Low budget reizen met WeLeaf

Low budget reizen: hoe langer je reist, hoe goedkoper.

‘Hebben jullie de loterij gewonnen of hebben jullie rijke ouders?’ krijgen we regelmatig te horen op reis.  Ook mensen in Nederland begrijpen niet hoe we al meer dan twee jaar de wereld rondreizen. We vertellen dat we leven van € 10,- per dag per persoon. Low budget reizen is voor ons de uitkomst. En goedkoper dan het huren van een klein appartement in een grote stad. Hoe we dat doen…?

Het verschil tussen een vakantie en een wereldreis op de fiets?

Veel mensen denken dat reizen duur is. Er is echter een groot verschil tussen een vakantie van drie weken en low budget reizen rond de wereld. Als je slechts drie weken hebt, wil je er het maximale uithalen. Zoveel mogelijk bezoeken en genieten van lekker eten. Het vliegticket naar de bestemming, het hotel, de restaurants en uitstapjes zijn serieuze kosten. Logisch dat veel mensen niet begrijpen dat wij het zo lang kunnen volhouden.

De fiets brengt je ver van het massatoerisme

Er is een groot verschil als je lang op reis gaat. We hebben bijvoorbeeld veel minder behoefte om iedere dag iets te bezoeken. Dat scheelt in de kosten. Slechts af en toe betalen we voor een nationaal park, een museum of een boottocht. Iedere dag fietsen we door prachtige landschappen, zien overal cultuur en spreken heel veel mensen. Zo ontdekken we het land echt en hebben we geen behoefte aan toeristische plaatsen. Dat is overigens een trend die steeds meer ontstaat. Mensen zoeken de unieke plaatsen die nog niet ontdekt zijn door het massatoerisme. De fiets brengt je op die plaatsen die geen geld kosten, maar wel goud waard zijn. Bovendien hebben we geen vervoerskosten, we fietsen of wandelen immers alles zelf!

Low budget reizen = kosteloos slapen

We slapen nauwelijks in een hotel of hostel. Er zijn veel kosteloze alternatieven. We reizen met een tent en kamperen regelmatig in de wilde natuur. Als er geen kampeerplekken te vinden zijn, vragen we aan lokale mensen om de tent in de tuin te zetten. Dat levert vaak prachtige ervaringen op want de mensen zijn reuze nieuwsgierig naar die vreemdeling in de tuin. We eindigen meer dan eens in een warm bed, in plaats van in de tent. Een alternatief is een reiscommunity waar mensen elkaar ontvangen. Couchsurfing is zeer bekend onder backpackers. Fietsers hebben een eigen community: Warmshowers. Ooit ontstaan in de VS en inmiddels zijn er meer dan 75.000 hosts over de hele wereld. Je belandt bij lokale mensen in de huiskamer, leert de gebruiken van het land en ontmoet de meest bijzondere mensen. De ene keer slaap je in een bed, maar de andere keer op de grond. Je doet dit niet voor een gratis nachtje in de stad, maar voor de ervaring. Wij hebben geen verwachtingen, maar een open houding en accepteren elke manier van ontvangst. Dat moet je natuurlijk wel willen.

Spreek de taal

Als je de lokale taal leert, openen plots alle deuren. We kunnen de lokale bevolking vragen waar de goedkoopste restaurantjes zijn en wat de lokale prijzen op markt zijn. Het gebeurt regelmatig dat we op een dorpsplein staan en een inwoner een praatje komt maken. Ze nodigen ons uit voor een lunch of toveren een tros bananen achter de rug. Als je een klein beetje van jouw tijd deelt, zullen de mensen veel andere dingen met jou delen.

Waar bespaar je beter niet op?

Low budget reizen is een kunst die je moet leren en willen leren, maar je bespaart beslist niet op alles. Omdat we reizen op de fietsen, verbruiken we veel energie. Gezonde voeding is essentieel om fit te blijven en iedere dag te presteren. We zorgen altijd dat er minstens drie verschillende groenten in ons eten zitten. En we geven liever geld aan een zakje noten dan aan een zak chips. En na meer dan twee jaar fietsen is water van de kraan onze lievelingsdrank.

Onze gezondheid is het allerbelangrijkste en een ongeluk is snel gebeurd. We denken vaak ‘we zijn fietsers: topfit, dus wij worden niet ziek’. Maar we hebben het niet altijd in eigen hand. Een dronken chauffeur, een agressieve hond of een onzichtbare ziekte in je lichaam of een ziek familielid. Op zo’n moment willen we de gezondheid niet financieel afwegen en besparen we niet.

{

Zoë en Olivier – WeLeaf

Op eigen kracht de wereld rondreizen. Dat is wat Zoë en Olivier doen. Door te hiken, kanoën en fietsen trotseren zij de elementen. En via dit gastblog delen zij hun ervaringen. Meer avonturen en tips vind je op WeLeaf.nl. Of kijk voor foto’s, films en de laatste updates naar WeLeaf op Instagram, Facebook of YouTube.