Overgeven door luchtziekte? Lees deze tips

Luchtziekte: hoe voorkom je overgeven in het vliegtuig?

Voor veel mensen is vliegen hartstikke fijn: een beetje rusten, boek erbij en wat dagdromen over de naderende bestemming.Als je last hebt van luchtziekte is vliegen geen pretje. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om luchtziekte te voorkomen.

Wat is luchtziekte precies?

Wanneer je last hebt van luchtziekte ben je zeker niet de enige. Eén op de drie mensen heeft last van wagenziekte en kan zich ziek voelen tijdens het vliegen. Luchtziekte wordt ook wel bewegingsziekte genoemd en ontstaat als je evenwichtsorganen beweging ervaren, terwijl je ogen dit niet registreren. Dit kan ervoor zorgen dat je gaat zweten, misselijkheid ervaart, hoofdpijn krijgt, duizelig raakt en moet overgeven.

Als je meer wilt weten of wagenziekte, lees dan “Wagenziekte op reis – wat is het en wat kun je er tegen doen?”.

Drink water

Een simpele tip om luchtziekte te bestrijden is het drinken van water. Om de misselijkheid tegen te gaan moet je ongeveer 48 uur voor vertrek meer water gaan drinken dan dat je gewoonlijk doet. Neem desnoods een navulbaar flesje mee dat je na de douane vult met water.

Rust goed uit

Moeheid, stress en angst spelen een grote rol bij luchtziekte. Daarom is het van belang dat je de nacht voor vertrek goed uitrust. Ook als je van plan was om te slapen tijdens je vlucht.

Kies je stoel zorgvuldig uit

De stoelen met de beste kans om bewegingsziekte in het vliegtuig te voorkomen bevinden zich voorin het toestel. De stoelen voorin een vliegtuig zijn het meest stabiel en daardoor heb je minder kans dat je daar luchtziek wordt. Boven de vleugels is tevens een prima plek om te zitten.

Let op wanneer je met kinderen reist en last heb van een bewegingsziekte. Meestal word je met kinderen achterin het vliegtuig gezet en dat is met luchtziekte geen prettige plek om te zitten. Achterin een vliegtuig voel je de bewegingen veel meer waardoor je sneller last krijgt. Kies daarom van tevoren je stoel zorgvuldig uit of licht desnoods het cabinepersoneel in om te veranderen van plek.

Let op wat je eet (en ruikt)

Voor mensen met een bewegingsziekte kan de geur van eten in het vliegtuig al voldoende zijn om het papieren zakje erbij te pakken. Vooral sterke geuren als koffie en gebraden vlees zijn vervelend. Hoewel het lastig is om de geur van eten te maskeren, kun je jezelf wapenen tegen geuren. Hoe? Door geuren als pepermunt en citroen te gebruiken, want deze helpen tegen misselijkheid. Een beetje citroen- of pepermuntolie op een zakdoek druppelen, kan goed helpen je misselijkheid te temperen.

Naast de geur van voedsel moet je goed opletten wat je eet. Het eten van gember wordt aangeraden, omdat je hierdoor de stof gingerol binnen krijgt. Deze stof  blokkeert het signaal tussen de maag en het ‘braakcentrum’ in de hersenen. En daarmee gaat het misselijkheid tegen.

Als je al misselijk bent, dan is het slim om weinig te eten en te kiezen voor lichte maaltijden. Een salade zonder vette dressing bijvoorbeeld.  Drink liever geen alcohol of dranken met koolzuur. Water of lichte vruchtensappen zijn prettiger als je last hebt van luchtziekte.

Raadpleeg je huisarts

Als je last hebt van een reisziekte en de bovenstaande tips niet goed werken, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Deze kan je onderstaande medicijnen voorschrijven:

Scopolamine

Scopolamine is enkel geschikt voor volwassenen. Deze werkende stof tegen misselijkheid zit vaak verwerkt in pleisters en moet je zes tot vijftien uur voor vertrek opdoen. Je plakt dit soort pleisters achter je oor en nadien werkt de scopolamine tot drie dagen achter elkaar.

Antihistaminica

Antihistaminica is een rustgevend stof waar mensen slaperig van worden en die bedoeld is voor allergieën. Onderzoek heeft niet aangetoond dat het helpt tegen reisziektes als lucht en wagenziekte, maar er zijn mensen die hier baat bij hebben. Je kunt producten met het werkende bestandsdeel kopen bij een drogisterij of apotheek. De stof zit onder meer in Meclozine, Cinnarizine, en Cyclizine.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.