz Global Assistance staat een team van experts klaar om je te adviseren en helpen.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.