Oud & Nieuw: vuurwerk in de lucht

Oud & Nieuw: In welke landen gaat op welk moment het nieuwe jaar in?

De klok telt af, de champagneglazen staan klaar en de oliebollen zijn gefrituurd. Klaar voor Oud & Nieuw! Vanwege de verschillende tijdszones vindt de overgang naar het nieuwe jaar in verschillende landen op verschillende tijdstippen plaats. Het maximale verschil kan oplopen tot wel 26 uur. Dit betekent dat het in het ene land nog oudejaarsmiddag is en in een ander land al 1 januari 2018. Hier een overzicht van de landen waar het nieuwe jaar veel vroeger of veel later in gaat.

Oud & Nieuw: wie is de eerste en de laatste?

Als het bij ons nog oudejaarsochtend is, luiden Samoa, Tonga en de Line-eilanden het nieuwe jaar al in. Deze eilanden liggen beide onder Hawaï en vallen in tijdzone UTC+14. Zij zijn de eerste ter wereld waar het nieuwe jaar wordt gevierd. De eilanden Baker en Howland, beide behorende bij Verenigde Staten van Amerika, zitten aan het andere uiterste van het spectrum. Terwijl wij al klaar zijn met feesten gaat hier pas om 13:00 uur Nederlandse tijd het nieuwe jaar in. Een verschil van maar liefst 26 uur.

Volgorde viering

Hieronder zie je een klein overzicht van de grotere landen en de Nederland tijdstippen waarop men Nieuwjaar viert:

 • Nieuw-Zeeland: 31 december om 11:00 uur
 • Rusland: 31 december tussen 13:00 uur en 0.00 uur.
 • Australië: 31 december tussen 16.00 uur en 18.00 uur
 • China: 31 december om 17:00 uur
 • India: 31 december om om 19.30 uur
 • Zuid-Afrika 31 december om 23.00 uur
 • Engeland: 1 januari om 1.00 uur
 • Brazilië: 1 januari tussen 4.00 uur en 7.00 uur
 • Verenigde Staten van Amerika: 1 januari tussen 6:00 uur en 11.00 uur

Nieuwjaarstradities

Oliebollen, champagne en vuurwerk horen voor ons bij de tradities met Oud & Nieuw. Maar sommige landen houden er heel andere tradities op na. Hier een klein overzichtje.

 • In Spanje is het gebruikelijk om middernacht 12 druiven achter elkaar te eten, op iedere klokslag een. Elke druif staat volgens de traditie voor een maand met geluk in het komende jaar.
 • Reislustige Colombianen nemen om 12 uur ’s nachts hun lege koffer mee de straat op. Door deze een rondje door de buurt achter zich aan te trekken, vergroot dit de kans op mooie reizen in het volgende jaar.
 • Denemarken: hier is het traditie om servies stuk te gooien om twaalf uur. Niet in je eigen huis, maar tegen de deuren van vrienden en familie. Ook is het in Denemarken een gebruik om vlak voor twaalven op een stoel te gaan staan en eraf te springen op middernacht. De sprong in het nieuwe jaar verdrijft de slechte geesten en brengt volgens de Denen geluk.
 • In Belarus wordt Oud & Nieuw traditioneel gevierd door te voorspellen welke ongetrouwde vrouwen in het nieuwe jaar zullen trouwen. Getrouwde vrouwen verstoppen voorwerpen in hun huis die andere vrouwen mogen opsporen. Als een ongetrouwde vrouw bijvoorbeeld een brood vindt, zal ze een rijke man trouwen, of degene die een ring vindt, slaat een knappe man aan de haak in het nieuwe jaar.
 • In Griekenland bakken de vrouwen een brood met een munt aan de binnenkant. Degene die de munt vindt, zal een gelukkig jaar beleven.
 • Japanners gaan volgens de boeddhistische traditie op oudejaarsavond naar de tempel om daar de bel niet twaalf keer, maar 108 keer te luiden. Dit zou helpen om een goed jaar zonder tegenslag tegemoet te gaan.

Traditioneel of niet, feestelijk of sober, Oud & Nieuw is altijd een reden om na te denken over mooie reizen, nieuwe doelen of voornemens in het nieuwe jaar. Hoe het oudejaarsfeest er ook voor je uit zal zien: Allianz Global Assistance wenst iedereen een hele goede jaarwisseling en een geweldig 2018.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.