Mountainbikeroutes in Nederland

Vijf mountainbikeroutes in Nederland

Ook al heeft Nederland geen echte bergen, toch heeft ons land prachtige, uitdagende mountainbikeroutes te bieden voor fietsers van elk niveau. Wil je je eens lekker in het zweet werken en tegelijkertijd genieten van de natuur? Ik zet hieronder vijf bijzondere MTB-routes voor je op een rij.

Amerongen – 18 kilometer

In 2015 werd deze route al helemaal vernieuwd en werden er uitdagende tracks toegevoegd. Drie jaar later werd deze route over de Utrechtse Heuvelrug uitgeroepen tot de beste mountainbikeroute van Nederland. Op deze tocht rijd je afwisselend over vlakke en heuvelachtige delen van het natuurgebied. Het is een prachtige, uitdagende route met veel singletracks, bijna 370 hoogtemeters en spannende afdalingen. De Utrechtse Heuvelrug staat bekend om de vele vogelsoorten die er te vinden zijn. Neem tijdens je welverdiende pauzes de tijd om ze even te bewonderen.

Om deze mountainbikeroute te rijden, heb je een vignet nodig dat € 7,50 kost.

Route Sint Pietersberg – 16 kilometer

Aan de rand van Maastricht ligt de Sint Pietersberg. Een échte Nederlandse berg die eigenlijk een heuvel is en waar je een 133 hectare groot beschermd natuurgebied vindt waar je heerlijk kan mountainbiken. De mountainbikeroute die door het gebied loopt is letterlijk grensoverschrijdend. De route begint namelijk in Nederland en gaat door in België.  Het Nederlandse deel is een technische route die vooral geschikt is voor geoefende MTB-ers. Hier vind je steile klimmen en pittige afdalingen. Het Belgische traject  heeft een lagere moeilijkheidsgraad en is daarom een stuk eenvoudiger.

Drie mountainbikeroutes in Appelscha – 4,4/17/23 kilometer

De heidevelden bij Appelscha geven prachtige vergezichten en het mulle zand levert op veel plekken uitdagende mountainbikeroutes op. Kies je voor de korte route van 4,5 kilometer, dan rijd je door een begroeid duingebied in Appelscha. Deze korte route is pittig, met steile, korte hellingen waar je flink van gaat zweten. Als je liever wat langer onderweg bent , zijn er ook een mountainbikeroutes van 17 of 23 kilometer.

Texel – 100 kilometer of korter

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland en heeft als positieve eigenschap dat de zon er vaker schijnt dan in de rest van het land. De helft van het eiland is beschermd natuurgebied. Hier kom je prachtige duinen, ruige stranden en heel veel bijzondere vogels tegen. Ideaal om te mountainbiken. Vanaf de aanlegsteiger van de veerboot voert de mountainbikeroute je langs de westkust van Texel door afwisselend duin- en bosgebied. Tijdens de route kom je door verschillende dorpjes waar je mogelijkheden hebt om even uit te rusten. Ook zijn er opties om een deel van de route af te snijden. Deze worden met pijlen aangegeven op de route.

Hellendoorn – 17 kilometer

De Sallandse Heuvelrug bestaat voor een groot deel uit een stiltegebied dat niet toegankelijk is voor mountainbikers. Dankzij de inspanningen van verschillende organisaties zijn er inmiddels een aantal mooie MTB-routes uitgezet in dit gebied met uitdagende singletracks en hoogteverschillen. Geniet hier van prachtige bossen, heiden en veel heuvels en dalen. De vele kombochten zijn perfect om in volle vaart doorheen te gaan en tussendoor kan je op adem komen op de langere stukken. Mocht je nog langer willen fietsen, dan sluit deze route aan op de blauwe route in Holten (30 kilometer).

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.