Lege accu opladen met startkabels

Een lege accu: wat te doen als je stilstaat en hoe voorkom je het?

De auto is erg belangrijk voor mij: ik ga er vaak mee naar mijn werk en breng de kinderen ermee naar school. Ook voor mijn vakantie is hij onmisbaar. Daarom moet ik erop kunnen vertrouwen dat de auto start als ik wil vertrekken. Niets is vervelender dan een auto die niet start door een lege accu. Daarom lees je hier een aantal tips om ervoor te zorgen dat je niet met een lege accu komt te staan. Maar ook wat je kunt doen als het onverwacht toch een keer gebeurt.

Signalen van een lege accu

Hoor je bij het starten van je auto een klikkend of schurend geluid? Dat kan een teken zijn van een probleem met de accu. Ook als je auto er lang over doet om te starten, duidt dat erop dat je accu niet helemaal goed meer werkt. Ook aan de koplampen kun je zien of je accu nog goed is: dimmen de koplampen automatisch als je de auto stationair laat lopen en lichten ze op als je gas bij geeft? Dan is dat een signaal dat je de accu moet laten controleren.

Hoe zorg ik ervoor dat een accu lang mee gaat?

Een accu gaat maximaal vijf jaar mee en moet daarna zeker vervangen worden. In veel gevallen is een accu eerder aan vervanging toe. Hier lees je een paar tips om zo lang mogelijk met een accu te doen.

  • Houd de accu en de aansluitingen goed schoon. Controleer af en toe of de aansluitingen van de accu vrij zijn van roest en rommel.
  • Start de auto voordat je accessoires, zoals een oplader voor je mobiele telefoon, aansluit. Deze trekken elektriciteit uit de accu en zorgen ervoor dat hij minder goed oplaadt.
  • Zorg ervoor dat de accu stil en stabiel ligt in de auto. Dit is natuurlijk iets waar je garage ook op let, maar het is belangrijk dat de accu stevig vast zit. Trillingen van de accu kunnen ervoor zorgen dat hij beschadigd raakt.
  • Bescherm de accu tegen vrieskou. Accu’s kunnen erg slecht tegen kou. Als het vriest heeft een motor soms wel twee keer zoveel energie nodig om te starten dan bij normale weersomstandigheden. Je kunt daarom je accu extra isoleren met isolatiemateriaal. Ook is het slim om voordat de winter begint je accu bij de garage te laten testen.

Wat als je toch met een lege accu staat?

Mocht je accu toch leeg zijn op het punt dat je wilt wegrijden, dan kan een goede buur of een toevallige voorbijganger je met behulp van startkabels weer op weg helpen. Let er hierbij op dat je goede, stevige startkabels gebruikt die de startstroom aankunnen. Laat beide auto’s vijf minuten stationair draaien zodat de accu een minimum aan stroom krijgt en rijd daarna in ieder geval een half uur met de auto zodat de accu goed geladen wordt.

Een lege accu en geen startkabels?

Een lege accu is erg vervelend. Wanneer je bij Allianz Global Assistance een Pechhulp Verzekering afsluit, helpen wij je weer op weg. Door onze jarenlange ervaring in hulpverlening bij ongevallen en pech, weten wij als geen ander wat te doen als je auto er een keer mee ophoudt. Ook als je een lege accu hebt doordat je bijvoorbeeld de lichten van de auto aan hebt laten staan.

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.