Gronings natuurgebied de Onlanden

Op vakantie in eigen land: bezoek eens een Nederlands natuurgebied

Sommige mensen denken dat ze voor mooie natuur naar het buitenland moeten. Niets is minder waar. Nederland heeft prachtige natuur waarin je kunt wandelen, fietsen, picknicken en zelfs kunt verdwalen. In dit blog lees je over acht bijzondere natuurgebieden die je in het voorjaar te voet of op de fiets kunt ontdekken. Allemaal in Nederland.

De Sint Pietersberg

Het oudste en meest bekende wandelpad, het Pieterpad, begint net buiten Maastricht op de Sint Pietersberg. Deze heuvel werd jarenlang gebruikt als een plek waar krijtsteen gewonnen werd. Het ondergrondse gangenstelsel is nog voor een groot deel intact en te bezichtigen. De Pietersberg is afgesloten voor auto’s wat het tot een prachtig gebied maakt om te wandelen en te fietsen. Door de hoogteverschillen is de Sint Pietersberg ook erg geschikt om te wielrennen. Er zijn zelfs een aantal officiële wielertochten. Ook voor de minder sportieve bezoeker heeft het wat te bieden. Het pittoreske dorpje Sint Pieter bijvoorbeeld. Dat is tegenwoordig een wijk van Maastricht. Vroeger was het een op zichzelf staand dorp zeker een bezoekje waard.

De Stippelberg

In Noord-Brabant vind je de Stippelberg. Het is een groot bosgebied, omringd door uitgestrekte weilanden. Het gebied wordt dan ook wel ‘een beboste oase in de maiswoestijn’ genoemd. De Stippelberg is toegankelijk voor publiek en met een beetje geluk vang je er een glimp op van de bijzondere zwart-wit gestreepte das. Twintig jaar geleden is de eerste das hier gesignaleerd en sindsdien zijn ze niet meer van de Stippelberg verdwenen. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet met uitkijktorens die je een prachtig uitzicht geven over de bossen en heidevelden.

Inspiratie nodig voor een fietsroute? Kijk dan eens naar dit blogartikel.

De Onlanden

Een dagje Groningen afwisselen met prachtige natuur? Ga eens naar De Onlanden. Hier vind je naast otters en grote grazers zoals de Exmoorpony heel veel vogels. Bijvoorbeeld de zilverreiger, het baardmannetjes of de roerdomp kan je tegenkomen. De natuur hier is prachtig en vooral nat. Oorspronkelijk  wilde men zowel een nieuw natuurgebied als een plek om water op te slaan (waterberging) creëren. Het resultaat is prestatie van formaat. De Onlanden is maar liefst zo’n 2500 hectare groot. Ter vergelijking, dat zijn 3500 voetbalvelden.

Oosterheide

Dit natuurgebied ten zuiden van Oosterhout heeft een wel heel bijzondere geschiedenis. Jarenlang werd het gebruikt als militair oefenterrein. In de 18e eeuw werd er zelfs een oefening gehouden waaraan 11.000 militairen en meer dan 4000 paarden meededen. De oefeningen waren compleet met kanonskogels, officiële legeruitrustingen en strenge straffen op regelovertreding. Aan het eind van de 19e eeuw werden in dit gebied bomen aangeplant en ontstond er langzaam maar zeker een natuurgebied. Tegenwoordig zijn er mooie wandelingen uitgezet langs de ruïnes die nog een vage herinnering zijn aan de militaire geschiedenis van het gebied.

Coenekoop Kolonie

Geen bos, heide of graslandschap maar een bedrijventerrein: ook daar weet de natuur zijn weg te vinden. In een bedrijfspand in Waddinxveen zitten zo’n 200 meervleermuizen, een zeer zeldzame vleermuissoort in Europa. In de winter houden ze een winterslaap, maar in de zomer kun je ze gemakkelijk spotten als je bij zonsondergang de uitgang van het gebouw in de gaten houdt. De dieren vliegen dan uit om insecten te zoeken boven de sloten en plassen in de buurt. Om de kolonie vleermuizen te beschermen heeft natuurmonumenten het pand gekocht. De vleermuizen leven in de spouwmuur van het pand en natuurmonumenten doet haar best om de omstandigheden in het pand zo te maken dat de vleermuizen in Waddinxveen willen blijven.

De Weteringse Broek

Tussen Apeldoorn en Teuge ligt de Weteringse broek: een natuurlandschap vlakbij de stad, maar toch een plek waar je het gevoel hebt helemaal in de natuur te zijn. Uitgestrekt weidelandschap met mooie wandel- en fietsroutes en heel veel bankjes waar je kunt uitrusten en kunt genieten van de natuur. Er zijn met regelmaat ooievaars te zien maar ook reeën en allerlei soorten (weide)vogels.

Landgoed Eerde

Op het Landgoed Eerde vind je een kasteel, prachtige tuinen en een bos. Het kasteel is op afspraak te bezichtigen, net als de tuinen. Het bos is een beschermd natuurgebied maar je ziet aan de symmetrische lanen en wegen dat er in 1715 goed nagedacht is over het ontwerp. Om het kasteel heen vind je talloze oude boerderijen waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan.

Een natuurgebied bij Amsterdam: IJdoorn

Vlakbij Amsterdam ligt het natuurgebied IJdoorn. Deze polder werd in 2011 helemaal aangepast door natuurmonumenten om het zo geschikt mogelijk te maken voor weidevogels. De polder bestaat uit grasland, plassen en rietmoeras waar de tureluur, kieviet en grutto in het voorjaar hun nesten kunnen maken. Ook kun je er vogels als de lepelaar, kiekendieven en ijsvogels zien. Om mensen te laten genieten zonder de natuur te verstoren is er een vogelspotplaats gebouwd. Vanaf hier kunnen bezoekers een glimp opvangen van de bijzondere vogels in dit natuurgebied.