Op reis met een cruise schip: wat kies je?

Op reis met een cruiseboot: wat kies je?

Een schip met meer verdiepingen dan een flatgebouw, tennisbanen aan boord, zwembaden met lange glijbanen en dagenlang niets anders te zien dan blauwe luchten en heel veel water. Voor de een is een cruisevakantie een nachtmerrie, voor een ander de ultieme droomreis. Nog niet zolang geleden was een cruise alleen weggelegd voor rijke mensen. Maar tegenwoordig is er een steeds groter aanbod in betaalbare cruises. Hoe kies je de beste cruisevakantie? Hoe besteed je je dagen? En wat is het grootste cruiseschip ter wereld? Lees alles over de cruise in deze blog.

Cruisevakantie

Het idee om dagenlang op een groot schip te verblijven zonder mogelijkheid om eraf te kunnen kan een beklemmend idee zijn. Maar voor echte cruiseliefhebbers is het juist de beste manier om helemaal te onthaasten. De laatste jaren is het aanbod met cruisesvakanties enorm toegenomen: meer boten, meer activiteiten en nieuwe bestemmingen. Van rijnreizen waarbij je iedere avond een andere stad aandoet, tot grote oceaanstomers: het kan tegenwoordig allemaal.

Hoe kies je de beste cruise?

• Bepaal je budget
Cruiseprijzen variëren per seizoen. Net als bij een hotelkamer, zijn cruises vaak ook duurder tijdens vakanties en is het handig om zo vroeg mogelijk te boeken. Vaak is het zo dat prijzen voor kleinere schepen hoger liggen. Iedere cruise heeft zijn eigen eigenschappen. Zo heeft een kleinere boot vaak minder faciliteiten aan boord dan een grote, maar heeft deze ook een persoonlijkere sfeer dan een boot waar 6000 mensen op kunnen.

• Kijk waar je voor betaalt
Op sommige cruises betaal je één bedrag en is alles inclusief. Dat geeft een vrij gevoel tijdens je vakantie. Bij veel andere aanbieders koop je een pakket waarbij je bijvoorbeeld eten en toegang tot zwembaden bij de prijs zijn inbegrepen, maar een toeslag betaalt voor andere zaken.

• Kies een focus
Het eten op cruiseschepen heeft geen goede reputatie. Mocht je dit erg belangrijk vinden, dan zijn er ook cruiseboten die juist bekend staan om hun uitmuntende keuken. Maar misschien vind je het wel veel belangrijker om een prachtige tocht te maken langs de Scandinavische fjorden of door de Caraïben. Het kan allemaal. Bedenk wat je focus moet zijn en boek die reis.

Groot, groter, grootst

Bij een groot schip denkt iedereen aan de Titanic. Maar vergeleken met de schepen van tegenwoordig, is deze wereldberoemde boot een kleine schuit. Vorig jaar is het grootste cruiseschip ter wereld te water gelaten. Het draagt de lyrische naam ‘Symphony of the seas’ en is na ‘Allure of the seas’ en ‘Oasis of the seas’ het grootste schip dat op dit moment bestaat. Enkele feiten over deze enorme boot:
• De boot is van voor tot achter 362 meter lang. Dat is langer dan de Eiffeltoren. Ook de 66 meter in de breedte is een record
• Er kunnen 6360 passagiers overnachten op deze boot
• Het schip telt 16 dekken
• de Symphony of the seas heeft ruimte voor  2100 bemanningsleden
• Het telt 23 zwembaden
• Er is een park met bomen en tropische planten
• De bouw van het schip kostte 1,5 miljard dollar
• Er zijn 22 restaurants
• De boot is opgedeeld in verschillende wijken voor verschillende doelgroepen. Zo is er onder andere een wijk die
leuk is voor families met speeltuinen en zwembaden zijn, maar ook een wijk die geschikter is voor alleen volwassenen.
• Er is een escaperoom, klimmuur, lasergame-park aan boord

Heb je door deze informatie zin gekregen in een cruise? Oriënteer je dan eens op de opties voor een cruisevakantie. Op Netflix is ook de film ‘Like Father’ te zien. Deze film spelt zich grotendeels af op een cruiseschip en is opgenomen op de ‘Harmony of the Seas’, het op een na grootste cruiseschip ter wereld.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.