Elektrische auto opladen in Europa

Op vakantie met een elektrische auto: waar moet je rekening mee houden?

Heb je binnenkort een weekendje weg of een stedentrip naar het buitenland op de planning staan en ga je met een elektrische auto? Houd dan rekening met de extra voorbereiding die deze autoreis van je vraagt. Ik geef je graag een paar handige tips waarmee je heerlijk kan toeren met je elektrische auto.

Controleer je bestemming

Een weekend weg in eigen land is géén probleem. Nederland heeft meer dan 27.000 laadpunten voor de elektrische auto. In ons eigen land heb je altijd wel een laadpunt binnen handbereik. In Noorwegen* en Frankrijk kun je tevens goed terecht, dit zijn echt voorlopers in elektrische mobiliteit. Toch is het niet in elk land goed geregeld. Houd hier rekening mee en kies een reisbestemming waar je je elektrische auto kunt opladen.

*= Noorwegen pioniert met elektriciteit, bekijk maar eens wat men in Hole doet met de straatverlichting.

Plan je route

Gemiddeld rijdt een volledig elektrische auto op één accu zo’n 150 tot 300 kilometer. Op weg naar je eindbestemming is de kans groot dat je daardoor een tussenstop moet maken om je auto aan een oplaadpunt te koppelen. Om van tevoren te bepalen waar dat kan, raad ik je aan om websites en apps over laadpalen in Nederland en Europa te raadplegen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Oplaadpunten.nl of Chargemap.

Zorg altijd dat je flexibel blijft en kunt uitwijken naar een alternatieve locatie. Het kan best zijn dat een oplaadpunt onverhoopt is afgesloten of defect is. En bij de keuze voor een overnachting is het handig als je je elektrische auto bij de accommodatie kunt opladen.

Heb je een bruikbare laadpas?

Om je elektrische auto op te laden bij openbare laadpalen heb je een laadpas nodig. Lang niet alle laadpassen zijn geschikt voor het buitenland. Dit hangt af van het land waar je naartoe gaat en het type laadpas dat je bezit. Controleer daarom goed of je laadpas geschikt is om mee op vakantie te gaan of dat je een extra pas moet aanvragen.

De laadkabel van je elektrische auto

De reguliere laadkabel, de zogeheten Mennekes- of Type 2 laadkabel, is geschikt voor 95% van alle laadpunten in Europa. Uitzonderingen op de regel zijn Frankrijk en Italië. Daar wordt sporadisch een Type 3 stekker gebruikt. Deze stekker bevat meer pinnen en een schuifje.

Mocht je naar deze landen op reis gaan, bekijk dan je oplaadlocatie en welk type stekker zij gebruiken voor het opladen.

Vermijd drukke reisdagen

Plan je reis, als dat kan, liever niet in het hoogseizoen of rondom zwarte zaterdag. Op een warme dag beland je zo in een file die lang kan duren. Door de airco raakt je accu sneller leeg en daardoor sta je weer eerder bij een laadpaal.

Doe je smartphone in je zak

Voorbereiding is goed, maar aanpassingsvermogen is beter. Je reis kan namelijk altijd anders verlopen dan gepland. Zorg daarom dat je je mobiel bij je hebt. Met een smartphone kun je onderweg een laadpunt opzoeken en de beschikbaarheid bekijken. Er zijn apps beschikbaar die je daar bij helpen, zoals de eerder genoemde Chargemap, maar je kunt natuurlijk een schermafdruk van je telefoon maken. Bewaar deze printscreen op je mobiel en zelfs wanneer je geen internetverbinding hebt, weet je waar je naartoe moet.

Verzekering controleren

Zelfs met een uitstekende voorbereiding kan er iets mis gaan onderweg met je elektrische auto. Met de Pechhulp Verzekering van Allianz Global Assistance kun je rekenen op snelle en professionele hulp bij pech. Er wordt altijd geprobeerd om de auto ter plekke te repareren. Is dat niet mogelijk? Dan wordt je auto naar een garage in de buurt gebracht. Uiteraard krijg je in dat geval een vervangende auto ter beschikking.

Simon, Manager Extended Warranty & Telematics - Allianz Global Assistance

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.