Milieustickers in Frankrijk en Duitsland

Milieustickers in Frankrijk en Duitsland: wanneer heb je ze nodig?

Wanneer je met de auto naar het buitenland gaat, kom je onderweg wel eens milieuzones tegen. In deze zones hebben bepaalde auto’s geen toegang, omdat ze te veel luchtvervuiling veroorzaken. Ook Duitsland en Frankrijk hebben de afgelopen jaren milieuzones ingevoerd. Op basis van zogeheten milieustickers mag je de zone wel of niet in. 

Wat zijn milieustickers?

Met een milieusticker laat je zien onder welke uitstootnorm jouw auto valt. Duitsland en Frankrijk hanteren verschillende systemen: in Duitsland heb je drie stickers en Frankrijk kent er zes. De kleur van de sticker op jouw auto bepaalt of je een milieuzone wel of niet kunt betreden. De stickers moeten aan de passagierskant aan binnenkant van de ruit worden geplakt.

Duitsland

Wanneer heb je in Duitsland een milieusticker nodig?

Als je alleen over de Duitse snelwegen rijdt, heb je geen sticker nodig. Maar zodra je van de snelweg afgaat, moet je auto beschikken over een milieusticker. Ongeacht de brandstof die je gebruikt. Uitzonderingen gelden voor motoren, oldtimers ouder dan 30 jaar en voor automobilisten met een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Deze hoeven vooralsnog geen sticker te hebben.

Waar koop je een milieusticker?

Voor in Nederland geregistreerde auto’s koop je een Duitse milieusticker bijvoorbeeld bij GWK Travelex en VWE. In Duitsland kan dat bij de Dekra of TÜV-kantoren. Ook erkende garages die een uitlaatgastest  uitvoeren en zich bevinden in steden met een milieuzone verstrekken milieustickers. Let op: je auto moet  al over een sticker beschikken vóórdat je de milieuzone binnenrijdt.  e kosten voor een milieusticker liggen tussen de € 10 en € 20,- in Nederland en tussen de € 5 en € 10,- in Duitsland.

Hoe lang is de milieusticker geldig?

De sticker is gekoppeld aan je nummerbord en hoort dus bij de auto. Hij blijft geldig zolang je de auto in bezit hebt en er geen grote veranderingen aan je auto plaatsvinden. Mocht je ruit onverhoopt breken dan kun je gratis een nieuwe milieusticker aanvragen.

Op welke plekken zijn milieustickers verplicht?

In Duitsland komen er steeds meer milieuzones bij. In het hele Ruhrgebied is een sticker verplicht, behalve op de snelwegen. Met een rode sticker kom je bijna geen enkele milieuzone meer in. De gele sticker kent ook steeds meer beperkingen. Heeft je auto een groene sticker? Dan mag je alle zones betreden.

Hoe weet ik dat ik een milieuzone betreed?

De milieuzones zijn herkenbaar aan het verkeersbord “Umweltzone”. Onder dit bord staan de stickers afgebeeld waarmee je de zones mag betreden. De kleur van de sticker bepaalt de toegang tot de milieuzones. Zo kan een milieuzone alleen toegankelijk zijn voor voertuigen met een groene sticker. Voertuigen zonder sticker of met een rode of gele sticker mogen die zone dan niet in. Heb je geen of een verkeerde sticker? Dan riskeer je een boete van € 80,-.

Frankrijk

Hoe zit het in Frankrijk met milieustickers?

Ook in Frankrijk zijn milieuzones ingevoerd. Frankrijk kent twee soorten zones: permanente en tijdelijke. De permanente milieuzones gelden het hele jaar door. In deze zones moet je auto altijd over een goedgekeurde sticker beschikken. Er zijn ook tijdelijke milieuzones. Deze gelden op special momenten, bijvoorbeeld tijdens evenementen of bij ernstige luchtvervuiling. Dit wordt altijd duidelijk aangegeven met borden naast de weg.

Hoe krijg je een milieusticker voor Frankrijk?

Milieustickers voor Frankrijk heten Ecovignet Crit’Air en kun je het beste ver voor vertrek bestellen. Het duurt minstens vier weken voordat deze geleverd worden en ze zijn niet ter plekke verkrijgbaar. Een sticker kost ongeveer € 5,- inclusief verzendkosten. Boetes voor het ontbreken van een milieusticker zijn € 68,- per stuk, dus wees op tijd met aanvragen.

Parijs

In Parijs heb je een milieusticker nodig tussen acht uur ‘s ochtends en acht uur ‘s avonds. Er zijn zes verschillende stickers verkrijgbaar, afhankelijk van het type auto. Welke sticker je nodig hebt staat aangegeven op borden naast de weg. Auto’s van voor 1997 mogen milieuzones sowieso niet in. Motoren van voor 2000 zullen ook geen sticker krijgen. Ga voor meer informatie verder naar een overzicht van de milieuzones in Frankrijk.

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.