Schoolreis: achtbaan of dierentuin?

Hoe organiseer je een schoolreis?

Een schoolreis kan van alles zijn; een dagje op Texel of meerdere dagen naar Parijs. Vaak zijn het leerzame, vernieuwende en voorale heel leuke dagen. Het plannen van zo’n groepsuitje is dat vaak niet. Daarom heb ik hier zeven tips voor je om het organiseren van een schoolreisje gemakkelijker te maken. 

Start op tijd

Het organiseren van een schoolreis neemt meer tijd in beslag dan je denkt. Vooral bij een meerdaagse trip kost het zoeken naar de beste overnachtingsplekken en geschikte eetgelegenheden de nodige tijd. En wat dacht je van het organiseren van dagactiviteiten of het vervoer dat je nodig hebt?

Voor een trip van een paar dagen is het slim om al één jaar van tevoren te beginnen met de organisatie. Het vastleggen van een bestemming, vervoer en accommodatie doe je het liefst zo vroeg mogelijk.

Stel doelen

Voordat je de reis gaat plannen, is het belangrijk dat je weet welke doelen je nastreeft met het reisje. Moet het leerzaam zijn? Of staat juist plezier voorop? Op het moment dat je de doelen duidelijk hebt, is het makkelijker om een bestemming te vinden en activiteiten te bedenken. Ook kun je nadenken over hoe je het tripje terug laat komen in de lessen op school. Kun je leerlingen informatie laten opzoeken over het schoolreisje? Soms is het extra leuk als ze al iets weten over de stad waar ze naartoe gaan of een museum dat ze gaan bezoeken.

Probeer de kosten laag te houden

Het belangrijkste aan een schoolreisje is dat iedereen mee kan doen. Ook kinderen uit gezinnen die het iets minder hebben. Maak de schoolreis daarom niet te duur. Als je boekt buiten het hoogseizoen, is het vaak goedkoper.

Wanneer je zelf uitjes en activiteiten plant in plaats van het uit te besteden, kan je kosten besparen. Ben je van plan te overnachten? Kies dan voor goedkope accommodaties zoals een jeugdherberg of vakantieboerderij.

Deel informatie over de schoolreis met leerlingen en ouders

Plan tenminste één voorlichtingsavond met leerlingen en ouders waar je je plannen uit de doeken doet. Vertel wat er gaat gebeuren en geef ruimte voor vragen. Zo voelt iedereen zich betrokken en weet jij wat men van de organisatie verlangt. Een dergelijke avond kan je waardevolle inzichten opleveren en zorgen dat vervelende situaties worden voorkomen.

Plan groepsactiviteiten en verdeel taken

Activiteiten organiseren voor een grote groep is best lastig. Denk goed na over de mogelijkheden die je hebt op de plek waar je naar toe gaat. Ben je buiten in de natuur? Of ben je aangewezen op een binnenruimte? Op sommige momenten de groep opsplitsen is vaak een goede oplossing.

Vorm in de voorbereiding deelgroepjes die je bepaalde verantwoordelijkheden geeft. Bijvoorbeeld een groep die verantwoordelijk is het voor het eten of vervoer. Op die manier houd je zelf het overzicht en coördineer je het geheel in plaats van je telkens met elke kleine stap bezig te houden.

Plan vrije tijd in

Tijdens een schoolreis doen kinderen veel indrukken op. Daarom is het belangrijk om van tijd tot tijd te ontspannen. Zorg er daarom voor dat het schema niet van minuut tot minuut is volgepland. Geef leerlingen tijd die ze zelf mogen indelen met het verkennen van de omgeving, het sluiten van vriendschappen, sport of andere vormen van ontspanning. Zorg voor duidelijke afspraken en spreek een tijd af dat iedereen weer aanwezig is op dezelfde plek.

Denk aan een verzekering

Als je met een groep leerlingen op schoolreis gaat, betekent dit een behoorlijke verantwoordelijkheid. Sluit daarom de Schoolreisverzekering van Allianz Global Assistance af. Daarmee kun je een groep tussen de 10 en 400 personen verzekeren voor noodhulpverlening, onverwachte medische kosten en ongevallen.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.