Plastic Soep

Wat is precies de Plastic Soep?

Plastic is licht, goedkoop en het is sterk. En dat laatste is ook meteen het grote nadeel van plastic. Het is moeilijk verteerbaar en blijft daardoor achter in de natuur. Jaarlijks komt een groot gedeelte in de zee terecht. Dit zorgt voor de zogenaamde Plastic Soep. Wil je weten wat dat nu precies is? Ik zocht het voor je uit.

Hoeveel plastic is er in zee?

Ieder jaar wordt er wereldwijd 311 miljoen ton nieuwe plastic gefabriceerd. We gebruiken het voor drinkflesjes, tassen, verpakkingen voedsel, kleding, voor alles eigenlijk. Een groot deel van het plastic wordt niet gerecycled en komt in de zee terecht. Dat betekent dat er jaarlijks ongeveer vijf miljoen ton aan plastic in zee belandt.

Drijvende eilanden van plastic

Veel mensen denken bij de Plastic Soep aan drijvende eilanden van plastic. Dit is een beeld dat niet klopt. Hoewel er ook veel plastic in de zee drijft, zinkt het meeste plastic naar beneden. Er zijn plastic flessen gevonden op dieptes van 3500 meter. Door zonlicht, golfslag valt het plastic uit elkaar in kleine deeltjes. Deze kleine deeltjes zijn gevonden op 5000 meter en bovendien in veel levende dieren in zee.

Waarom maken we ons zo druk om de Plastic Soep?

Plastic bevat stoffen die giftig zijn. Als het plastic uit elkaar valt, komen deze vrij in het water. Bovendien betekent het dat de kleine deeltjes plastic gegeten worden door vissen. Op deze manier komen ze in onze voedselketen: de vis die wij weer eten bevat dus giftige plasticdeeltjes. Daarnaast heeft het plastic ook veel gevolgen voor de dieren die ze eten. Schildpadden, walvissen en vissen krijgen het plastic binnen en kunnen dit niet verteren.

Lees ook:Vijf manieren om duurzaam (en goedkoper) te reizen

Hoe ontstaan de hoge concentraties plastic op sommige plekken?

De aarde is voortdurend in beweging. Hierdoor ontstaan draaiende zeestromingen in de oceanen. Deze nemen een groot deel van de plasticdeeltjes mee. In deze stromingen is dus een grote concentratie aan plastic te vinden. Vaak kun je dit plastic niet met het blote oog zie maar met een microscoop wordt het aantal stukjes zwevend of drijvend plastic per kubieke meter vastgesteld. In de Noord Pacifische zeestroom loopt dit aantal op tot wel 334.271 stukjes per vierkante kilometer.

Hotspots

Het plastic bevindt zich niet alleen in de vijf grote zeestromen maar er zijn nog meer plekken waar het plastic zich verzamelt. De Middellandse Zee is hier een voorbeeld van. Plastic komt via rivieren en kuststeden in de Middellandse Zee terecht. Omdat de verbinding in de Straat van Gibraltar nauw is, ontsnapt er maar weinig plastic. Het plastic dat in de Middellandse Zee zit heeft dus een grote kans dat het daar ook blijft. In de middellandse Zee is een gemiddelde van 116.000 stukjes plastic per vierkante kilometer gerapporteerd.

Waar komt het plastic vandaan?

Het lijkt erop dat de meeste plastic van land komt. Hoewel vissers, booreilanden en schepen ook bijdragen aan het plastic in de zee, lijkt dit maar voor ongeveer 20% de oorzaak te zijn. Maar liefst 80% van het plastic in de oceanen komt doordat de industrie afval loost, door slechte afvalverzameling in kuststeden en door toeristen en belandt via rivieren, kanalen en havens in de zee.

Enkele feiten over plastic:

  • Iedere minuut worden er wereldwijd 1 miljoen plastic flessen gekocht. In 2016 werden er 480 biljoen plastic drinkflessen verkocht, in 2016 waren dat er nog 300 biljoen.
  • Van die 480 biljoen werd slechts 8 procent gerecycled. De rest belandde op de vuilnisbelt of in de oceaan.
  • Wereldwijd worden er ongeveer 2 miljoen plastic zakjes gebruikt per minuut. Een plastic zak wordt gemiddeld 12 minuten gebruikt en het kost 1000 jaar om te verteren.
  • Een aantal landen heeft plastic zakjes verboden: Kenia, Rwanda en China lijken daar de voorlopers in te zijn.
  • Toen in Engeland de plastic zakjes niet meer gratis waren, zorgde dat voor een vermindering van 83% van het gebruik van plastic zakjes.
  • De laatste tien jaar is er meer plastic geproduceerd dan in de eeuw daarvoor. De verwachting is dan ook dat het plastic in de oceanen zal vertienvoudigen in het komende decennium.
Donny, senior medewerker Service Team - Allianz Global Assistance

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.