Skileraar in Oostenrijk op de piste

Hoe word je skileraar in Oostenrijk?

Droom jij van de met sneeuw bedekte bergen in Oostenrijk? Wil je graag een tijdje in het buitenland werken en vind je het leuk om skitechnieken aan anderen uit te leggen? Overweeg heb je misschien wel eens overwogen om skileraar te worden. In deze blog bespreek ik wat je nodig hebt om skileraar in Oostenrijk te worden.

Hoe goed moet je zijn om skileraar te worden in Oostenrijk?

Je hoeft geen professioneel skiër te zijn of een groot arsenaal aan speciale trucs te beheersen om skileraar te worden. Wat je wel nodig hebt is dat je goed en gecontroleerd kan skiën. Dit betekent dat je lange en korte rode pistes op een gecontroleerde manier af kunt gaan. Skileraar zijn gaat namelijk niet alleen over je skicapaciteiten. zijn vooral je sociale vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel.

Wat heb je nodig?

Om skileraar in Oostenrijk te zijn heb je om te beginnen een Anwärter diploma nodig. Deze elf-daagse opleiding bestaat uit zowel theorie- als praktijkonderdelen. Tijdens de opleiding leer je je eigen ski-technieken te verbeteren maar je leert vooral hoe je deze technieken kunt overbrengen op jouw leerlingen. Aan het eind van de opleiding volgt een theorie- en praktijkexamen. Met een Anwärter diploma op zak kun je aan de slag als beginnend skileraar in Oostenrijk.

De Anwärter opleiding duurt meestal elf dagen en wordt door verschillende skischolen aangeboden. De SnowSportsAcademy biedt de eerste helft van de Anwärter aan in Nederland. Bij verschillende skihallen in Nederland volg je hierbij lessen en maak je kennis met de vaardigheden en vereisten die nodig zijn om skileraar te worden. Het tweede deel van de opleiding vindt plaats in Oostenrijk. Snowlife Skilerarenopleidingen biedt de hele elf-daagse opleiding in een pakket aan in Oostenrijk.

Praktijk en theorie

De praktijkonderdelen tijdens de Anwärter-opleiding bestaan uit skiën en lesgeven in de praktijk. Deze onderdelen worden ook getoetst in een praktijkexamen. Ook krijg je theorielessen, waar je leert over veiligheid, lawines, EHBO en onderwijs- & bewegingsleer. De theorielessen worden afgesloten met een multiplechoicetest.

Voorbereiding

Om je voor te bereiden op de Anwärter-cursus, kun je je aanmelden voor een introdag in Nederland. Op deze dag krijg je uitleg over de inhoud van de opleiding en het werken in Oostenrijk. Ook krijg je een korte Duitse les, een skitraining en meer inzicht in de examenonderdelen zodat je goed beslagen ten ijs komt. Als je je eigen ski-technieken nog wilt verbeteren en je beter wilt voorbereiden op het praktijkexamen, dan kun je in SnowWorld Zoetermeer een extra trainingsweekend volgen. In dit weekend krijg je les van ervaren skileraren en wordt gebruik gemaakt van video-analyse. Zo kun je extra goed aan je houding en techniek werken.

Duitse taal

Als je in Oostenrijk skiles wilt geven, is het handig om de Duitse taal te spreken. Twijfel je over je Duitse taalvaardigheid, dan kun je bij Snowlife Duitse bijles voor skileraren krijgen. Een ervaren skileraar weet precies welke vaktermen en onderwerpen belangrijk zijn en hoe je in het Duits de ski-technieken kunt uitleggen. Een goede Duitse taalbeheersing is niet alleen prettig tijdens het lesgeven maar ook buiten je werk kun je daar voordeel van hebben.

Na de Anwärter

Na het bepalen van het Anwärter-diploma en wanneer je enige werkervaring hebt opgedaan, kan je doorgaan met de Landes 1 en Landes 2 opleidingen. Met deze diploma’s is het mogelijk om les te geven aan gevorderde skiërs. En je leert bovendien je eigen skitechnieken te perfectioneren.

Reisverzekering voor de skileraar in Oostenrijk

Wanneer je als skileraar in Oostenrijk gaat werken is het slim om je goed te verzekeren. De meeste doorlopende reisverzekeringen geven geen dekking wanneer je werkt in het buitenland. De Globetrotter Verzekering van Allianz Global Assistance is een reisverzekering die wél geschikt is voor werken in het buitenland en die je vanaf 1 tot 24 maanden kan afsluiten.

Photo by Daniel Frank on Unsplash

Donny, senior medewerker Service Team - Allianz Global Assistance

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.