Milieuvervuiling door slijtage van autobanden

Milieuvervuiling door slijtage aan autobanden

Naast de uitstoot van CO2 is milieuvervuiling door slijtage aan autobanden een belangrijk onderdeel van de oceaanvervuiling. Een groep Britse studenten heeft een uitvinding gedaan om deze vorm van vervuiling tegen te gaan. De groep heet ‘The Tyre Collective’ en won dit jaar The Dyson Award.

Hoe ontstaat milieuvervuiling door slijtage aan autobanden?

Tijdens het autorijden slijt de band van je auto. Door de weerstand met de weg tijdens het sturen, optrekken en remmen verliest de band kleine stukjes rubber die in het milieu terechtkomen. Een autoband slijt ongeveer 1,5 kilo aan rubber voordat deze toe is aan vervanging.

Het grootste deel van deze microstoffen spoelt weg en komt uiteindelijk in zee terecht. Volgens berekeningen van milieuwetenschappers komt alleen in Nederland jaarlijks al zo’n duizend ton aan autobandenslijtstof in de Nederlandse wateren terecht. In totaal zou tussen de 10 en 28 procent van alle microplastic in de oceaan een gevolg zijn van bandenslijtage.

Terwijl er steeds meer elektrische auto’s zijn en de uitlaatgassen hierdoor verminderen, worden auto’s tegelijkertijd steeds zwaarder. Door het gewicht van de batterij zal naar verwachting de bandenslijtage alleen maar toenemen en komt de vervuiling in de toekomst niet zozeer van de uitlaat maar van de banden. Genoeg reden tot actie dus.

Wat is de Tyre Collective?

De Tyre Collective is een groep Britse studenten die een klein apparaatje ontwikkelden dat bandenslijtstof opvangt. Zij ontdekten dat wanneer banden slijten de kleine stukjes rubber elektrisch geladen raken. Door een klein apparaatje achter de wielen en gebruik te maken van de luchstromen achter een draaiende band, vangt het apparaat het microscopische rubber op. En zo belandt dit miniscule afval niet in het milieu. Handig!

Hergebruik

De opgevangen deeltjes worden opgeslagen, verzameld en hergebruikt voor nieuwe banden of andere producten zoals 3D-printers en geluidsisolatie. Het team van The Tyre Collective won naast The Dyson Award verschillende andere prijzen voor meest innovatieve idee en is nauw betrokken bij het bewustwordingsproces van milieuvervuiling door slijtage aan autobanden.

Wil je weten hoe bandenslijtage ontstaat en hoe je aan de slijtage van de banden de staat van je auto kunt aflezen: lees dan ‘Hoe ontstaat slijtage aan autobanden?’.