Non-covid19 verklaring aanvragen?

Wat is een non-covid19 verklaring?

Op vakantie gaan is deze zomer anders dan anders. Op veel plekken moet je afstand houden, gelden extra hygiënemaatregelen en soms is het dragen van een mondkapje verplicht. Hiernaast heb je, als je naar het buitenland wilt, voor sommige landen een non-covid19 verklaring nodig. Wat is deze verklaring precies en hoe kom je eraan?

Wat is een non-covid19 verklaring?

Een non-corona of non-covid19 verklaring is een document dat wordt afgegeven nadat je negatief getest bent op het coronavirus. In de verklaring staat dat op het moment van testen er geen sprake was van een coronabesmetting. Een voorwaarde voor een geldige verklaring is vaak dat deze maximaal enkele dagen oud mag zijn. Je moet de test dus kort voor vertrek laten uitvoeren. Ieder land hanteert hiervoor verschillende regels, check dus het land van jouw bestemming om zeker te weten hoe kort van tevoren je moet laten testen.

Covid19 test bij de GGD

Op het moment dat je klachten hebt die passen bij Covid19, kun je voor een test terecht bij de GGD. Toch geeft de GGD geen non-covid19 verklaring af. Landelijk is besloten dat de GGD vooral testen uitvoert om besmettingen op te sporen en ervoor te zorgen dat de verspreiding van het coronavirus beperkt wordt. Om de GGD’s te ontlasten worden er geen testen uitgevoerd bij mensen die graag op vakantie willen. De uitslag van een test bij de GGD gebeurt telefonisch en je ontvangt geen non-covid19 verklaring.

Waar kan ik een non-covid19 verklaring krijgen?

Er zijn verschillende organisaties die wel een schriftelijke non-covid19 verklaring afgeven. Op coronavirustest.nu vind je een overzicht met testlocaties per provincie. Eén van de partijen die dit doet is de KLM Healthservice.

Let op: je laten testen op het coronavirus kost geld. Dit wordt niet vergoed door de verzekering of de overheid.

Wat is een PCR test?

Voor een geldige non-corona verklaring is een zogenaamde PCR test nodig. Deze test stelt vast of op dat moment besmet bent met het coronavirus. Om te testen of je besmet bent geweest, heb je een serologische test nodig. Meer informatie vind je hier.

Bij de PCR test neemt men met een wattenstaaf een uitstrijkje uit de keel en neus. Ongeveer 24 tot 48 uur later hoor je de uitslag van deze test. Indien het van levensbelang is om je snel te laten testen, zijn er snelle PCR testen (< 1 uur) verkrijgbaar. Deze zijn niet bedoeld voor het verkrijgen van een non-covid19 verklaring.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.