De beste apps tijdens het backpacken

Onmisbare apps tijdens het backpacken

Of je nu door Azië, Afrika of misschien wel door Europa gaat backpacken, je komt altijd op een punt dat je wel wat hulp kan gebruiken. Bijvoorbeeld als je verdwaald bent, nieuwe mensen wilt leren kennen of een dagboek bij wilt houden. Op dit soort momenten kunnen apps je uit de brand helpen. In dit artikel zet ik voor je op een rij wat de handigste apps tijdens het backpacken zijn.

Vind je de onderstaande apps tijdens het backpacken handig? En wil je graag weten welke apps er zijn voor de wintersport? Kijk dan hier.

Rome2rio

Met deze handige app kun je vanaf bijna ieder denkbaar punt in de wereld zien wat de mogelijke vervoersmiddelen bij je in de buurt zijn. Typ je locatie en bestemming in en je ziet of je het beste kunt vliegen, zelf moet rijden of dat er een bus gaat. Ook zie je de prijs van het vervoer en hoe lang de reis gaat duren.

Download de app in de App Store of via Google Play.

Skyscanner

Skyscanner is inmiddels één van de meest gebruikte apps om de beste en goedkoopste vluchten te vinden. Je kunt verschillende vliegtuigmaatschappijen, routes én prijzen vergelijken en de reis vervolgens boeken. Skyscanner heeft zelf geen vluchten en je wordt dan ook doorgelinkt naar een online reisbureau of vliegtuigmaatschappij.

Download de app in de App Store of via Google Play.

Interrail Railplanner App

De Railplanner App is onmisbaar wanneer je veel met de trein reist. Deze app, ontworpen door Interrail werkt online en geeft je snel toegang tot vertrek- en aankomsttijden voor Europese treinen. Zo kun je je reis van tevoren plannen, maar juist ook spontaan een omweg maken. Met de app kun je tickets reserveren, vertrekinformatie opzoeken en stations bij je in de buurt vinden.

Download de app in de App Store of via Google Play.

Maps.me

Dit is een app waarmee je kaarten kunt downloaden van veel verschillende landen en steden. Deze kaarten zijn ook beschikbaar zonder internet, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld verdwaald bent. Ook kun je specifieke locaties markeren zodat je dat ene leuke cafétje zonder problemen weer terugvindt.

Download de app in de App Store of via Google Play.

Hostelworld

Misschien ben je na drie maanden in een hostel de overvolle slaapzalen en luidruchtige toeristen meer dan zat. Maar als je op een budget reist, is de kans groot dat je de app Hostelworld veel gebruikt. Als je eenmaal bent ingelogd op Hostelworld, kost het je meestal slechts een paar minuten om je volgende verblijfplaats te boeken.

Download de app in de App Store of via Google Play.

XE Currency

Backpacken kost geld. En om het niet duurder te maken dan het al is, kun je er maar beter zeker van zijn dat je weet dat je niet teveel betaalt. Met deze app weet je altijd wat de meest recente wisselkoers is. Ook als je offline bent kun je XE Currency gebruiken. Hij hanteert dan de meest recente wisselkoers.

Download de app in de App Store of via Google Play.

Pocket

Met deze app kun je iedere pagina op het web opslaan zodat je deze ook offline beschikbaar is. Ideaal voor een lange vlucht of busreis. Met pocket kun je ook video’s bewaren en later terugkijken. Dit kost wel wat meer downloadtijd, dus houd daar voor vertrek rekening mee.

Download de app in de App Store of via Google Play.

Google Drive

Je moet er niet aan denken dat je na een paar maanden reizen je camera verliest met daarop al je foto’s en video’s. In het digitale tijdperk hoeft dit eigenlijk niet meer te gebeuren. Voor een bedrag van 2 euro per maand kun je 100GB aan fotomateriaal uploaden zodat je hier altijd toegang tot hebt. Wat er ook gebeurt met je camera.

Download de app in de App Store of via Google Play.

Google Translate

Als je kunt communiceren met de lokale bevolking maakt dat je reis vaak nog leuker. Met Google Translate kun je je eigen taal meteen vertalen naar bijna alle andere talen. Google kan de vertaalde zinnen ook hardop uitspreken zodat je bijna een echt gesprek kunt voeren met de locals.

Download de app in de App Store of via Google Play.

Supercook

Dit is niet écht één van die handige apps tijdens het backpacken die je niet mag missen. Technisch gezien is het namelijk een website. Een hele handige welteverstaan. Want wat doe je wanneer je alleen nog een tomaat, een ei en een Chinese kool over hebt? Dan gebruik je Supercook. Je vult je ingrediënten in en krijgt snelle, makkelijke recepten te zien. Je zult merken dat je met slechts een paar ingrediënten de heerlijkste maaltijden tevoorschijn tovert.

Backpackr

Als je alleen reist en graag mensen wilt ontmoeten, is deze app ideaal voor jou. Met Backpackr kun je medereizigers vinden die dezelfde kant uit reizen als jij. Check wie bij je in de buurt is en nodig mensen uit om samen te reizen of een bezienswaardigheid te bezoeken.

Download de app in de App Store of via Google Play.

Dagboek-apps tijdens het backpacken

Tijdens je reis kan het leuk zijn om een dagboek bij te houden. Ben je er niet goed in om iedere dag een stukje te schrijven? Gebruik dan VOLO. Met deze app kun je bij je tekst foto’s en video’s plaatsen, locaties markeren en ook een medereiziger toevoegen zodat je gezamenlijk aan het dagboek werkt. Een andere uitstekende dagboek-app is Day One.

Download de app Day One in de App Store of via Google Play.
Download de app VOLO in de App Store of via Google Play.

Couchsurfing

Met Couchsurfing vind je geen chique hotel of smerig hostel, maar een bank of een bed bij iemand thuis. Een goede manier om in contact te komen met de lokale bevolking. In de meeste gevallen kost de overnachting geen geld. Couchsurfing heeft een systeem waarbij alle aanbieders van een slaapplek referenties moeten opgeven en zorgvuldig gerecenseerd worden. Dit maakt dat je je niet onveilig hoeft te voelen als je gebruik maakt van Couchsurfing.

Download de app in de App Store of via Google Play.

Naast handige apps tijdens het backpacken heb ik nog veel meer tips voor een zo fijn mogelijke vakantie. Eerder schreef ik ook Waar boek je lokale activiteiten voor de vakantie?’ en Veilig internetten in het buitenland: hoe doe je het?.