Inentingen

Op reis: welke inentingen heb je nodig?

Of je nou een verre reis gaat maken of dichtbij huis blijft, niemand wil een vervelende ziekte oplopen tijdens zijn vakantie. Toch reist bijna een kwart van de mensen zonder inenting naar landen waar besmettelijke ziektes voorkomen. Om te voorkomen dat je ziek wordt is het belangrijk om de juiste inentingen te nemen, voordat je op vakantie gaat. In deze blog lees je welke inentingen verstandig zijn om te overwegen.

Voorbereiding

Veel mensen denken dat je voor reizen in Europa geen inentingen nodig hebt. Dat is niet waar. Ook in Europa kun je ziektes oplopen die erg vervelend kunnen zijn. Laat je hierover dus goed inlichten. Maar zeker als je een verre reis gaat maken, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en op tijd je vaccinaties te halen. Sommige vaccinaties hebben een lange incubatietijd en soms heb je een herhaalprik nodig om optimaal beschermd te zijn. Neem dus ruim de tijd in de voorbereiding!

Hygiëne

Als je reist naar een risicogebied is het natuurlijk slim om je te laten inenten tegen ziektes. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat je goed let op hygiëne. Veel ziektes worden overgedragen via besmet water of voedsel. Drink daarom geen water uit de kraan maar koop petflessen in de supermarkt. Was ook regelmatig je handen en neem eventueel desinfecterende gel mee om je handen te ontsmetten als er geen kraan in de buurt is.

Hieronder lees je de meest voorkomende infectieziekten waarvoor je je kunt laten inenten. Vaccinaties kun je halen bij de GGD, maar soms ook bij een reiskliniek in het ziekenhuis, bij een vaccinatiebureau of zelfs aan huis.

Hepatitis A

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een besmettelijk virus dat met de ontlasting wordt uitgescheiden. Bijvoorbeeld als het riool op zwemwater uitkomt, kun je als zwemmer besmet raken. Ook als je rauwe schaal- en schelpdieren uit besmet water eet, kun je Hepatitis A krijgen. Een inenting wordt dus aanbevolen, ook als je bijvoorbeeld naar Kroatië of Polen op vakantie gaat.

DTP

Dit is een afkorting voor Difterie, Tetanus en Polio. In Nederland wordt bijna iedereen als kind gevaccineerd tegen DTP, maar de inenting is maar 10 jaar geldig. Controleer dus voordat je een reis maakt wanneer je je laatste vaccinatie voor Tetanus hebt gehad.

Gele Koorts

Zonder inenting voor gele koorts kun je niet naar landen waar gele koorts heerst. Dit geldt vooral voor landen in Zuid-Amerika en Afrika. Reis je naar deze landen, zorg dan dus dat je een geldige vaccinatie hebt.

Buiktyfus

Buiktyfus is een darminfectie die wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie. Hij komt veel in tropische gebieden voor, maar ook in bijvoorbeeld Marokko. Hij wordt overgebracht door slechte hygiëne. Als een kok die besmet is met buiktyfus bijvoorbeeld zijn handen niet goed wast kan hij de bacterie overbrengen via het eten dat hij zijn gasten voorschotelt.

FSME

Vrijwel overal in de wereld komen teken voor, maar ze zijn niet allemaal besmet met FSME. Besmette teken kunnen een hersenontsteking veroorzaken die in veel gevallen ongevaarlijk is, maar soms kan uitlopen tot een hersenvliesontsteking. Besmette teken komen voor in bijvoorbeeld Oostenrijk en Zuid-Duitsland maar ook in Rusland en Mongolië. Een inenting is niet per se nodig maar als je langer dan twee weken gaat kamperen in een besmet gebied, wel het overwegen waard.

Overige inentingen

Ga je langer dan drie maanden op reis, dan kun je overwegen om ook inentingen tegen hepatitis B en tuberculose te halen. Dit geldt ook voor hondsdolheid (rabiës). Andere vaccinaties, zoals tegen Japanse encefalitis of meningitis heb je alleen in uitzonderingsgevallen nodig. Vraag hiervoor advies aan je arts.

Een reisverzekering: 24 uur per dag medische hulp

Wie een reisverzekering afsluit bij Allianz Global Assistance kan 24 uur per dag contact opnemen met onze Nederlandstalige artsen. Als je denkt dat je ziek bent of niet zeker weet welke inentingen je moet nemen, kun je gratis advies ontvangen van onze experts.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.