Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek

Van 20 tot 26 april 2020 vindt de Nationale Museumweek plaats. Door de uitbraak van het coronavirus gaan helaas veel van de geplande activiteiten niet door. Daarom lees je in deze blog waar je de mooiste kunst kan bewonderen: in de online collecties van de musea. 

De Nationale Museumweek in Nederland

Tijdens de Nationale Museumweek werken alle Nederlandse musea aan een prachtig aanbod voor bezoekers. Het coronavirus zorgt er dit jaar echter voor dat alles anders verloopt dan normaal. Gelukkig is er dit keer een digitale museumweek waarmee je via het internet kan genieten van de prachtige schilderijen, beeldhouwwerken en andere schatten die onze musea herbergen. Op NationaleMuseumweek.nl zie hoe de museumweek er dit jaar uitziet.

Google

Wil je vanaf je luie bank musea bezoeken? Dan is de eerste stop die je moet maken Google. De pagina Arts and Culture van Google heeft een ongelofelijk grote digitale collectie van meer dan 1200 musea over de hele wereld. Met veel virtuele tours door musea en foto’s in hoge resolutie van schilderijen en beeldhouwwerken. Op deze site vermaak je je uren met alle kunstwerken over de hele wereld. De site biedt de mogelijkheid om te zoeken op artiest of jaartal of naar musea bij jou in de buurt. Absoluut een kijkje waard dus.

Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is misschien wel Nederlands mooiste museum en biedt prachtige werken van Johannes Vermeer en Jan Steen. En natuurlijk de wereldberoemde Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. De hele collectie is ook online te bewonderen. Er is een handige app ontwikkeld die je zowel in het museum als thuis op de bank kan gebruiken. In deze app vind je veel informatie over de schilders, schilderijen, de architectuur van het museum en alle andere waardevolle schatten die het museum herbergt.

Het Louvre, Parijs

Het drukstbezochte museum ter wereld heeft natuurlijk een online aanbod. Op normale dagen wordt in het Louvre regelmatig geklaagd over te hoge bezoekersaantallen. De Mona Lisa is soms amper te zien door alle toeristen die zich staan te verdringen rond het schilderij. Daar heb je op het internet in ieder geval geen last van. Het museum biedt vier virtuele tours aan, waarmee je onder andere de Egyptische oudheden, antieke plafondschilderingen en de oude kelders van het Louvre kan bewonderen.

Vaticaanstad, Italië

Net als alle veel andere Europese steden, zijn Rome en Vaticaanstad op dit moment helemaal leeg. Inclusief de prachtige musea van het Vaticaan. Via het internet is het mogelijk veel van de prachtige schilderingen alsnog te bewonderen. De Sixtijnse Kapel is met een 360 graden tour te bezichtigen. Ook andere musea als de Pio Clementino, Chiaramonti en Raphaels kamers zijn online te zien.

Het Anne Frank Huis

Het dagboek van Anne Frank is misschien wel één van de meest indrukwekkende herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Het Anne Frank Huis is daardoor bijna iedere dag volgeboekt. Nu het museum gesloten is, biedt de website je toch de gelegenheid om het Achterhuis te bezoeken. Dankzij een virtuele tour lees je in het dagboek van Anne Frank , bekijk je video’s over haar leven en er is een 360 graden rondleiding door het Achterhuis beschikbaar.

Smithsonians National Museum of American History

Het Smithsonian’s National Museum of American History herbergt de grootste verzameling over de Amerikaanse geschiedenis. Het heeft meer dan 1,8 miljoen objecten die op de één of andere manier te maken hebben met de geschiedenis van Amerika. Op de website vind je meer dan 100 online tentoonstellingen waarin je met een mix van foto’s, video’s en tekst meer te weten komt over Amerika. Zo vind je er informatie over de presidenten, wetenschappers en andere belangrijke personen en momenten uit de Amerikaanse geschiedenis.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.