Nieuwe fiets, nieuw schooljaar

Een nieuwe school, een nieuwe fiets. Waar let je op als je een fiets koopt?

De start van het nieuwe schooljaar betekent voor veel brugklassers niet alleen een nieuwe school en nieuwe leraren, maar in veel gevallen óók een nieuwe fiets. Ik kan me nog goed herinneren dat ik mijn eerste echte fiets kreeg. Ik was zo trots al een pauw op mijn blauwe Gazelle en heb er jaren plezier van gehad. Waar moet je op letten als je een fiets koopt voor je kind? Hoe bepaal je de grootte en het soort fiets? Hier lees je een aantal tips.

De juiste fiets begint met de juiste maat

En precies dat kan lastig zijn. Want tieners groeien soms wel twaalf centimeter in een jaar. Toch moet je een fiets nooit op de groei kopen. Het is voor kinderen erg vervelend om op een te grote fiets te fietsen. Nét niet bij de trappers kunnen of niet gemakkelijk van je fiets kunnen stappen, levert soms zelfs gevaarlijke situaties op! Koop dus nooit een te grote fiets en laat je kind altijd een proefritje maken voordat je de fiets koopt.

Voor de meeste kinderen geldt dat ze op een gewone fiets kunnen fietsen als ze naar de middelbare school gaan. Hieronder zie je een tabel met de bandenmaten voor kinderfietsen. Vaak gaat dit gelijk op met kledingmaten.

Bandenmaat Lichaamslengte Leeftijd Kledingmaat
12 inch 95 cm 2-4 jaar 92-98
14 inch 100 cm 3-5 jaar 98-104
16 inch 105 cm 4-6 jaar 104-110
18 inch 110 cm 5-7 jaar 110-116
20 inch 115 cm 6-8 jaar 116-122
22 inch 122 cm 7-9 jaar 122-128
24 inch 130 cm 8-12 jaar 128-140
26 inch 145 cm 10-14 jaar 140-152
28 inch 145+ cm 12+ Volwassen

Welke soort fiets?

Een racefiets, een mountainbike of een BMX fiets: soorten fietsen zijn er in overvloed. Maar hoe bepaal je welke fiets je moet kopen? Een knalgele BMX fiets ziet er dan wel erg stoer uit, maar lange kilometers met tegenwind fiets je er liever niet op. En heeft de fiets geen spatbord bij het achterwiel? Dan zorgt een natte weg al snel voor een vieze rug door de spray die van het achterwiel afkomt. Denk daarom na waar de fiets vooral voor gebruikt gaat worden. Als je kind meerdere kilometers per dag moet fietsen is het belangrijk dat de fiets stevig is, en niet al te dikke banden heeft. Een mountainbike fietst bijvoorbeeld een stuk zwaarder dan een gewone herenfiets.

Een nieuwe fiets? Of een gebruikte?

Er is een groot aanbod tweedehands fietsen, die over het algemeen vaak nog jaren meegaan. Staar je niet blind op een glimmende, maar goedkope fiets die je soms kunt kopen bij groothandels en supermarkten. Ze zien er prachtig uit, maar gaan vaak snel stuk. Als je een beperkt budget hebt en wat krasjes op de koop toe wilt nemen, dan kun je vaak beter kiezen voor een goede tweedehands fiets dan voor een goedkope nieuwe.

Accessoires

Met alleen een fiets ben je er nog niet. Ook zaken als een goed fietsslot, fietslichtjes en eventueel een helm zijn belangrijk. Fietslichtjes zijn tegenwoordig los te koop en kun je gemakkelijk aan je fiets bevestigen op het moment dat je ze nodig hebt. Voor advies over een fietsslot kun je dit artikel lezen. Sommige ouders vinden het belangrijk dat kinderen met een helm fietsen. Hierover verschillen de meningen. Zorg in ieder geval dat je kind goed kan fietsen, de verkeersregels kent én een fiets heeft waar hij zich goed en veilig op voelt.

Verzekering

Nieuwe fietsen zijn gevoelig voor diefstal. Met de Fietsverzekering van Allianz Global Assistance is je fiets hiervoor verzekerd. Als je fiets wordt gestolen, dan ontvang je de aankoopwaarde van je fiets snel terug op je rekening. Bij racefietsen, ATB’s en mountainbikes geldt een eigen risico van 20%.