Zakenreis: zakenreiziger ziet vliegtuig

Op zakenreis: hoe gebruik je je tijd zo efficiënt mogelijk?

Op reis gaan voor werk doorbreekt het dagelijkse patroon, maar is vaak een uitputtingsslag. Uren wachten op vliegvelden, lange reizen, een overvolle agenda en weinig tijd voor slaap en rust.  Zeker wanneer je in een andere tijdzone terecht komt, is het soms lastig om genoeg slaap te krijgen. In deze blog geef ik je tips om tijdens een zakenreis genoeg uit te rusten en zo productief mogelijk te zijn. 

Bagage

Neem het liefst geen ruimbagage mee. Investeer in een goede, stevige koffer met wieltjes die past in de handbagagerekken boven je stoel Handbagage hoef je niet in te checken en dat scheelt tijd. . Ook is het handig om na te denken over welke spullen je inpakt. Neem geen nagelknipper of vloeistoffen (> 100 ml) mee als je deze in je handbagage stopt, want daar kom je het vliegtuig niet mee in. Pak kleding in die niet makkelijk kreukt zodat je geen onnodige tijd kwijt bent aan wassen en strijken.

Tijdens de reis

Zorg dat je genoeg water drinkt. Beweeg, ook tijdens een vlucht, door af en toe naar het toilet te gaan of door op te staan en je benen te strekken. Probeer de ongezonde snacks in het vliegtuig te vermijden en kies voor een lichte maaltijd om jetlag te voorkomen. Als je je tijd nuttig wilt gebruiken kun je tijdens een vlucht verbinding maken met het wifinetwerk. Aan het internetten in het vliegtuig zijn vaak kosten verbonden, maar het zorgt ervoor dat je geen waardevolle werktijd laat liggen. Als je lang moet wachten op vliegvelden kun je vaak tegen betaling gebruik maken van de skylounge. Hier kun je je opfrissen, een beetje slapen en zowel jezelf als je elektronische apparaten opladen.

Slaap

Zeker als je in een andere tijdszone terechtkomt, kan het moeilijk zijn om genoeg te slapen. Door de overgang van tijdzones heb je last van jetlag waardoor je slechter slaapt. .  Een hotelkamer waarin je je prettig voelt en even kunt terugtrekken is daarbij heel belangrijk. Om jetlag te voorkomen kun je een paar dagen voor vertrek al proberen om je een beetje aan te passen aan het dagritme in het land van bestemming door een paar uur eerder of een paar dagen later te gaan slapen. Om snel van de jetlag af te komen moet je gezond blijven eten, veel water drinken en liever geen koffie en alcoholhoudende dranken te consumeren. Je biologische klok kun je versnellen of vertragen door zoveel mogelijk omgevingssignalen (licht of donker) te ontvangen. Zonlicht versnelt je klok en donkerte vertraagt.

Beperk het contact met het werk thuis

In een wereld waar je ieder mailtje direct ziet binnenkomen is het verleidelijk om het ‘gewone’ werk te blijven doen als je op zakenreis bent. Probeer dit met mate te doen zodat je zoveel mogelijk aandacht kunt investeren in je collega’s en werkrelaties op locatie. Waarschijnlijk is je agenda al behoorlijk vol met meetings en werkbesprekingen en levert het extra stress op als je ook nog bezig bent met het werk in Nederland.

Beweeg

Zorg ervoor dat je genoeg beweegt tijdens je reis. Als je genoeg beweegt, kun je je vaak beter concentreren en voel je je energieker gedurende de dag. Ook al is je agenda helemaal vol, probeer tijd vrij te maken voor een korte wandeling of maak gebruik van de sportfaciliteiten in je hotel. Zeker als je vaker naar dezelfde stad gaat voor werk, is het slim om te investeren in het opbouwen van een netwerk. Dit kunnen collega’s zijn, maar natuurlijk ook mensen die je op een andere manier ontmoet. Via hen kun je kennismaken met de plaatselijke cultuur en wat afleiding vinden van het werk.

Maak tijd voor jezelf tijdens je zakenreis

Bezoek eens een museum of wandel door de stad. Als je op een conferentie bent, kun je overwegen om een ander hotel te nemen dan je collega’s. Zo loop je niet voortdurend bekenden tegen het lijf waardoor je steeds met je werk bezig blijft. Tegelijkertijd is het face-to-face contact met collega’s juist de reden voor de zakenreis, dus vermijd het contact niet. Anders had je net zo goed een Skype-call kunnen inplannen. Ga dus zorgvuldig om met de weinig tijd die je hebt.

Neem een reisverzekering

Ga na of je via je werkt bent gedekt tegen onvoorziene omstandigheden. Anders is het slim om na te gaan wat er gebeurt als je bijvoorbeeld je tas verliest of bestolen wordt. Met een Reisverzekering van Allianz Global Assistance ben je altijd verzekerd tegen diefstal of inbraak. Zo kun je met een gerust hart op zakenreis en je focussen op je werk.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.