Ryanair vliegtuigen aan de grond na cancellen van vluchten

Ryanair cancelt mijn vlucht. Wat moet ik doen?

De laatste dagen heb ik veel contact met klanten over het schrappen van vluchten door Ryanair. Zij zijn hiervan de dupe en stellen mij de vraag wat zij het beste kunnen doen. Ik geef je hieronder een aantal praktische tips wanneer je vlucht is gecanceld.

Geschrapte vlucht door Ryanair

Een luchtvaartmaatschappij mag niet zomaar een vlucht schrappen. Er moet sprake zijn van overmacht, zoals een natuurramp of aardbeving, om een vlucht te mogen cancelen. In dit geval is daar géén sprake van en daarom moet Ryanair zorgen voor een vervangende vlucht. Een andere oplossing is het geld van de reizigers teruggeven.

Wat dekt de reis- en annuleringsverzekering?

De Consumentenbond verwijst mensen naar de reis- en annuleringsverzekering om de extra gemaakte kosten te verhalen. Dit klopt alleen niet helemaal. Je kunt namelijk alleen aanspraak maken op de annuleringsverzekering wanneer er een Ultimate Protect Reis- en Annuleringsverzekering of een Allrisk annuleringsverzekering is afgesloten. Bij onze overige reis- en annuleringsverzekeringen is het uitvallen van een vlucht omdat de luchtvaartmaatschappij deze zelf heeft geschrapt niet gedekt.

Wat kun je doen?

Het is belangrijk om eerst contact op te nemen met Ryanair voordat je een nieuwe vlucht boekt. Via Ryanair kun je de vlucht veranderen of een aanvraag doen voor terugbetaling van het ticket.

Rechtsbijstand

Belangrijk is dat je Ryanair aansprakelijk stelt voor de geleden schade. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten van het vliegticket, maar ook eventuele kosten voor een huurauto, of (langer) verblijf. Voor het aansprakelijk stellen van Ryanair kun je de rechtsbijstand dekking van de reisverzekering gebruiken. Deze dekking dient dan wel te zijn afgesloten op de reisverzekering. Het advies is om alle gemaakte extra kosten goed bij te houden. Bewaar alle bonnetjes! Deze kunnen je helpen bij het verhalen van de schade.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.