Pisteregels op wintersport

Ga je de komende weken op wintersport? Dan kun je vast niet wachten om naar beneden te suizen op je ski’s of snowboard. Als je een tijd niet op de piste hebt gestaan of misschien voor het eerst op wintersport gaat, kan een drukke piste best onoverzichtelijk zijn. Hoe zit het ook alweer met de regels op de piste? Wie heeft er voorrang? Wat mag je absoluut niet vergeten? Ik zet alle pisteregels voor je op een rij.

1. Houd rekening met andere skiërs en snowboarders

Dit is misschien wel de belangrijkste regel van de wintersport: houd rekening met elkaar. Breng anderen niet in gevaar door roekeloos gedrag en blijf altijd op gepaste afstand. Alleen op deze manier kun je ongelukken tijdens de wintersport voorkomen.

2. Beheers je snelheid

De vuistregel bij wintersport is dat je nooit de controle mag verliezen. Ga nooit sneller dan je aankunt, zodat je geen gevaarlijke situaties veroorzaakt. Houd rekening met de weersomstandigheden: als je slecht zicht hebt door mist of sneeuw, pas je snelheid dan aan.

3. Je voorganger heeft altijd voorrang

Jij bent verantwoordelijk voor de wijze waarop je je voorganger passeert en welke afstand je houd. Probeer altijd voldoende afstand te houden ten opzichte van je voorganger. Kies het skispoor zo dat je de skiër of snowboarder niet in gevaar brengt.

4. Let op bij inhalen

Op de piste mag je anderen van alle kanten inhalen: links, rechts, boven of onder. De enige regel die hierbij geldt is opnieuw dat je anderen niet mag belemmeren in hun beweging en vrijheid. Dus houd afstand en haal altijd zo in, dat je anderen niet in de weg zit.

5. Pauze? Let goed op!

Ben je moe, of wil je even wachten op je vrienden? Geen probleem, je kunt gewoon even pauzeren. Doe dit uiteraard niet midden op de piste of op onoverzichtelijke, smalle stukken. Wijk uit naar de zijkant. Als je de tocht weer hervat, kijk dan goed uit of er geen andere wintersporters in volle vaart op je afkomen.

6. Loop altijd aan de zijkant van de piste

Ben je gevallen en een ski verloren? Dan kun je aan de zijkant van de piste weer omhoog lopen. Houd hierbij rekening met anderen en loop niet in de weg.

7. Let op aanwijzingen en verkeersborden

Het negeren van van waarschuwingsborden kan gevaarlijke situaties opleveren. Er kan lawinegevaar heersen, een piste is wellicht gesloten of de sneeuw is van slechte kwaliteit. Van tevoren weet je niet altijd wat er komen gaat, dus let altijd goed op borden en waarschuwingen. Respecteer ze, zoals je dat met alle pisteregels doet.

8. Assisteer bij een ongeluk

Of je nu je EHBO-diploma hebt of niet: als er een ongeluk gebeurt ben je verplicht om eerste hulp te verlenen. Ook als dit bestaat uit het alarmeren van andere wintersporters of hulpdiensten. Stop dus altijd als je iets ziet gebeuren.

9. Legitimatie verplicht

Op de skipiste ben je verplicht een legitimatie bij je te dragen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan is het duidelijk wie je bent. Ook als getuige van een ongeluk is het belangrijk dat je een paspoort of identiteitskaart bij je draagt.

Reisverzekering

Wintersport is nooit zonder risico’s. Je kunt vallen, je bagage verliezen of autopech krijgen. Daarom is het slim een reisverzekering af te sluiten. Met een Reisverzekering van Allianz Global Assistance kun je 24 uur per dag bellen met de telefooncentrale waar een team van experts klaarstaat met advies en hulp.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.