Medicijnen voor astma mee op reis nemen

Medicijnen meenemen op reis

Gebruik je medicijnen? Let dan op als je naar het buitenland op reis gaat. Verdovende middelen mag je niet zomaar meenemen de grens over. Hieronder lees je wat je hiervoor moet regelen.

Methylfenidaat is de werkzame stof in Ritalin. Je hebt een verklaring nodig om met Ritalin te reizen, omdat methylfenidaat onder de Opiumwet valt. Voor elk medicijn dat op de opiumlijsten staat, heb je een verklaring om te reizen. Controleer daarom van te voren of je medicijn op Lijst 1 of Lijst 2 van de Opiumwet staat.

Op de opiumlijst staan onder andere:

  • Slaap- en kalmeringsmiddelen
  • Sterke pijnstillers, bijvoorbeeld pijnstillers op basis van morfine
  • Middelen voor de behandeling van ADHD (bijvoorbeeld medicijnen met de werkzame stof methylfenidaat, zoals Ritalin)
  • Medicinale cannabis

Medicatiepaspoort

In het buitenland hebben medicijnen vaak een andere naam of worden onder een ander merk uitgegeven. Om problemen te vermijden is het handig om bij de apotheek een zogeheten medicatiepaspoort op te vragen. Dit is een overzicht van alle medicijnen die je gebruikt met daarbij de internationale naam van de werkzame stof.

Mocht je in het buitenland bij een arts of apotheek komen, dan ziet men precies welke medicijnen je gebruikt. In je medicatiepaspoort staan ook allergieën en gevoeligheden vermeld. Let wel: dit medicatiepaspoort geeft geen toestemming om medicijnen mee op reis te nemen. Hiervoor heb je een officiële verklaring nodig.

Verklaring voor reizen met medicijnen op de opiatenlijst

Binnen het Schengengebied

Voor reizen binnen het Schengengebied is een Schengenverklaring nodig. Deze is maximaal dertig dagen geldig. Ga je tussen de 30 en 90 dagen op reis? Dan vraag je per 30 dagen een aparte verklaring aan. Als je langer dan 90 dagen in het buitenland bent, heb je een Engelstalige medicijnverklaring nodig.

Buiten het Schengengebied

Voor reizen buiten het Schengengebied kunnen de regels verschillen neem hiervoor zelf contact op met de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Hoe krijg ik een medicijnverklaring?

De voorbeeldverklaringen vind je op de website van het CAK. De verklaring kun je zelf invullen, laten controleren en tekenen door een arts. Vervolgens stuur je de verklaring naar het CAK ter beoordeling. Als alles klopt dan keurt het CAK de verklaring goed en stuurt het document terug. Dan kun je gerust op reis. De procedure bij het CAK duurt ongeveer vijf werkdagen. Voor Engelstalige verklaringen moet je rekening houden met 10 werkdagen.

Medicijnen die niet op de opiatenlijst staan

Als je medicijnen gebruikt die niet op de opiatenlijst staan dan heb je mogelijk een gezondheidsverklaring nodig. Dit geldt voor medicijnen die door een arts of specialist zijn voorgeschreven. Neem hiervoor contact op met de ambassade van het land waar je naar toe reist.

Tips voor reizen met medicatie

  • Neem voldoende medicijnen mee voor de reisperiode en de week erna.
  • Bestel de medicatie ruim voor vertrek zodat je niet op het laatste moment voor verassingen komt te staan.
  • Controleer voor vertrek de houdbaarheidsdatum.
  • Bewaar je medicijnen op twee verschillende plekken. Mocht je onverhoopt een tas verliezen, dan heb je altijd nog wat medicijnen achter de hand.
  • Lees de bijwerkingen van de medicijnen. Bij sommige medicatie wordt je bijvoorbeeld gevoeliger voor zonlicht en is het belangrijk om je huid extra goed te beschermen.
  • Misschien heb je medicijnen die koel bewaard moeten worden. Vraag je apotheker hoe u dit op reis het beste kan regelen.

Reisverzekering en medicijngebruik

Mocht je je medicatie kwijtraken of je toch ziek voelen, dan is het prettig om advies te krijgen van een expert. Met een reisverzekering van Allianz Global Assistance kun je 24 uur per dag contact opnemen met onze Nederlandse artsen. Zij helpen je om een ziekenhuis of dokter te vinden en beantwoorden al je vragen.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.