Langzaam reizen via slow travel op de fiets

Reis langzaam: slow travel is goed.

Wij reizen ‘op eigen kracht’. Kortom we verplaatsen ons op spier- en natuurkracht. Het is eigenlijk een eigen vertaling voor de hippe term ‘slow travel’ en betekent niets anders dan langzaam reizen. We reizen niet voor de bestemming, maar voor de ervaring. Misschien een idee voor jouw volgende reis?

Lekker op het gemak

Op de fiets, te voet of zeilend over de Atlantische oceaan. Dat kan inderdaad veel sneller. Maar waarom? Voor ons draait het om de kwaliteit van de reis. Het gaat niet om de bestemming, maar om de ervaring. We leerden op onze eerste fietstocht dat een langzame reis veel waardevoller is dan een paspoort vol stempels en vliegtickets. We besloten de hele reis op eigen kracht te reizen. Geen geraas door landschappen, maar lekker op het gemak. Kennis makend met de echte natuur en cultuur van het land. Op plekjes komen waar nog niemand is geweest en binnenstappen in de deur van de lokale bevolking. Bij langzaam reizen wordt de bestemming vervangen voor ervaring. Geen been there, done that, maar een rugzak vol verhalen. Iedere dag opnieuw!

Langzaam vervoersmiddel

Langzaam reizen doe je door vervoersmiddelen te kiezen die langzaam verplaatsen. Bekende vervoersmiddelen voor backpackers zijn de bus, de trein of al liftend. Inderdaad, het is al een hele stap naar de langzame wereld, maar wil je echt eens kijken wat de kracht van traag is? Probeer dan de fiets, ga te voet of neem de kano. Er zijn nog gekkere mogelijkheden van langzaam transport, zoals een eenwieler, skateboard, rollerschaatsen of step. Je kunt ook kiezen voor winteredities en langlaufen of sneeuwschoenwandelen. Wij gaan er nog heel wat uitproberen. Welk vervoersmiddel pak jij op je volgende reis?

Dit krijg je er voor terug

Lokale ervaringen

In de buitenlucht kom je voortdurend andere mensen tegen. Mensen zijn nieuwsgierig naar wat je doet en willen jouw verhaal horen. Je praat met de mensen en leert over hun levensstijl en mag er vaak zelf deel van uitmaken. Je zult zien dat gastvrijheid in mensen hun aard zit. Mensen willen graag helpen door je een bord of een bed aan te bieden. Ze nemen je mee naar de lokale waterval om de hoek of laten je proeven van het oeroude culturele recept.

Avontuurlijk en verrassend

Als je langzaam reist, komen er veel verrassingen en avontuur op je pad. Je komt op plekken waar de Lonely Planet nog niet is geweest en weet niet waar je ‘s avonds slaapt. Je kunt het zo avontuurlijk maken als je wilt, maar een zeker avontuur krijg je er vanzelf bij. Die local die je uitnodigt om eens mee te eten, staat niet gelijk aan een toeristisch restaurant waar je een lokaal gerecht kunt proeven.

Gezondheid

Iedere dag op de benen houd je actief. Van activiteit blijf je lekker fris. Actief zijn geeft energie. Tijdens onze reis zijn we de hele dag in beweging en dat heeft enkele voordelen. We kunnen zoveel eten als we willen en slapen overal als roosjes. Sterker nog, je gaat zoiets als rust, slaap en voeding waarderen zonder dat je er moeite voor doet.

Je wordt rijk

Langzaam reizen is goed voor de portemonnee. Zonder er al te veel moeite voor te doen, ben je al snel een low budget reiziger. Je bent zelfvoorzienend met een tent en een kookstel en bespaart direct op accommodatie en transport. Het vervoersmiddel ben je namelijk zelf. Kortom, je wordt er nog rijk van. Rijk in geld, maar vooral rijk in ervaringen. Het langzame reizen doet je letterlijk inzien wat rijkdom is. Je krijgt zoveel onder ogen en onder de voeten dat je je eigen waarden en normen leert kennen, ontwikkelt en respecteert. Het zien en spreken van andere mensen, nieuwe culturen en belangen opent een nieuwe wereld. Voor ons was dit een wereld waarin geluk en liefde nog nooit zoveel voorkwamen.

Kortom: maak je eigen reisgids en kies eens voor een langzame reis. Het is geen kunst. Je bepaalt je eigen snelheid, route, waarden, normen en eisen. En dat kan ook gewoon vanuit huis.

Slow travel is hot. Eerder schreef Evelyn ook over haar slow travel ervaringen tijdens haar wereldreis.

{

Zoë en Olivier – WeLeaf

Op eigen kracht de wereld rondreizen. Dat is wat Zoë en Olivier doen. Door te hiken, kanoën en fietsen trotseren zij de elementen. En via dit gastblog delen zij hun ervaringen. Meer avonturen en tips vind je op WeLeaf.nl. Of kijk voor foto’s, films en de laatste updates naar WeLeaf op Instagram, Facebook of YouTube.