Oplichting in het buitenland

Oplichting in het buitenland: de meest voorkomende trucs

Tijdens een stedentrip of strandvakantie verwacht je vooral veel ontspanning, mooie bezienswaardigheden, lekker eten en drinken én vriendelijke mensen. Maar helaas is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms krijg je te maken met minder leuke dingen, zoals oplichting. In dit artikel vertel ik over de meest voorkomende manieren van oplichting in het buitenland. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Je auto bekrassen als afleidingsmanoeuvre

In een drukke stad kan het gebeuren dat oplichters met een brommer tegen je auto aanrijden. Op die manier veroorzaken ze niet alleen schade aan je auto, maar zorgen ze er meteen voor dat je wordt afgeleid. Zonder dat je het in de gaten hebt gaan de oplichters er vervolgens met je bezittingen vandoor.

Een verkeerde rekening in het restaurant

Als je lekker gegeten hebt in een restaurant denk je er waarschijnlijk niet aan om de rekening te controleren. Toch is het beter om dit wel te doen, want fraude met de rekening komt veel voor. Sommige restauranthouders plaatsen gerechten op de rekening die je niet hebt besteld, of vragen hogere prijzen dan vermeld op de menukaart. Wees dus alert als je de rekening gepresenteerd krijgt.

Balletje balletje

Je hebt ze vast wel eens gezien: behendige straatartiesten die argeloze toeristen laten raden onder welke van de drie bekertjes het balletje zich bevindt. Het is een veel voorkomende vorm van oplichting. De waarheid is dat het balletje onder geen van de bekertjes zit, maar dat de vingervlugge oplichter het balletje in zijn handen laat verdwijnen. Doe dus niet mee aan dit frauduleuze spelletje.

Draag altijd je eigen bagage

Hoe zwaar je koffers ook zijn, laat onbekenden nooit je bagage dragen. In het beste geval vraagt de oplichter je om geld als je ze terug wilt maar in het slechtste geval gaat hij er domweg met je spullen vandoor.

Pas op voor nepmedewerkers van je hotel

Ook in je hotel ben je niet altijd beschermd tegen oplichting. Krijg je een opmerkelijk telefoontje van de receptie? Let dan op. Het zou kunnen dat je te maken hebt met een oplichter. Het komt voor dat een oplichter zich voordoet als een medewerker van het hotel en zo in het bezit probeert te komen van je bank- of creditcardgegevens. Trap er niet in!

Toch slachtoffer van oplichting?

Heb je tijdens je reis naar het buitenland te maken gekregen met oplichting of is je bagage gestolen? Vul dan een schadeformulier in als je een reisverzekering hebt afgesloten waarin je bagage is meeverzekerd.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.