Reizigersdiarree

Reizigersdiarree voorkomen en behandelen

Van alle ziektes is er één waarvan de kans het grootst is dat je ermee te maken krijgt op een verre reis: reizigersdiarree. Buikkrampen, misselijkheid en toiletbezoeken zijn het volg en daar zit niemand zit op te wachten. Zeker niet als je op vakantie bent. Daarom zocht ik uit hoe je reizigersdiarree kan voorkomen. En wat je moet doen doen als je het toch hebt opgelopen.

Wat is reizigersdiarree?

Reizigersdiarree is een aandoening waarbij je dunne, waterige ontlasting hebt. De diarree wordt meestal veroorzaakt door een bacterie. Soms is een virus of parasiet de oorzaak. Het gaat vaak gepaard met buikkrampen, misselijkheid en een verminderde eetlust. Reizigersdiarree is meestal niet gevaarlijk en gaat bijna altijd vanzelf weer over.

Hoe voorkom je reizigersdiarree?

1. Was je handen

Voordat je gaat eten, voor het slapen gaan, als je wakker wordt, na een toiletbezoek: was altijd zorgvuldig je handen! Als je geen water en zeep bij de hand hebt, kun je een antibacteriële gel of sanitaire doekjes gebruiken. Deze ontsmetten en zorgen dat je geen bacteriën binnen krijgt.

2. Gebruik water uit een fles

Wij zijn in Nederland gewend om het water uit de kraan te gebruiken. Maar in veel landen is het water uit de kraan niet zo betrouwbaar. Gebruik daarom altijd water uit een fles. Ook voor het tandenpoetsen en het wassen van je gezicht.

3. Houd je mond gesloten tijdens het douchen

Een kleine hoeveelheid water kan al genoeg zijn om reizigersdiarree op te lopen. Zorg daarom dat je er niets van binnen krijgt en houd je mond gesloten tijdens het douchen. Droog je gezicht goed af voordat je je mond opent.

4. Kijk uit met ijsblokjes

Als het warm is, is het heerlijk om een cola met ijsblokjes te drinken. Maar helaas weet je vaak niet waar het ijs voor ijsblokjes vandaan komt. In veel gevallen wordt dit gemaakt van ongekookt water en kan het dus bacteriën bevatten. Geen ijsblokjes dus.

Lees ook Hoe voorkom je voedselvergiftiging op reis?‘.

5. Ga voor gekookte groentes

Rauwe groentes, zoals sla en tomaten, worden vaak gewassen met kraanwater. Vermijd daarom rauwe groentes en neem in plaats daarvan gekookte groentes.

6. Eet fruit waar een schil omheen zit

Hetzelfde geldt voor fruit. Eet fruit dat niet gewassen wordt, zoals bananen, sinaasappels en mango’s. Het beste is als je het fruit zelf kunt schillen of pellen.

7. Wees voorzichtig met zuivel (en vlees)

Melk en yoghurt kunnen bacteriën bevatten en raken snel bedorven als ze buiten de koelkast staan. Je proeft dit soms nauwelijks maar je kunt er toch ziek van worden. Hetzelfde geldt voor vlees. Vertrouw je het niet? Dan kun je soms beter voor een vegetarisch gerecht kiezen met gebakken of gekookte groente en rijst.

8. Kook water voordat je het drinkt

Probeer zoveel mogelijk water uit gesealde flesjes te drinken. Is dit niet verkrijgbaar? Kook het water dat je gebruikt om te drinken dan ten minste tien minuten.

9. Gebruik je verstand

Vermijd voedsel dat niet goed doorbakken lijkt of waarbij je twijfelt aan de versheid. Ben je in een restaurant waar je twijfelt aan de hygiëne? Let dan extra goed op wat je bestelt of ga er niet eten. Natuurlijk kun je reizigersdiarree nooit helemaal voorkomen maar je kunt wel proberen om zo zorgvuldig mogelijk met het voedsel om te gaan.

Wat moet je doen bij reizigersdiarree?

1. Drink zoveel mogelijk

Als je reizigersdiarree hebt, verliest je lichaam veel vocht. Om niet uitgedroogd te raken is het belangrijkste dat je veel blijft drinken. Er zijn speciale zakjes met druivensuiker en zouten (Oral Rehydration Salts) verkrijgbaar die je oplost in water om uitdroging tegen te gaan.

2. Eet droog voedsel

Eet kleine hoeveelheden voedsel zoals rijst, bananen of crackers. Hiermee breng je je maag tot rust.

3. Wees voorzichtig met medicatie

Er zijn allerlei middelen tegen diarree verkrijgbaar. Grijp niet meteen naar deze pillen want ze kunnen allerlei bijwerkingen hebben. Reizigersdiarree gaat over het algemeen vanzelf over.

4. Bij twijfel, raadpleeg een arts

Blijft de diarree aanhouden of heb je koorts, geef je over of zie je bloed in de ontlasting? Raadpleeg dan een arts. Bij tekenen van uitdroging, zoals een snelle hartslag, droge mond, flauwvallen of duizeligheid, is het slim om een arts te raadplegen. Met een reisverzekering bij Allianz Global Assistance kun je 24 uur per dag contact opnemen met onze Nederlandstalige artsen. Zij helpen je om in het buitenland een ziekenhuis of dokter te vinden en beantwoorden al je vragen

Donny, senior medewerker Service Team - Allianz Global Assistance

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.