Lekke band voorkomen met deze vijf tips

Het voorjaar breekt weer aan. Veel mensen trekken erop uit met de fiets. Helaas krijgt elke fietser er wel eens mee te maken: een lekke band. Je kunt natuurlijk een bandenplakset meenemen voor het geval je dit overkomt. Maar met deze tips helpen we je om een lekke band zoveel mogelijk te voorkomen.

1. Pomp je banden regelmatig op om een lekke band te voorkomen

Als je op een zachte band fietst, vergroot je de kans op een lekke band. Als je zorgt dat de juiste hoeveelheid lucht in je banden zit, kun je er veel langer op fietsen. Bij te weinig lucht wordt de binnenband tegen de velgrand aangedrukt, wanneer je over een hobbel fietst. Dit kan de band lek prikken. Door mountainbikers wordt dit vaak een snakebite of slangenbeet genoemd, omdat het op de beet van een slang lijkt. Maar niet alleen te zachte banden kunnen leiden tot een lekke band, ook te harde banden zorgen voor problemen onderweg. Bij te veel lucht in de banden komt de band nogal strak te staan. Deze knapt sneller wanneer het in aanraking komt met een scherp voorwerp.

2. Controleer regelmatig je banden

Vuil, steentjes of glas blijven kleven aan je banden of steken tussen het profiel. Het is daarom verstandig om regelmatig je banden te controleren na een fietsrit. Een klein steentje of stukje glas nestelt zich snel in het profiel van je band. Je kunt het er daarom beter tussenuit pulken voordat het schade veroorzaakt. Ook regelmatig je banden schoonspoelen kan helpen om een lekke band te voorkomen. Vuil en steentjes spoel je gemakkelijk weg. Als ze minder lang in je buitenband blijven zitten, kunnen ze ook minder kwaad doen.

3. Vervang op tijd een versleten band

Verwaarlozing van je banden leidt vroeg of laat tot schade. Als de buitenbanden versleten zijn, worden ze minder lekbestendig. Is het profiel aan de bovenkant aan het verdwijnen, of zie je barsten? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe buitenband. Wees een lekke band voor en zorg ervoor dat je op tijd je band vervangt als deze slijtage vertoont.

4. Let extra op als je in de regen fietst

Als het regent blijft vuil makkelijker plakken aan je banden. Dit betekent dat ook scherpe voorwerpen als steentjes en glas aan je banden blijven zitten. Als dit langzaam de band in wordt gedrukt, bestaat de kans dat het een gat in je binnenband maakt. Let dus extra op bij slecht weer en controleer je banden op vuil na afloop van de fietstocht.

5. Kijk goed uit waar je fietst

Als je goed oplet waar je fietst, verklein je het risico op lekrijden. Over een diepe hobbel rijden of tegen een stoeprand, vergroot de kans op een lekke band. Daarnaast zijn glasscherven op de weg een belangrijke oorzaak voor een lekke band. Daar kun je dus beter omheen fietsen. Fiets je er toch overheen? Probeer dan gewoon rechtdoor te blijven fietsen. Als je banden goed zijn opgepompt, dan zal een scherf er niet meteen doorheen prikken.

Fietsverzekering met pechhulp

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er iets gebeurt met je fiets. Daarom kun je bij Allianz Global Assistance een fietsverzekering afsluiten. Met deze verzekering word je geholpen bij diefstal of schade aan je fiets. En je kunt er ook voor kiezen om je verzekering uit te breiden met pechhulp. Voor als je onderweg een lekke band krijgt bijvoorbeeld.

Photo by soroush karimi on Unsplash.

Ruben, Productmanager E-commerce - Allianz Global Assistance

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.