Autopech: reparatie door pechhulp

Gestrand in Frankrijk. Hoe voorkom je autopech bij hoge temperaturen?

Op een hete vrijdagmiddag komt er aan het eind van de middag een melding binnen: iemand met autopech. Het motorlampje brandt en het gaspedaal reageert niet meer. De bestuurster van de auto had nog net de garage kunnen bereiken, maar kan hier helaas niet meer haar auto laten repareren zo laat op vrijdag. Met het weekend voor de deur erg lastig, want niemand wil een weekend stil staan. Dus aan mij de uitdaging om de auto weer zo snel mogelijk te repareren en op de weg te krijgen.

Hitte

Bij aankomst besloot ik meteen om de foutcode uit te lezen. Het kan goed zijn dat de auto ermee op is gehouden vanwege de hoge temperaturen in het zuiden van Europa. Rijden in een heet klimaat maakt, als je airconditioning in je auto hebt, voor jou misschien niet zoveel uit, maar voor je auto wel! Die moet veel harder werken dan in ons eigen kikkerlandje. De motor maakt vaak lange uren op hoge snelheid en de buitentemperatuur is veel hoger, waardoor de motor minder makkelijk afkoelt. Ook de ventilatoren en de airconditioning draaien overuren. Dit kan ervoor zorgen dat je eerder stil komt te staan met autopech.

Waar moet je op letten als je in een warm klimaat rijdt?

Vloeistoffen

Net zoals jij zelf bij warm weer extra water nodig hebt, heeft ook je auto vloeistoffen nodig. Controleer vooral het oliepeil en de koelvloeistof en vul deze zo nodig aan. Deze zorgen ervoor dat je motor goed kan afkoelen als de warmte toeneemt.

Check je banden

Controleer je banden regelmatig als je rijdt in hoge temperaturen en warme landen. De wegen zijn lokaal vaak minder goed. Bergweggetjes zijn enorm mooi om te rijden, maar de zijkanten van de weg zijn vaak erg slecht. Je kunt hier eenvoudig je band op lek rijden.

Gebruik de airconditioning met mate

Veel mensen zetten de temperatuur van de auto op 20 graden. Maar dit is helemaal niet altijd nodig. Als je de airconditioning continu zo hard laat werken is de kans op oververhitting groter. Ook kan de ventilatormotor verbranden en stuk gaan. Een verschil van 6 graden met de buitentemperatuur is eigenlijk meestal genoeg om fit te blijven en tijdens het rijden toch een aangename temperatuur te hebben.

Doe het rustig aan

Probeer geen snelheidsrecords te verbreken in warm weer. Op lange rechte stukken is het misschien verleidelijk om hard te gaan rijden, maar voor je motor is het beter om gewoon rustig aan te doen. Neem ook af en toe een pauze van minstens een half uur en laat de motor even afkoelen. Dat is prettig voor jezelf én voor je motor.

Na autopech weer op weg

In Frankrijk kon ik na enkele metingen en installatie van een aantal onderdelen de auto weer repareren. De bestuurster van de auto kon zondagochtend weer op pad. Voor haar was het prettig dat ze haar vakantie weer kon vervolgen zonder veel tijdsverlies.
Met de tips die ik je hier gegeven heb is de kans dat je als gevolg van de hitte aan de kant van de weg komt te staan met autopech kleiner en kun je ongestoord genieten van je autovakantie.

{

Meindert Jan

Meindert Jan is eigenaar van Autobedrijf Hazenberg en Autohulpdienst Hazenberg. In de zomer werkt hij ieder jaar als Servicemonteur voor Allianz Global Assistance op strategische plekken in Europa. Hij was al eens de beste monteur van Nederland werkzaam bij de Universeel. Om zijn technische kennis over te dragen geeft hij lessen aan collega’s, zowel voor lichte als zware voertuigen. Volkswagen Jetta’s type 2 zijn een andere hobby van hem. Als vrijwillige Brandweerman is hij ook sociaal begaan met de maatschappij. Zijn passie voor auto’s en het helpen van mensen maken van hem tot de ideale Servicemonteur om mensen tijdens hun vakantie weer snel op weg te helpen.