Natuurrampen: een aardbeving is een veel voorkomende natuurramp

Natuurrampen: waar loop je het meeste risico?

Modderstromen, aardbevingen, tsunami’s en vulkaanuitbarstingen. Als je afgaat op de rampen waarover je hoort via de media zou je nooit meer op vakantie gaan. Hoe groot is de kans nu eigenlijk dat je te maken krijgt met een natuurramp en waar is dit risico het grootst? In dit blogartikel lees je over natuurrampen en wat je moet doen wanneer je onverhoopt in zo’n situatie terecht komt.

Wereld Risico Index voor natuurrampen

Het ene land is gevoeliger voor een natuurramp dan een ander. Volgens de Wereld Risico Index (WRI), een instantie die iedere vijf jaar het risico op natuurrampen berekent, neemt het risico om slachtoffer te zijn van een natuurramp wereldwijd af. De WRI kijkt naar de frequentie van natuurrampen en naar de mogelijkheden van het betreffende land om daarop te reageren. Volgens de WRI loop je de grootste kans om slachtoffer te zijn van een natuurramp in Centraal Amerika, West- en Midden-Afrika, Zuidoost-Azië en Oceanië.

Vanuatu

De eilandengroep Vanuatu, gelegen  tussen Australië en de Fiji-eilanden, had de afgelopen jaren volgens de index de meeste ’kans op natuurrampen. Bijna een derde van de bevolking van Vanuatu kreeg te maken met natuurgeweld.

Japan

In Japan is de kans op een natuurramp groot. Het land is vaker geteisterd door aardbevingen, maar de ramp met Fukushima was bijzonder tragisch. Een zogeheten zeebeving, aardbeving in zee, veroorzaakte een tsunami die vervolgens een kernramp in Fukushima veroorzaakte. Meer dan 15.000 mensen kwamen hierdoor om het leven.

Nieuw-Zeeland

Doordat Nieuw-Zeeland zich op twee verschillende aardplaten bevindt, heeft het land vaak te maken met aardbevingen. De meeste aardbevingen zijn nauwelijks voelbaar, maar de grotere aardbeving vaak de internationale krantenkoppen.

Nederland

Als je kijkt naar landen binnen Europa, dan heeft Nederland het hoogste risico op een natuurramp. Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel en daardoor is er kans op overstromingen. Hierdoor staat Nederland staat van alle  171 landen op plek 49 op de Wereld Risico Index. Precies tussen Mali en Guinee in. Het land met de minste kans op natuurrampen is Qatar.

Afname

De laatste jaren neemt de kans op natuurrampen wereldwijd af. Eén van de mogelijke verklaringen is dat landen  door het verleden beter voorbereid zijn en steeds vaker geavanceerde techniek inzetten om rampen  in een vroeg stadium  te detecteren. Toch is de kans op een natuurramp reëel. Door veranderingen in het klimaat zijn er rampen op onverwachte plekken. Neem bijvoorbeeld de extreme regenval en wind in de Caraïben.

Reisadviezen

Reizen is en blijft voor een deel onvoorspelbaar. Wat je kan helpen om je reis te plannen is het reisadvies  van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor ieder land geeft het ministerie een reisadvies af. Aan de hand van kleurcodes brengt het ministerie de veiligheidsrisico’s per land in kaart.

  • Groen: er zijn géén bijzondere veiligheidsrisico’s;
  • Geel: er zijn veiligheidsrisico, dus let op;
  • Oranje: enkel noodzakelijke reizen;
  • Rood; niet reizen.

Bij plotselinge rampen past het ministerie het reisadvies aan. Houd dus voor vertrek dit reisadvies in de gaten en pas je plannen aan als er iets is gebeurd vlak voor je reis.

Mocht je onverhoopt in gevaar komen door een natuurramp, breng dan eerst jezelf en je reisgezelschap in veiligheid. Je kunt anderen niet helpen als jezelf in gevaar bent. Laat daarna het thuisfront weten hoe het met je gaat. Nieuws over natuurrampen verspreidt zich snel en zo hoeven familie en vrienden zich niet onnodig zorgen te maken. Wanneer je hulp nodigt hebt, neem dan contact op met je verzekeraar. In veel gevallen vergoedt de verzekeraar de kosten van extra verblijf of juist een eerder vertrek als dat nodig is.

Reisverzekering met dekking ‘Terreur en natuurrampen’

De Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance biedt de mogelijkheid om je te verzekeren tegen natuurrampen met de dekking ‘Terreuraanslagen en natuurrampen’.  De volgende twee uitgangspunten zijn daarbij van belang:

  • De boekingsdatum van de reis ligt voor de gebeurtenis;
  • Het vertrek naar de bestemming ligt binnen 30 dagen na de gebeurtenis.
{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.