Skiën in canada

Skiën in Canada

Voor Canadezen betekent de winter allesbehalve binnen blijven en uitrusten. Als de temperaturen dalen en de sneeuw begint te vallen, gaan de warme kleren aan om te gaan schaatsen op bevroren meren en te skiën op besneeuwde pistes. Waar je moet zijn om te gaan skiën in Canada? Hieronder zet ik de 7 beste ski-plekken voor je op een rij.

Whistler/Blackcomb

Op twee uur rijden van Vancouver vind je Canada’s grootste skigebied dat bestaat uit twee bergen, Whistler en Blackcomb, die met elkaar zijn verbonden door de beroemde Peak 2 Peak Gondola. Deze bijzondere skilift is ruim 3 kilometer lang (!) en geeft je schitterende vergezichten op het winterse landschap. Het mooie aan Whistler is dat je hier pistes vindt voor wintersporters van ieder niveau. Een beginnende of gevorderde skiër, het maakt niet uit. En op de gletsjer van Blackcomb kan je zelfs het heel jaar door skiën.

Skigebied: 3306 hectare
Hoogste berg: 2284 m
Verticaal: 1631 m
Pistes voor beginners: 18%
Pistes voor gevorderden: 55%
Pistes voor experts: 27%

Revelstoke

In het midden van British Columbia, een kleine drie uur rijden vanaf de stad Kelowna, ligt het skigebied Revelstoke. Een skigebied dat lastig is te bereiken dan Whistler en daarom vaak ook rustiger. Er valt hier veel sneeuw, er zijn nauwelijks rijen voor de liften en Revelstoke heeft met 1713 meter de langste verticale piste van Noord-Amerika.

De langste route hier is maar liefst 15,2 kilometer lang en voert je vanaf het hoogste puntje van de berg helemaal tot aan beneden in het dal. Een ideale route voor een mooie dagtocht. Revelstoke is zeer geschikt voor families en om op een ontspannen manier te skiën in Canada. Hier vind je geen luxueuze 5- sterren hotels, maar je kan er wel heliskiën.

Skigebied: 1263 hectare
Hoogste berg: 2225 m
Verticaal: 1713 m
Pistes voor beginners: 7%
Pistes voor gevorderden: 46%
Pistes voor expert: 47%

Tip: voor je gaat skiën in Canada, controleer je reisverzekering of sluit een nieuwe wintersportverzekering af.

Mont Tremblant

Mont Tremblant

Ook al heeft de provincie Quebec inmiddels meer bekendheid onder skiërs en snowboarders gekregen: het blijft één van Canada’s best bewaarde geheimen. Tremblant ligt slechts vijf uur rijden van Montreal en twee uur van Ottawa. Het ligt prachtig in het Laurentians berggebied en is één van de beste skigebieden in Oost-Canada. In het pittoreske dorpje Tremblant vind je zowel simpele hostels als luxueuze hotels, gezellige restaurants en luxe winkelmogelijkheden. De berg heeft 665 hectare skiterrein en een liftcapaciteit van meer dan 27.000 skiërs per uur.

Skigebied: 665 hectare
Hoogste berg: 875 m
Pistes voor beginners: 17%
Pistes voor gevorderden: 33%
Pistes voor experts: 11%

Big White

Big White staat op nummer drie van de grootste skigebieden in Noord-Amerika. Het is ongetwijfeld één van de beste plekken als je een nog niet zo ervaren skiër bent of eens wilt proberen te snowboarden. De pistes zijn er nergens echt steil, waardoor je de gelegenheid hebt uitgebreid te oefenen en zekerheid op te bouwen. Ook biedt het veel mogelijkheden om heerlijke dagen met kinderen te beleven.

Voor verse poedersneeuw hoef je op de Big White niet naar de hoogste top want met een gemiddelde sneeuwval van 7,4 meter valt ook op de beginners-heuvels genoeg sneeuw. En met de vele ski-in-ski-out-mogelijkheden, stop je gemakkelijk voor een lunch of koffie met uitzicht op besneeuwde bergtoppen. Buiten de piste is er allerlei vertier: beklim een ijstoren, bezoek een chocoladefabriek of struin ’s avonds gezellig door het verlichte dorpje.

Skigebied: 1100 hectare
Hoogste berg: 2319 m
Verticaal: 777m
Pistes voor beginners: 18%
Pistes voor gevorderden: 54%
Pistes voor experts: 28%

Red Mountain

Dit skiterrein is jarenlang vooral in trek geweest bij de meer ervaren skiërs en snowboarders. Ook voor off-piste skiën is het een populaire bestemming. Het kost iets meer tijd en moeite om Red Mountain te bereiken en mede daarom vind je er regelmatig nagenoeg lege skipistes. De prijzen liggen er lager dan bij veel vergelijkbare skigebieden.

De laatste jaren zijn er verschillende pistes bijgekomen, met vooral pistes voor een beginnend gevorderd niveau. Daardoor is het leuk voor de ervaren skiërs en voor beginners en families die op zoek zijn naar een goede plek om te skiën in Canada.

Skigebied: 1699 hectare
Hoogste berg: 2074 m
Verticaal: 890 m
Pistes voor beginners: 18%
Pistes voor gevorderden: 31%
Pistes voor experts: 51%

Sunshine

Het skigebied Sunshine ligt in Banff National Park. Op meerdere locaties vind je hier een prachtig uitzicht op de Rocky Mountains. Vanaf de parkeerplaats brengt een skilift je naar de voet van de berg en vanuit daar heb je meerdere opties om verder de bergen in te gaan. Tot ver over de boomgrens waar je kan genieten van uitgestrekte besneeuwde valleien met adembenemende uitzichten over de bergen.

Op de berg Goat’s Eye vind je vooral pistes voor gevorderde skiërs. Ongeveer 40% van de pistes hier heeft een hoge moeilijkheidsgraad, waardoor ervaren skiërs hier genoeg uitdaging vinden. Het dorpje Sunshine Village is klein en gezellig, maar toch kiezen veel bezoekers ervoor om in Banff te verblijven. Hier vind je verscheidene hotels en restaurants en goede après-ski.

Skigebied: 677 hectare
Hoogste berg: 2612 m
Verticaal: 914m
Pistes voor beginners: 30%
Pistes voor gevorderden: 30%
Pistes voor experts: 40%

National Park van Banff

Charlevoix

Heb je geen auto? Dat hoeft geen probleem te zijn als je gaat skiën in Canada. Een shuttle service kan je van Quebec City direct naar het beste skigebied van de provincie brengen. De berg Sainte-Anne heeft 71 pistes, stunttracks voor beginnende én gevorderde skiërs en natuurlijke knusse cafés en restaurantjes die je met je ski’s aan kan bezoeken. Charlevoix is een ideale bestemming voor families. Wil je een dagje iets anders dan de reguliere wintersport? Ga dan in de omgeving ijsklimmen op bevroren watervallen.

Skigebied: 164 hectare
Verticaal: 770m
Pistes voor beginners: 15%
Pistes voor gevorderden: 50%
Pistes voor experts: 30%

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan eens ‘Vijf bijzondere wintersporten’ waarin we meer vertellen over de bijzondere wintersporten die Allianz Global Assistance verzekert.