Hulp bij pech tijdens autovakantie

Op autovakantie. Wat neem je mee in de auto?

De zomervakantie komt steeds dichterbij. Langzaam maar zeker begin ik met de voorbereiding voor mijn autovakantie naar Spanje. Verschillende Europese landen hanteren niet alleen verschillende verkeersregels, maar hebben ook andere eisen voor zaken die je verplicht in je auto moet hebben. Daarom hier een overzicht met de items die je bij je moet hebben als je naar Spanje rijdt.

Waar let je op als je je autovakantie voorbereidt?

Eigenlijk geldt in alle gevallen dat je maar beter zo goed mogelijk voorbereid kunt zijn op een pech-situatie. Zorg dus dat je een gevarendriehoek en een veiligheidshesje bij je hebt, ook al is het niet in alle landen verplicht. Ook een verbanddoos en wat reservemateriaal kunnen altijd goed van pas komen. Als je een auto huurt, let er dan voordat je wegrijdt op dat de verplichte items ook aanwezig zijn in de huurauto. Vaak gelden er strengere richtlijnen voor auto’s met een lokaal nummerbord.

 Wat mag wel en wat mag niet?

 Snelheidsboetes zijn vervelend. Voor sommige mensen is het daarom verleidelijk om radar-apparatuur in de auto te hebben die je waarschuwt voor een flitspaal of andere snelheidscontroles. In bijna alle Europese landen is dit verboden. Heb je deze apparatuur toch bij je? Dan kun je een hoge boete krijgen.

Als je met kinderen reist is ook hun veiligheid extra belangrijk. Zorg daarom voor goede, veilige autozitjes. Kinderen kleiner dan 1.35 m mogen niet zonder kinderzitje vervoerd worden in de auto.

Reserveonderdelen

Naast verplichte zaken is het natuurlijk altijd handig om wat reserveonderdelen voor je auto mee te nemen. Zo besparen reservelampjes voor koplampen en knipperlichten je een hoop tijd bij de garage. Ook een reservewiel met gereedschap om het wiel te vervangen kan goed van pas komen. Een extra sleutel voor je auto, die je niet in de auto bewaart, is ook een must.

Welke items zijn verplicht als je naar Spanje rijdt?

 België

 • De gevarendriehoek is verplicht in België en moet op ongeveer 200 meter afstand van de auto staan op de snelweg. Op overige wegen is dit ongeveer 100 meter.
 • Veiligheidshesjes voor alle inzittenden zijn ook verplicht in België.
 • Als je in een auto met een Belgisch kenteken rijdt, ben je verplicht om een brandblusser bij je te hebben. Voor Nederlandse auto’s geldt dit niet.

 Frankrijk

 • Gevarendriehoek. Deze is verplicht. Als je met pech stil komt te staan moet je de alarmlichten inschakelen en de gevarendriehoek op minstens dertig meter achter je auto plaatsen.
 • Veiligheidshesjes zijn verplicht en moeten gemakkelijk te bereiken zijn. Je mag ze dus niet in de kofferbak bewaren. Veiligheidshesjes zijn verplicht voor alle inzittenden in de auto, dus ook voor de kinderen!
 • Reservelampen voor koplampen en knipperlichten zijn niet perse verplicht, maar worden door de Franse Autoriteiten wel sterk aangeraden.
 • Een alcoholtester is verplicht om bij je te hebben in de auto. Hoewel er geen boete opgelegd kan worden als je geen alcoholtester bij je hebt, is het wel een vereiste. Op die manier kun je als bestuurder zelf beoordelen of je in staat bent om te rijden. Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 promille.
 • Als je het centrum van sommige Franse steden in wilt rijden, is het sinds een aantal maanden verplicht om een milieusticker op je voorruit te plakken. Deze sticker moet je via internet aanvragen. Als je geen of een verkeerde sticker hebt, wordt je beboet. Houd bij het aanvragen er rekening mee dat de levertijd van de sticker 3-5 weken is. Op deze (LINK: https://www.milieustickervoorfrankrijk.nl/) kun je alle belangrijke informatie vinden over de milieusticker.

Duitsland

 • Een gevarendriehoek is verplicht voor auto’s met een Duits nummerbord, niet voor auto’s met een Nederlandse kentekenplaat. Toch is het slim een gevarendriehoek mee te nemen. Mocht je met pech komen te staan dan moet je de gevarendriehoek op circa 200 meter achter de auto zetten.
 • Veiligheidsvesten zijn verplicht voor alle inzittenden tijdens pech of een ongeval. Ook dit geldt alleen voor auto’s met een Duits kenteken.
 • Als je rijdt in een Duitse auto ben je ook verplicht om een verbanddoos bij je te hebben. Voor Nederlandse auto’s geldt dit niet, maar ook hier is het advies om de regels voor lokale voertuigen te volgen.

 Spanje

 • In Spanje is het verplicht om een reserveband en het gereedschap dat nodig is om je band te vervangen, zoals een krik en bouten, in de auto te hebben.
 • Twee gevarendriehoeken zijn verplicht. Dit geldt alleen voor Spaanse auto’s. Met een Nederlandse auto is slechts één gevarendriehoek verplicht.
 • Als je met een caravan rijdt in Spanje, moet deze verplicht een reflecterende markering achterop hebben. Dit geldt alleen wanneer de combinatie van de auto en caravan 12 meter of langer is.

Als je door andere landen reist met de auto, is het handig om dit document door te nemen. Hier vind je voor alle populaire vakantiebestemmingen een overzicht met items die verplicht in je auto aanwezig moeten zijn.

Voor een handig overzicht van verkeersregels per land, kun je dit artikel lezen.

Hulp bij pech onderweg

Tijdens een autovakantie kun je altijd voor onverwachte verrassingen komen te staan. Daarom het slim om een goede reisverzekering af te sluiten. Met de Doorlopende Reisverzekering van Allianz Global Assistance met dekking SOS Autohulp wordt je altijd geholpen als je onverwacht stil komt te staan. Een team van experts staat dan voor je klaar om je weer snel op weg te helpen.