Negatief reisadvies voor deel Australië

Wat is een reisadvies?

Veiligheidsrisico’s zijn vaak niet het eerste waar je rekening mee houdt bij het plannen van een vakantie. Toch zijn er bestemmingen die (voor toeristen) onveilig zijn. Om je te helpen deze risico’s in te schatten is er het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat is een reisadvies?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor alle landen in de wereld een reisadvies uit. Met de kleuren groen, geel, oranje en rood zie je hoe veilig of onveilig het gebied is waar je naar toe wilt reizen. Ook kun je in het reisadvies lezen op welke gevaren je specifiek moet letten en of er gebieden zijn die je beter kunt vermijden. Controleer daarom voor vertrek altijd de meest actuele reisadviezen.

Wat betekenen de kleurcodes?

Groen:

Dit betekent dat de veiligheidssituatie vergelijkbaar is met Nederland en er geen bijzondere veiligheidsrisico’s bekend zijn voor deze bestemming. Net als in Nederland moet je hier  goed op jezelf, anderen en de spullen passen.

Geel:

Een gele kleur betekent dat er in dit land veiligheidsrisico’s zijn waar je alert op moet zijn. Lees je voordat je vertrekt in over deze risico’s en let goed op. Voorbeelden van mogelijke gevaren zijn activiteit van zakkenrollers actief of een hoge frequentie van autodiefstallen. Ook kan het zijn dat er bepaalde risico’s gelden voor een specifiek gebied.

Oranje:

Dit betekent dat er ernstige veiligheidsrisico’s zijn op je bestemming. Tijdens je reis kan je in gevaarlijke situaties terechtkomen tijdens je reis en daarom advisteert het ministerie in dit soort gevallen alleen noodzakelijke reizen te maken. Een vakantie valt hier over het algemeen niet onder. Ook hier geldt dat de risico’s gelden voor specifieke gebieden in een land. Het is dan verstandig om deze regio’s te vermijden.

Rood:

Een rode kleur betekent dat er dusdanige ernstige veiligheidsrisico’s zijn in het land van bestemming, dat er levensbedreigende situaties kunnen ontstaan. Het is niet raadzaam om af te reizen naar dit gebied. Vaak zijn dit landen met ernstige, politiek onrust. Of bestemming waar er een grote kans is op een natuurramp, zoals momenteel met de bosbranden in Australië.

Is een reisadvies bindend?

Het reisadvies is niet bindend. Het blijft altijd je eigen verantwoordelijkheid om te beslissen of je al dan niet vertrekt. Calculeer wel altijd je risico’s in. Lees je goed in voordat je vertrekt en praat met mensen die wonen of reizen in het gebied waar je naar toe wilt om zoveel mogelijk actuele informatie te krijgen.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.