Vakantie in eigen land; heerlijk met de blote voeten in de duinen liggen.

Op vakantie met de auto in eigen land: wat zijn de must-sees?

Nederlanders gaan niet alleen steeds vaker, maar ook steeds verder op vakantie. Soms vergeten we bijna dat ons eigen land ook veel moois te bieden heeft. Zeker als je net bent verhuisd, wat krap bij kas zit of weinig tijd hebt, is een vakantie in eigen land een uitkomst. De meeste bestemmingen bereik je binnen een paar uur met de auto. Ik geef je graag de leukste opties voor een vakantie dichtbij huis.

Strandvakantie

Bij een strandvakantie denk je niet snel aan Nederland, maar toch heeft ons eigen kikkerlandje meer dan 500 kilometer aan kust. Variërend van de witte zandstranden op de Waddeneilanden tot bebouwde kust met leuke strandtentjes in Bloemendaal en authentieke dorpjes in Zeeland: je kunt ze bijna allemaal met de auto bereiken. Als het weer een beetje meezit, beleef je heerlijke warme dagen op het Nederlandse strand. Maar ook als het kouder is of er een forse wind staat,is de zee een heerlijke uitwaaiplek. Ook actieve sporten zoals kitesurfen behoren tot de opties tijdens een Nederlandse strandvakantie.

De Waddeneilanden

De Nederlandse Waddeneilanden zijn een ideale bestemming voor een vakantie in eigen land. Op de veerponten naar Texel, Terschelling en Ameland kun je je auto meenemen op de veerpont. Zodra je de boot afrijdt, waan je je in een andere wereld. De kleine dorpjes, woeste natuur, zeehonden en vuurtorens zijn typische kenmerken van de Waddeneilanden. Op Texel en Terschelling is veel te beleven, zowel overdag als ‘s nachts. Huur bijvoorbeeld een fiets en verken de prachtige natuur en dorpjes op deze eilanden. Bijzonder aan het Waddengebied is dat je er ook kunt wadlopen. Tijdens eb wandel je dan over de zeebodem: een bijzondere ervaring die ook voor kinderen leuk kan zijn. Er zijn veel schelpen en waterdiertjes op de bodem van de zee te vinden. Wadlooptochten variëren in zwaarte en afstand, laat je daarom goed informeren van tevoren en neem eventueel een gids mee.

De natuurrijke Veluwe

Edelherten, everzwijnen, damherten en reeën: je vindt ze allemaal op de Veluwe. Vooral aan het einde van de zomer kleurt het heidegebied van de Veluwe prachtig paars en geniet je tijdens lange wandelingen of fietstochten van de pracht van dit Nederlandse natuurgebied. Ook cultureel heeft de Veluwe veel te bieden: met de auto zijn de sfeervolle dorpen en steden zoals Arnhem en Apeldoorn goed te bereiken. Maar ook Paleis het Loo, het Kröller-Müller museum en Radio Kootwijk zijn interessante bezienswaardigheden. Wil je een dagje uit met de kinderen? Pak dan de auto naar de Apenheul of Burgers’ Zoo.

Limburg

Voor een vakantie met de auto in eigen land heeft Limburg het bijna allemaal: prachtige heuvels, mooie bossen, groene weides en historische steden zoals Maastricht en Arcen. Net als op de Wadden, waan je je in Limburg ook echt in het buitenland. Een spannend uitje voor de kinderen zijn de mergelgrotten in Valkenburg.. Daarnaast vind je in Limburg volop plekken waar je heerlijk kunt eten of activiteiten in de buitenlucht kunt ondernemen

De Beemster

Voor het echte Oud-Hollandse gevoel is de Beemster een echte aanrader. De Beemster is het hart van Noord-Holland. Dit gebied is ontzettend groen en je kunt er vele dorpen en steden bezoeken. Alkmaar is bijvoorbeeld beroemd om zijn kaasmarkt waar dagelijks een traditioneel schouwspel gegeven wordt met kaasdragers. Bezoek ook zeker de Zaanse Schans met de oude molens. Hier zie je de rijke geschiedenis van Nederland nog duidelijk terug. Kijk met het gezin rond in alle winkeltjes, eet Oud-Hollandse pannenkoeken en leer zelf kaarsen maken in een van de vele oude werkplaatsen in de Beemster.

Goed verzekerd op pad

Tijdens een autovakantie kun je altijd voor onverwachte verrassingen komen te staan. Daarom het slim om een goede reisverzekering af te sluiten. Met de Doorlopende Reisverzekering van Allianz Global Assistance met dekking SOS Autohulp word je altijd geholpen als je onverwacht stil komt te staan. Een team van experts staat dan voor je klaar om je weer snel op weg te helpen.

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.