Maximumsnelheid

Nieuwe maximumsnelheid: 100 kilometer per uur

De tijd dat je met 130 over de snelweg kon scheuren is voorbij. Vanaf 12 maart 2020 is de maximumsnelheid op de snelwegen aangepast naar 100 kilometer per uur. Wat moet je hierover weten? Wanneer geldt deze maximumsnelheid wel en wanneer niet en hoeveel extra tijd gaat het je kosten?

Wat is de nieuwe maximumsnelheid?

In principe is de nieuwe snelheid dus 100 kilometer per uur op alle snelwegen. Maar Nederland zou Nederland niet zijn als hier geen uitzonderingen voor gelden. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds laat gelden namelijk andere regels:

  • Tussen 06.00 uur en 19.00 uur: 100 km/u (behalve bij de 80 km/u trajecten en sommige spitsstroken).
  • Tussen 19.00 uur en 06.00 uur: 100 km/u, 120 km/u of 130 km/u (verschilt per traject).
  • Wanneer de spitsstrook open is, geldt een aangepaste maximumsnelheid (80 of 100 km/u).

Hoe zie ik hoe hard ik mag?

Alle borden langs de snelwegen (dit zijn er meer dan 4000!) zijn inmiddels aangepast. Omdat de snelheden ’s avonds anders zijn dan overdag, betekent dit dat veel verkeersborden een tijdsaanduiding hebben gekregen. Als onder een bord met een snelheidsaanduiding van 100 kilometer per uur een bordje staat met 06:00 – 19:00, betekent dit dat je maximaal 100 mag rijden tussen zes uur in de ochtend en zeven uur in de avond. Buiten die tijden om mag je in principe de wettelijke maximumsnelheid rijden van 130 kilometer per uur. Uiteraard is dit niet het geval wanneer er een andere snelheidsaanduiding staat op bijvoorbeeld de spitsstrook of via (digitale) verkeersborden.

Waarom is de snelheid teruggebracht?

De snelheidsverlaging is onderdeel van de noodmaatregelen die de regering treft om de stikstofcrisis aan te pakken. Een snelheidsverlaging zorgt voor minder stikstofuitstoot wat betekent dat andere projecten, zoals bouw en infrastructuur door kunnen gaan. Door de aanpassing van de maximumsnelheid kunnen het komende jaar 75.000 woningen worden gebouwd en verschillende andere grote bouwprojecten doorgaan.

Krijg ik een boete als ik te hard rijd?

Er komen geen extra controles om de lagere maximumsnelheid te handhaven. Reguliere controles blijven uitgevoerd worden. De politie gaat wel vanaf volgend jaar nieuwe, onopvallende, auto’s inzetten die ook mobiele snelheidscontroles gaan doen. Als je 130 rijdt op een plek waar je slechts 100 mag, kost je dit 306 euro. Reden genoeg om je aan de nieuwe limieten te houden.

Hoeveel extra tijd gaat dit kosten?

Over het algemeen zal de nieuwe maximumsnelheid ervoor zorgen dat je ongeveer zes minuten later op bestemming aankomt. Dit is niet veel tijdsverlies en dat komt vooral omdat we in de praktijk al bijna nooit een uur lang 130 konden rijden: cijfers van Flitsmeister wijzen erop dat we maximaal 6 procent van de autorit 130 km/u reden. Dit komt omdat het vaak te druk op de weg is, waardoor snel rijden helemaal niet mogelijk is.

Hoe zit het met de brandstof?

Met de nieuwe maximumsnelheid ben je waarschijnlijk minder geld kwijt aan benzine. Met 100 kilometer per uur is je motor maar liefst een kwart zuiniger dan bij 130 km/u. Een ander bijkomend voordeel is dat je met 100 kilometer per uur een kortere remweg hebt.

Vond je dit artikel leuk? Lees dan ook eens:

Simon, Manager Extended Warranty & Telematics - Allianz Global Assistance

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.