Kinderdijk tijdens de Nationale Molendagen

Nationale Molendagen: de beste fietsroutes

Op 11 en 12 mei zijn de Nationale Molendagen. Op deze dagen openen honderden molens in Nederland hun deuren voor publiek. Je kunt de molenaar ontmoeten, pannenkoeken bakken, zelf graan malen, een rondleiding volgen of een boerenmarkt bezoeken. Een uitgelezen kans om op een van deze dagen de fiets te pakken en een molen te bezoeken. Bekijk hier vijf fietsroutes die langs bijzondere molens in Nederland leiden.

Kinderdijk – 42,2 kilometer

De molens van Kinderdijk zijn misschien wel de meest bijzondere molens van Nederland. Ze staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet voor niets. De molens laten zien hoe Nederland vanaf de middeleeuwen het water heeft getrotseerd. Je ziet er niet alleen molens maar ook dijken, opslagreservoirs, pompstations en administratieve gebouwen uit die tijd. De fietsroute start in Alblasserwaard en leidt je langs de polders en langs de druk bevaren rivier de Noord. Bij fietsknooppunt 3 staat het bezoekerscentrum Wisboomgemaal. In dit voormalige stoomgemaal doe je kennis op over het molengebied De Kinderdijk.

Zaanstreek

Tijdens de Nationale Molendagen in de Zaanstreek wordt een nieuwe fietsroute gepresenteerd die je langs alle molens in deze streek leidt. Tot in de 19e eeuw werd er door de molens in dit gebied rijst gepeld, olie geslagen, hout gezaagd, papier geschept en verf gemalen. Er zijn nog dertien van deze molens intact en deze zijn nog steeds actief. Vaak zijn dit unieke molens die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Ook is er een molenmuseum waarin de unieke geschiedenis van dit gebied te zien is. De exacte fietsroute wordt op de molendagen bekend gemaakt en is vanaf dan te verkrijgen bij de VVV en boekhandels in de Zaanstreek.

Rondje Delfzijl – 41 kilometer

Ook in het noorden van het land zijn molens te vinden. Delfzijl voelt wel eens als het einde van de wereld, maar heeft als havengebied een belangrijke functie voor Nederland. Deze fietsroute gaat voor een groot deel langs de Eems. Deze rivier stroomt door het noordwesten van Duitsland en mondt uit in de Noordzee. In het dorp Spijk kom je de koren- en pelmolen ‘Ceres’ tegen. Op de Molendagen is deze open en kun je zien hoe er gerst gepeld wordt. Ook is er een kleine tentoonstelling onder in de molen. Tijdens de fietstocht Rondje Delfzijl fiets je ook door het pittoreske stadje Appingedam. Deze stad uit de middeleeuwen heeft een historische binnenstad met veel water en leuke terrasjes waar je even uit kunt rusten.

Gelderland, de twee oudste windmolens van Nederland – 47 kilometer

De twee oudste windmolens van Nederland staan in de provincie Gelderland. Deze fietsroute leidt je langs deze molens en andere bijzondere bezienswaardigheden. Zo fiets je door prachtige natuurgebieden als de Hatertse Vennen en De Kraaijenbergse plassen en langs de oevers van de Maas. De Grafelijke Korenmolen in Zeddam en de Buitenmolen in Zevenaar zijn beide bijzonder oude molens die tijdens de Nationale Molendagen te bezichtigen zijn. Ook kun je tijdens de fietstocht nog een glimp opvangen van molen Zeldenrust in Overasselt.

Friesland, langs de molens van Menaldumadeel – 41,1 kilometer

Friesland heeft een bijzonder mooi landschap met veel molens. Deze fietstocht leidt je langs pittoreske dorpjes en prachtige uitgestrekte waterlandschappen. De Friese kleigronden kennen een rijke historie en de dorpjes Marsum, Dronryp, Deinum en Beetgumermolen bieden gezellige terrasjes. Net onder het dorpje Zweins ligt het buurtschap Keimpetille: een waar fietsersparadijs. Over het Harinxmakanaal is een fietspont die je veilig en snel naar de overkant brengt.

Route.nl lidmaatschap

Mocht je nog niet over een fietsverzekering beschikken en je bent helemaal gek van fietsen, dan heeft Allianz Global Assistance iets voor jou. Iederen die in mei een fietverzekering afsluit ontvangt namelijk 1 jaar Route.nl cadeau. Met een éénjarig premium lidmaatschap van Route.nl krijg je toegang tot ruim 100.000 wandel- en fietsroutes. Zo start jouw fietstocht op de best mogelijk manier.