Wereldwijd toerisme volgens het UNWTO

UNWTO: recordbrekende cijfers voor wereldwijd toerisme

De UNWTO, de wereldorganisatie voor toerisme heeft onlangs de jaarcijfers over de internationale toerismemarkt gepubliceerd. Men kijkt altijd één jaar terug ten opzichte van het lopende jaar. Wat bleek is dat het wereldwijde toerisme een aanzienlijke groei kende met China als koploper op het gebied van internationale reizen. Frankrijk is de meest bezochte bestemming ter wereld.

Volgens de nieuwste editie van de Tourism Highlights steeg het internationale toerisme in 2017 met 7%. Dit is een studie die op 27 augustus werd gepubliceerd door de World Tourism Organisation (UNWTO). Vooral Europa (+ 8%) en Afrika (+ 9%) waren in trek. Met 1.323 miljoen bezoekers is toerisme nu de derde grootste exportcategorie ter wereld. Goed voor 7% van de wereldwijde export.

China, ’s werelds toonaangevende uitgaande reismarkt

Vier van de vijf internationale reizigers verblijven het liefst in hun thuisregio, meldt de studie. Degenen die meer reizen komen over het algemeen uit regio’s met een hoge koopkracht. Denk aan Europa, Azië en Amerika. Europeanen bleken het meest te reizen en vertegenwoordigden 48% van de internationale aankomsten ter wereld.

Met 258 miljard dollar uitgegeven in 2017 handhaaft China de nummer één positie op het gebied van uitgaande reizen. Hiermee vertegenwoordigt China 20% van de totale toeristische uitgaven in de wereld. Gevolgd door  de Verenigde Staten die 13 miljard dollar uitgeven (+9%). Frankrijk staat op de vijfde positie, met een toename van 0,8%. Rusland is ondertussen teruggekeerd in de top tien en staan door een stijging van 30% op de achtste plek.

Indien je meer wilt weten over de jaarlijke rapporten van de UNWTO, kijk dan hier.

UNWTO: Frans record voor internationale aankomsten

Als het op bezoekers aankomt, neemt Frankrijk de toppositie in met 87 miljoen internationale aankomsten in 2017. Een stijging van 5%. Wat de toeristische inkomsten betreft, staat Frankrijk op de derde plaats met 61 miljard dollar (+ 9%). De studie toonde verder aan dat Spanje een behoorlijke comeback heeft gemaakt. Het land staat nu weer op de tweede plaats en registreerde een omzetstijging van 10% tot 68 miljard dollar.

De Verenigde Staten, het op één na meest bezochte land in 2016, werd dit jaar naar de derde plaats geduwd. Met een daling van bijna 4% met 76 miljoen aankomsten in 2017.

Optimistische verwachtingen voor 2018

Met een stijging van 6% tussen januari en april lijken de gegevens hoopvol voor de rest van 2018, aldus de UNWTO. De studie wijst op een stijging van 8% voor Azië en de Stille Oceaan, 7% voor Europa, 6% voor Afrika, 4% voor het Midden-Oosten en 3% voor Amerika. Slechts één gebied registreerde een daling van 9%: het Caribisch gebied. Ongetwijfeld als gevolg van de gewelddadige orkanen in het najaar van 2017.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.