Fietsnavigatie met je smartphone

Met een mobiele app gebruik je je smartphone eenvoudig als navigatiesysteem tijdens het fietsen. Er zijn meerdere apps te verkrijgen die je helpen bij het navigeren op de fiets. Vaak hebben de apps vooraf ingestelde fietsroutes die je kunt gebruiken, maar soms kun je ook zelf bepalen welke route je gaat fietsen. We zetten de meest gebruikte apps voor fietsnavigatie voor je op een rijtje.

Google Maps

Google Maps is standaard al geïnstalleerd als je een Android telefoon hebt. Met het icoontje van een fietser geef je aan dat je fietsnavigatie wilt gebruiken, en geen navigatie voor auto’s. Een vooraf ingestelde route inladen kan helaas niet. Maar het is wel heel eenvoudig om je van A naar B te navigeren. Of eventueel nog wel met een tussenstop. Het adres of bijvoorbeeld de naam van een restaurant voer je in als bestemming en je bent klaar om te gaan. Onderweg geeft de app ook nog wat ‘points of interest’ weer.

Maps 3D

Deze app voor iPhone-gebruikers haalt haar gegevens van OpenCycle Map, een wereldwijde site waarin allerlei fietsroutes en knooppunten worden weergegeven. Je geeft aan vanaf waar je wilt gaan fietsen en plant de route. Verschillen in hoogte worden aangegeven in 3D-routekaarten. Wanneer je de kaarten van te voren download, hoef je tijdens het fietsen geen internet te hebben. Met name in het buitenland is dit heel handig. Met een kilometerteller geeft de app je prestaties op de fiets weer. Er is een gratis lite-versie beschikbaar, maar met de betaalde variant heb je wel wat meer mogelijkheden.

OSM Automated Navigation Directions

Onder Androidgebruikers is de app OSMAnd is één van de meest favoriete apps om te gebruiken voor navigatie. Ook op de fiets is hij prima te gebruiken. De gratis kaarten van OpenStreetMap zorgen voor wereldwijde dekking in de app. Een handige feature in de app is de mogelijkheid om de kaarten te downloaden. Op die manier kun je de navigatie offline gebruiken als je in het buitenland gaat fietsen. Een Nederlandse stem navigeert je over de weg. Ook fietspaden zijn ingeladen in de app, en je kunt aangeven dat je een fietsroute wil.

BikeGPX

Een minder bekende fietsnavigatie app is BikeGPX. Deze app gebruik je voor het importeren van GPX bestanden met uitgestippelde fietsroutes. Ook is het mogelijk om routes van andere fietsers te importeren van Garmin Connect, Strava, Dropbox, Google Drive, RideWithGPS, GPSies of een ander GPX bestand op het web.

Bikenode

BikeNode toont wereldwijde fietsroutes op een kaart. Je kunt schakelen tussen routes over de weg of MTB-routes. De app toont de fietsknooppunten in Nederland, Vlaanderen en een deel van Duitsland. In de app kun je wisselen tussen de standaard kaartweergave en de satellietweergave. Bij knooppunten kun je rondkijken door middel van streetview. Maar een navigatie app is het eigenlijk niet. Het laat alleen een overzicht zien op de kaart van alle fietsroutes in verschillende kleuren.

Accessoires voor een smartphone op de fiets

Als je langer dan een paar uur gaat fietsen, of als je op fietsvakantie gaat, dan is het handig om een powerbank mee te nemen. Wanneer je je smartphone namelijk als navigatiesysteem gebruikt, zul je merken dat de accu van je telefoon minder lang meegaat dan je gewend bent.

Ook een telefoonhouder om je smartphone op het stuur van je fiets te bevestigen mag niet ontbreken. Op die manier heb je altijd je navigatie bij de hand, terwijl je evengoed twee handen aan het stuur houdt. Wel zo veilig toch?

 

Photo by Jay Milller on Unsplash.

Ruben, Productmanager E-commerce - Allianz Global Assistance

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.