Noorderlicht of poollicht

Noorderlicht: wat is het en waar kan ik het bewonderen?

Het noorderlicht is één van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen op aarde. De groene, roze en rode kleuren die door de donkere hemel lijken te dansen, hebben de mensheid eeuwenlang bezig gehouden. Heb je er altijd al van gedroomd om dit licht in het echt te bewonderen? Lees dan hier op welke plekken je dat het beste kunt doen!

Wat is Aurora Borealis?

Ook al lijkt het pure magie te zijn, er is natuurlijk ook een wetenschappelijke verklaring voor het noorderlicht (of poollicht). Het komt voor aan zowel de Noordelijke als de Zuidelijke hemisfeer, bij de magnetische polen. In het Noorden heet het de Aurora Borealis, in het zuiden de Aurora Australis. Het licht ontstaat door de activiteit van de zon. Deze zogenaamde ‘zonnewind’ stuurt geladen deeltjes door de ruimte. Deze deeltjes komen de atmosfeer van de aarde binnen en botsen met gassen zoals zuurstof en stikstof. Hierbij komt energie vrij die we zien in de vorm van licht. Groen, de meest voorkomende kleur, zien we bij botsingen met zuurstof laag in de atmosfeer. Hoog in de atmosfeer ontstaat tijdens een botsing met zuurstof juist een rode kleur. Botsingen met stikstof zorgen voor de blauwe kleur aan de hemel.

Waar kan ik het noorderlicht zien?

Fairbanks, Canada.

Fairbanks is één van de beste plekken op de wereld om het noorderlicht te bekijken omdat het twee graden onder de poolcirkel ligt. In Fairbanks kun je het vier van de vijf nachten bewonderen, een grote kans dus dat je waar krijgt voor je geld. Het seizoen is van 21 augustus tot 21 april.

Jukkasjärvi, Zweden

De beste tijd om het noorderlicht in Zweden te bekijken is tijdens de donkerste maanden, van december tot maart. In het Noordelijke gedeelte van Zweden, het Zweedse lapland, heb je wat langer kans om het lichtte zien. Ongeveer vanaf begin augustus tot mid april. Het kleine dorpje Jukkasjärvi ligt ongeveer 150 kilometer boven de Noordpoolcirkel aan de Torne Rivier en is een prachtige plek om het poollicht te bekijken.

Orkney Islands, Schotland

Bij het noorderlicht denk je misschien niet meteen aan Schotland. Toch kun je ook hier het fenomeen bewonderen. De eilandengroep Orkney, gesitueerd aan Schotlands afgelegen Noordkust, is een bijzondere plek om dit lichtspektakel te zien. De herfst en winter zijn de beste seizoenen om de “Mirrie Dancers” te bekijken, zoals de Schotten het fenomeen noemen. Deze tijd van het jaar geeft koude nachten met heldere luchten wat de omstandigheden ideaal maakt.

Tromsø, Noorwegen

Tromsø ligt boven de poolcirkel en is één van de toplocaties om het noorderlicht te spotten. Het Noordelijke gedeelte van Noorwegen is vanaf eind september tot maart het grootste gedeelte van de dag donker. Je zult begrijpen dat wanneer het zo lang donker is, je een grotere kans hebt om het poollicht te spotten. Tromsø zelf is een moderne stad waar genoeg te doen is als je niet naar de lucht kijkt. Eind januari vindt hier een muziek- en kunstfestival dat tien dagen duurt.

Finland, IJsland en andere locaties

Vaak wordt Finland een beetje vergeten als het om het noorderlicht gaat.Toch heb je in Finland net zo’n grote kans om de groen gekleurde hemel te bekijken als in de buurlanden zweden en Noorwegen. Finland is dun bevolkt en het land telt meer rendieren dan mensen, wat betekent dat de Finse meren, bossen en valleien vrij zijn van lichtvervuiling. Dit zorgt voor prachtige omstandigheden om het noorderlicht te bekijken.

Tips om het poollicht te bekijken

  • Houd de voorspellingen in de gaten: veel websites geven een voorspelling over de waarschijnlijkheid om het noorderlicht te zien. Websites als: Aurora Service, Norway Lights of het Geophysical Institute kun je raadplegen om te weten hoe groot de kans is dat je het noorderlicht gaat zien.
  • Neem de tijd: het noorderlicht is onvoorspelbaar. Je kunt de natuur niet bestellen, dus plan genoeg tijd om een grotere kans te hebben dat je het licht zult zien. Blijf minstens vijf of zes dagen om je kansen te vergroten.
  • Huur een auto: Steden en felle lichten zorgen ervoor dat je het noorderlicht minder goed kunt zien. Een auto helpt je om zelf een plek te kiezen, ver weg van de drukte van de stad.
  • Neem een statief mee: ga je aurora borealis fotograferen? Dan heb je niet genoeg aan je telefoon. Om het natuurlicht goed vast te leggen is het belangrijk dat je camera zo stabiel mogelijk is. Gebruik een statief en pas de sluitertijd aan!
  • Denk aan je kleding: als je het poollicht wilt zien ben je waarschijnlijk boven de noordpoolcirkel, buiten én is het donker. Redenen genoeg om aan te nemen dat het koud zal zijn. Denk aan warme kleding: laagjes, handschoenen, warme sokken en eventueel thermo-ondergoed zullen je goed van pas komen!
{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.