Open Monumentendag: Broek in Waterland

Zomerse fietsroutes voor de Open Monumentendag

Nederland kent een hoop bijzondere plekken: eeuwenoude kastelen, pittoreske boerderijtjes en statige herenhuizen. Tijdens de Open Monumentendag zijn veel van deze plekken te bezoeken. En het beste doe je dat natuurlijk op de fiets. Daarom zocht ik vijf fietsroutes die je tijdens het weekend van de Open Monumentendag kan verkennen.

In het weekend van 14 en 15 september vindt Open Monumentendag plaats. Voor 2019 is het thema ‘Plekken van plezier’ en dat betekent dat het dit jaar het vooral om de amusementswaarde van de Nederlandse monumenten draait. Om extra genieten van dit mooie weekend, kan ik de volgende fietsroutes aanraden:

Radio Kootwijk – 49 kilometer

Dit indrukwekkende gebouw ligt midden in een natuurgebied vol uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen en dichte bossen. Het werd gebouwd om contact te onderhouden met de voormalige kolonie Indonesië. De speciale architectuur van dit gebouw laat zien dat dit technische hoogstandje in die tijd nog heel bijzonder was. Tijdens deze fietsroute kom je langs verschillende bezienswaardigheden. De oude kerk van Garderen, die vroeger gezien werd als veilig baken vanaf de Zuiderzee, of de oude korenmolen De Hoop zijn daar voorbeelden van.

Bron: Fietsnetwerk.nl

Leiden en de bollenstreek – 45 kilometer

Genieten tussen zee en strand. Dat doe je natuurlijk in de bollenstreek. De regio is vooral bekend van de uitgestrekte bollenvelden die volstaan met tulpen, krokussen, narcissen en hyacinten. Prachtig om doorheen te fietsen tijdens warme, zomerse dagen. In Leiden kom je prachtige, monumentale gebouwen als de Pieterskerk of het museum van Volkenkunde tegen. Wanneer je vanuit Leiden doorfietst naar Lisse kom je langs een indrukwekkend landgoed met de naam Kasteel Keukenhof. Hier zie je precies hoe de adel vroeger leefde. Na Lisse vervolg je je weg via de duinen naar Noordwijk om, als het weer het toelaat, een frisse duik in de zee te nemen. Heerlijk!

Bron: Fietswandelweb.nl

Forten en Schansen in Zeeland – 30 kilometer

Deze bijzondere streek was ooit het centrum van Europa en tijdens de 80-jarige oorlog zijn hier linies opgezet om de Spanjaarden tegen te houden. De zogeheten Staats-Spaanse Linies. Hoe gek het ook mag klinken, deze bouwwerken zijn gemaakt van aarde. Destijds een materiaal waar man gemakkelijk aan kon komen en waarvan er diverse forten en schansen zijn gemaakt. Vandaar de naam van deze fietsroute.

Op de fiets kom je langs het dorpje Sluis. In 1400 was Sluis de grootste haven van West-Europa en ook tijdens de Spaanse oorlog speelde het een belangrijke rol. De fietsroute leidt je langs verschillende monumentale restanten uit deze geschiedenis en trakteert je daarnaast op prachtige uitgestrekte Zeeuws-Vlaamse polderlandschappen. Vooral de Sofiapolder staat bekend om de vele verschillende vogels die er neerstrijken.

Bron: HetZeeuwseLandschap.nl

De dorpen rond Amsterdam – 35 kilometer

Zowel de stad Amsterdam als de dorpen er rondom heen kennen een rijke historie. Dankzij het waterrijke gebied waar Amsterdam zich in bevindt geeft je een prachtige, zomerse fietsroute. Vanaf de fiets geniet je op deze route van plassen, sloten, weidevogels, molens en weilanden vol met schapen en koeien. Heel veel Nederlandser wordt het niet. Deze fietsroute start in het Twiske. Een landelijke omgeving waar je tijdens de Open Monumentendag de Twiskemolen kan bezichtigen. Vervolgens neemt de route je langs pittoreske plaatsjes als Ilperveld, Monnickendam en Broek in Waterland. De laatste is bekend vanwege het bezoek dat Napoleon aan het dorp bracht. Ook voert de route je langs Ransdorp, Durgerdam en Zuiderwoude. Allen hebben mooie kerken en oude boerderijtjes die je kan bezichtigen.

Bron: Holland.com

Route langs de hunebedden – 45 kilometer

Nergens in Nederland vind je zoveel fietsroutes als in Drenthe. De provincie staat bekend om de landelijke vergezichten, prachtige boerderijen en natuurlijk de hunebedden. Deze fietsroute leidt je langs verschillende van deze prehistorische bouwwerken. Je komt langs verschillende dorpen waar molens, boerderijen en musea te bezoeken zijn. Aan de voet van de Havelterberg vind je het op een na grootste hunebed van Nederland. Dit bouwwerk is achttien meter lang en zichtbaar vanaf grote afstand. Vergeet niet onderweg af en toe te stoppen en wat te eten en drinken op een gezellig terrasje in de Drentse provincie.

Bron: Fietsnetwerk.nl

Open Monumentendag

Nederland staat vol met monumenten en het is belangrijk dat deze bewaard blijven. Wil je meer weten over de Open Monumentendag of wil je meewerken aan dit project? Neem dan een kijkje op OpenMonumentendag.nl.

Geïnteresseerd in andere fietsroutes? Lees één van deze artikelen: