Overstappen van diesel

Overstappen van diesel?

Het wordt steeds duurder om een dieselauto te rijden. Verschillende Europese steden weigeren dieselauto’s de toegang en dan was er ook nog het dieselschandaal. Betekent dit dat het dieseltijdperk ten einde is gekomen en dat het tijd is voor overstappen van diesel naar een schonere auto? Of zitten er toch ook nog voordelen aan een diesel?

Sinds het dieselschandaal in 2015 is het imago van dieselauto’s gekelderd. Hierbij kwam aan het licht dat fabrikanten sjoemelden met de uitstoot van dieselmotoren. Sommige fabrikanten zijn helemaal gestopt met de productie en verkoop van nieuwe diesels. Fabrikanten die ze nog wel verkopen zien de verkoopcijfers dalen. Ook tweedehands diesels zijn steeds minder populair. Dat een diesel niet zo schoon en zuinig rijdt als een elektrische auto weten we. Maar wat is nu precies de status van de dieselauto?

Hoe zit het met de vervuiling door diesel?

Bij de verbranding van diesel komen veel kleine stoffen vrij. Niet alleen Co2, dat bijdraagt aan klimaatverandering maar ook stikstofdioxides- en monoxides (NOx) die schadelijk zijn voor de luchtkwaliteit. Sinds 2009 moeten alle dieselauto’s om die reden uitgerust zijn met een filter wat ervoor zorgt dat de uitstoot vermindert. Uitzonderingen hierop zijn de nieuwste dieselauto’s. Deze zijn uitgerust met een geavanceerde technologie waardoor ze niet meer zo vervuilend zijn. Bij deze auto’s wordt in de uitlaat een stof gespoten waardoor schadelijke stoffen gedeeltelijk geneutraliseerd worden voordat ze in de buitenlucht komen. Ook benzineauto’s stoten trouwens stikstofoxides uit, al is dit minder dan bij de oudere dieselauto’s het geval is.

Kosten en afschrijvingen van een dieselauto

Ook al is diesel als brandstof goedkoper dan benzine, het wordt steeds duurder om een dieselauto te rijden. De wegenbelasting stijgt en ook de aanschafprijs van een nieuwe diesel is erg gestegen. Dit laatste is vooral te wijten aan de technologie die ervoor moet zorgen dat dieselauto’s schoner worden. Daar komt nog bij dat de jaarlijkse afschrijving op een dieselauto hoger is geworden. Doordat dieselauto’s minder populair worden, is het steeds lastiger om deze voor een goede prijs in te ruilen bij een garage. Dat betekent dat de afschrijvingen van je auto toenemen.

Milieuzones

Momenteel wordt er flink gediscussieerd over milieuzones. Steeds meer steden in Europa willen de toegang ontzeggen aan vervuilende dieselauto’s. Ook Nederlandse steden gaan milieuzones invoeren. En dat kan je vrijheid behoorlijk inperken. Deze regels gelden overigens vooral voor de oudere diesels, die relatief veel roetdeeltjes en fijnstof uitstoten en op deze manier de luchtkwaliteit in steden beïnvloeden. Om sommige steden in Frankrijk en Duitsland binnen te komen heb je een milieusticker nodig. Heb je deze niet en rijd je toch een stad in? Dan kun je een boete op de deurmat verwachten. Lees hier meer over de milieustickers in Frankrijk en Duitsland.

Elektrische auto’s

Het zal je niet ontgaan zijn dat elektrische auto’s in populariteit toenemen. De technologie heeft de afgelopen jaren enorme sprongen gemaakt en ook het ontwerp van de auto’s is verbeterd. Steeds meer mensen kiezen voor overstappen van diesel naar elektrisch rijden en ook bedrijven kunnen voor hun elektrische bestelwagens gebruik maken van fiscale voordelen. Elektrische auto’s hebben geen uitstoot tijdens het rijden, de brandstof is goedkoop en ook de onderhoudskosten liggen lager dan bij benzine- en dieselauto’s. Geen wonder dus dat steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto.

Maar toch betekent dit alles niet dat je meteen moet overstappen van diesel en je auto de deur uit moet doen. Hoe meer kilometers je rijdt, des te goedkoper is je dieselauto. Dat is natuurlijk een voordeel. En met de lage inruilprijzen is het misschien goedkoper om je auto nog een paar jaar te blijven gebruiken in plaats van hem direct te verkopen. Vooral als je een auto met emissieklasse 4 of hoger hebt, ligt de uitstoot lager en kun je verwachten dat je de komende jaren nog wel zonder problemen steden kunt binnenrijden.

Pechhulp

Of je nu een dieselauto of een elektrische auto rijdt: pech kan je altijd overkomen. Met de Pechhulp verzekering van Allianz Global Assistance ben je ervan verzekerd dat een team van experts voor je klaar staat om je zo snel mogelijk weer de weg op te helpen.

Simon, Manager Extended Warranty & Telematics - Allianz Global Assistance

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.