Skileraar in het buitenland

Hoe word je skileraar in het buitenland?

Krijg je geen genoeg van besneeuwde pistes, hoge bergen en snelle afdalingen? Dan is snowboard- of skileraar in het buitenland iets voor jou. Skileraar worden kan op verschillende manieren en op heel veel verschillende plekken in de wereld. Welke diploma’s heb je nodig en waar moet je op letten als je skileraar wilt worden?

Om ski- of snowboardleraar te worden heb je een diploma nodig. De eisen hiervoor verschillen per land. In Nederland heb je bijvoorbeeld een NSI diploma nodig, in Oostenrijk het Anwärter-diploma en in Frankrijk het ‘Brevet d’etat’. De Nederlandse Ski Vereniging heeft een groot aanbod van cursussen en opleidingen die zowel in Nederland als in het buitenland te volgen zijn. Het is slim om een opleiding te volgen in de taal waarin je ook les wilt gaan geven. Er zijn ook Nederlandse organisaties die opleidingen in het Duits of Frans aanbieden.

Een overzicht van de verschillende diploma’s

• Rolbaan module – Met de Rolbaan module kun je, zoals de naam van de opleiding eigenlijk al zegt, lesgeven op een rolbaan.
• Nationaal diploma – Hiermee kun je lesgeven in Nederland en in België.
• Module Anwärter – Met deze opleiding kun je lesgeven in Oostenrijk. Ook in een aantal andere Alpenlanden accepteren ze dit diploma.
• Anwärter Duaal – Dit is de vervolgopleiding op de Module Anwärter en tevens de afsluiting van de Anwärter-opleiding. Hiermee kun je gevorderden ski- èn snowboardles geven in Oostenrijk.
• Landes – De vervolgopleiding van de Anwärter-opleiding. Met dit diploma kun je bijna overal ter wereld lesgeven.
• Staatlich – Het hoogste niveau dat je als leraar kunt behalen en waarna je les mag geven aan alle niveaus. Je moet echter wel in het bezit zijn van een Landes diploma en een toelatingsexamen doen.
• Brevet d’étàt – Hiermee kun je lesgeven in Frankrijk.

Vind een skigebied dat bij jou past

Ieder skigebied heeft weer andere eigenschappen: de bergen, natuur, tradities en toeristen verschillen per land. Ook het diploma waarover je beschikt bepaalt voor een deel in welke landen je les kunt geven. Vraag jezelf af waar een skigebied voor jou aan moet voldoen: wil je veel après-ski of juist een rustig gebied? Wil je veel uitdaging en off-piste skiën of wil je het juist kalm aan doen? Zoek dit soort dingen uit voordat je je reis boekt.

Maak een keuze voor een ski-school

Skischolen verschillen in de manier waarop ze lesgeven en omgaan met hun personeel. Als ski-leraar breng je een groot deel van de dag door rond je skischool en daarom is het belangrijk dat je een skischool zoekt waar je je prettig voelt. Op Sneeuwsportleraren.nl vind je een overzicht van alle skischolen en ervaringen van mensen die er gewerkt hebben. Heb je een skischool uitgezocht die je leuk lijkt? Schrijf dan een mail met een kort CV en informeer naar de mogelijkheden om les te geven. Focus je niet op één skischool. Zoek verschillende opties zodat je meer kans maakt.

Welke diploma’s heb je nodig in het buitenland?

Oostenrijk

  • Minimaal een Anwärter-diploma
  • Afhankelijk van de eisen van de skischool kun je ook met een Nederlands diploma, niveau 3, of een Zwitsers diploma aan de slag

Zwitserland

  • Interne opleiding van tien dagen bij skischolen.
  • Diploma’s uit het buitenland zijn ook geldig.
  • Met een diploma behaald in Zwitserland val je in een hogere salarisschaal.

Frankrijk

  • Met een Staatlich diploma (het hoogst haalbare diploma) kun je aangenomen worden bij een Franse skischool.

Heb je dit niet? Dan moet je een test afleggen om daarna als stagiair te starten bij een skischool. In ongeveer vier jaar haal je dan het Staatlich-diploma.

België

  • Met het diploma ski/snowboardinstructeur niveau 2 of een vergelijkbaar NSI diploma kun je aan de slag bij een skischool in België.

Duitsland

  • Met een Anwärter-diploma kun je aan de slag bij een Duitse skischool.
  • Bij sommige scholen is het Nederlandse diploma niveau 2 of 3 geldig.

Reisverzekering: skileraar in het buitenland

Wanneer je als skileraar in het buitenland gaat werken past niet elke verzekering daar bij. Sterker nog, veelal geeft een doorlopende reisverzekering géén dekking wanneer je werkzaamheden verricht. De Globetrotter Verzekering van Allianz Global Assistance is een reisverzekering die wél geschikt is voor werken in het buitenland en die je vanaf 1 tot 24 maanden kan afsluiten.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.