Nieuw-Zeeland: grenzen open vanaf 14 maart 2022

Nieuw-Zeeland is open

Open de ijskast en haal je reisplannen eruit, want het grote Kiwi-avontuur kan beginnen. De grens van Nieuw-Zeelands gaat weer open en zelf-isolatie is niet meer nodig. Bereid je goed voor met dit overzicht van veranderingen en handige tips.

Vanaf 14 maart 2022 is Nieuw-Zeeland geopend voor iedereen die tot 12 maanden wil werken en reizen in dit schitterende land. Dit soort reizigers zijn vanaf die datum met een Working Holiday Visum (WHV) weer welkom. Er is dan geen quarantaine en ook geen zelf-isolatie nodig, als je gevaccineerd bent.

Gevaccinneerde toeristen uit alle Europese landen die reizen op een visa waiver (met een verblijf korter dan 3 maanden) zijn vanaf 2 mei 2022 weer welkom om op rondreis in het land te gaan. Zonder quarantaine en zonder zelf-isolatie.

Dit zegt de Nieuwe-Zeelandse regering er over:

“They will need to be vaccinated and have test negative in a pre-departure test – but will not be required to isolate upon arrival.”

De nieuwe aankomst in Nieuw-Zeeland

De eerste stappen op Nieuw-Zeelandse bodem zullen anders zijn dan voor reizigers in voorgaande jaren. Maar schrik niet, ondanks alle veranderingen en regels zijn en blijven Nieuw-Zeelanders een supervriendelijk volk. Het hele proces bij Immigratie zal nog steeds vriendelijk en prettig zijn.

Bij aankomst in Nieuw-Zeeland krijg je nu 3 corona-zelftesten (Rapid Antigen Test oftewel RAT). Deze dien je op dag 0 of 1 en dag 5 te doen. Test nummer 3 is voor de zekerheid, als je er eentje kwijtraakt of als er iets misgaat.

Als je bij een van deze testen positief test, moet je melding maken bij het ‘Ministry of Health’. Ook zal je dan een PCR-test moeten laten doen. Je dient dan ook 10 dagen in zelf-isolatie te gaan. Dat laatste geldt ook als je tijdens je verblijf Nieuw-Zeeland een positieve zelftest hebt.

Verzekering belangrijker dan voorheen

Als je op werkvakantie gaat naar Nieuw-Zeeland, is één van de visumeisen dat je beschikt over een verzekering die je dekt voor alle medische zaken tijdens je verblijf in Nieuw-Zeeland (bijv. de Globetrotter Verzekering). Dit wordt steeksproefsgewijs gecontroleerd bij Immigratie op het vliegveld van aankomst.

Deze regel was altijd al een onderdeel van de vereisten voor het visum, maar daar zal nu meer naar gekeken worden. Na de wereldwijde coronapandemie wil men zeker weten dat reizigers goed verzekerd zijn voor eventuele ziekenhuisopnames.

Bovendien, Nieuw-Zeeland is het perfecte land voor reizigers die van een ‘adrenaline rush’ houden. Er is zoveel om op te klimmen, vanaf of vanuit te springen of om heel snel mee over land (skelter) of water (jetboot) te gaan. Je gaat immers niet naar Nieuw-Zeeland voor een stedentrip of een simpel wandelingetje in het bos. Dus een goede verzekering is wel zo handig.

Veranderingen in Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse grens is letterlijk 2 jaar dichtgeweest voor buitenlandse reizigers. Er is dus een en ander verandert.

  • Iedereen is blij om weer toeristen te kunnen verwelkomen, van de toerisme-industrie tot lokale winkeliers.
  • De ticketprijs om naar Nieuw-Zeeland te vliegen zal de eerste jaren waarschijnlijk hoger zijn dan voor corona. Het is daarom belangrijk om lang van het land te gaan genieten. Als je de kans hebt om een paar weken langer te blijven, doe het!
  • De prijzen van huurauto’s en -campers zullen hoger zijn dan in voorgaande jaren. Door de gesloten grens heeft elk bedrijf op kosten bespaard door de vloot uit te dunnen en oudere modellen weg te doen. Er is nu dan ook minder aanbod.
  • De markt voor tweedehands auto’s en campers heeft meer aanbod dan voorheen, wat zou kunnen betekenen dat de prijzen daar iets zullen zakken.
  • Er zijn regels op komst om het ‘self-contained’ kamperen te veranderen, dus staar je niet blind op het hebben van een blauwe sticker en bijbehorend certificaat. Als kampeerder met een ‘non-self-contained’ wagen kun je op ontzettend veel mooie en afgelegen plekken kamperen.
  • Nu de grens weer open is, zullen meer mensen naar Nieuw-Zeeland willen gaan. Probeer zoveel mogelijk buiten het hoogseizoen – december tot februari – te reizen. Als je voor of na het hoogseizoen gaat, heb je vaak beter weer en de prijzen zullen lager zijn.

Veel is hetzelfde

Nieuw-Zeeland is nog steeds een van de mooiste landen ter wereld en écht een bezoek waard. Het land is 2 jaar lang een plek geweest waar alleen de lokale toerist en een paar overgebleven internationale reizigers van konden genieten. Nu kan iedereen eindelijk weer op pad om het land te verkennen. Zorg dat je de tijd hebt en op een relaxte manier rondreist. Minder haasten is meer genieten! Veel plezier.

De informatie in dit artikel is tot stand gekomen dankzij een samenwerking met 123NZ.nl

Photo by Tobias Keller on Unsplash.

Donny, senior medewerker Service Team - Allianz Global Assistance

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.