Airconditioning kapot: voorkomen en verhelpen

Een kapotte airconditioning op autovakantie: hoe voorkom én verhelp je het?

Ieder jaar gaan ruim vier miljoen Nederlanders met de auto op vakantie. Hiervan krijgt één op de vijf automobilisten te maken met autopech. Zo kan de airconditioning bijvoorbeeld uitvallen. Om deze problemen snel te verhelpen biedt Allianz Global Assistance service op vijf populaire vakantiebestemmingen in Europa. Meindert Jan is een van de monteurs die je hulp kan bieden als je autopech krijgt in het buitenland.

Vertel eens Meindert Jan, wat doe jij deze zomer?

Ik ben deze zomer aan het werk rondom het Gardameer in Italië. Ik werk daar als pechmonteur voor Allianz Global Assistance. Mocht je op vakantie gaan naar Italië en onverhoopt met pech komen te staan, dan bestaat de kans dat ik naar je toe kom om je te helpen.

Wanneer word jij ingeschakeld?

Wij worden vooral ingeschakeld bij problemen die groter zijn dan bijvoorbeeld een lege accu of een lekke band. We kijken wat er mis is met de auto en verrichten vervolgens de technische hulpverlening. Dit kan aardig wat tijd in beslag nemen, soms zijn we uren bezig om een auto weer rijdend te krijgen.

Welk probleem kom je vaak tegen in de zomer?

Een veelgehoord probleem is een kapotte airconditioning. Met temperaturen die enorm op kunnen lopen, kan het behoorlijk vervelend zijn als de airco niet werkt. Voor kinderen kan de hitte helemaal ondraaglijk zijn. Dan is het voor veel mensen een uitkomst dat wij er zijn om te helpen.

Hoe kan het dat een airconditioning in de auto stuk gaat?

Het systeem van de airconditioning bestaat uit leidingen en slangen. Deze zijn buigzaam en daarom licht poreus. Het gas in de airco verdwijnt hierdoor langzaam maar zeker. Per jaar raakt je auto 5 tot 10% van de gassen kwijt en na verloop van tijd zal de airco daarom minder goed functioneren. Goed onderhoud van je airco is hierbij het sleutelwoord. Helaas vergeten mensen dat wel eens.

Kunnen jullie ter plaatse een airconditioning repareren?

Eenmaal ter plaatse kijken we waar het probleem precies zit. Koelingsproblemen van de motor of het niet opladen van de accu kunnen worden veroorzaakt door een defecte airco. Wij hebben onderdelen voor de airco’s bij ons en kunnen er zorgen bijna altijd ter plaatse dat de airconditioning weer werkt. Alleen het bijvullen van de airconditioning doen wij niet zelf. Dit moet bij een plaatselijke garage gebeuren.

Heb je tips voor het juiste gebruik van de airco?

Jazeker, er zijn vier belangrijke tips die ervoor zorgen dat je minder snel last zal hebben van een airco die uitvalt.
1. Zet de airconditioning een paar minuten voordat je aankomt op je bestemming uit. Op deze manier voorkom je condensvorming op de verdamper en gaat deze langer mee. Ook voorkom je hiermee nare geurtjes.
2. Zorg dat je de airconditioning van je auto jaarlijks onderhoudt bij de garage. Vervang hierbij ook de interieurfilters. Dit filter vangt stofjes, pollen en bacteriën van buiten op.
3. Zet de airconditioning van je auto af en toe aan, ook in de winter. Als je de airco alleen gebruikt in de zomer, dan heb je kans dat deze in de winter defect raakt.
4. Doe altijd voordat je op vakantie gaat een autocheck en vergeet hierbij de airconditioning niet. Op deze manier is de kans dat je in het buitenland met pech komt te staan een stuk kleiner.

Heb je nog andere tips voor aircogebruik?

Jazeker! Een belangrijke tip is om de airco niet te hard te zetten. Ik raad iedereen aan om het verschil tussen binnen en buiten op maximaal zes graden te houden. Zo voorkom je te grote verschillen en word je niet ziek tijdens je vakantie.

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.