Slapen in het vliegtuig met rustgevende muziek

Hoe kan ik slapen in het vliegtuig?

In een vliegtuig kan het best lastig zijn om in slaap te vallen: het geluid van de motor, pratende medepassagiers, te weinig beenruimte en turbulentie verstoren je rust. Zeker tijdens een lange vlucht kan het frustrerend zijn om de slaap niet te kunnen vatten en moe op je plek van bestemming aan te komen. Hier lees je tips die je kunnen helpen om toch te kunnen slapen in het vliegtuig.

1. Vermijd alcohol als je wilt slapen in het vliegtuig

Veel mensen denken dat ze gemakkelijker in slaap vallen na het drinken van een glas wijn of whisky. Niets is minder waar. Alcohol zorgt ervoor dat je juist minder diep slaapt en sneller wakker wordt van omgevingsgeluiden. Probeer daarom vooral water te drinken en drink geen alcohol. Hetzelfde geldt voor koffie en veel soorten thee, ook deze houden je actief en wakker.

2. Kies van tevoren je plek

Tegenwoordig kun je bijna altijd online inchecken. Een extra optie is dan vaak om je eigen stoel te kiezen. Een stoel bij het raam geeft je de mogelijkheid om je hoofd te laten rusten tegen de zijwand van het vliegtuig en je wordt niet gestoord door medepassagiers die naar het toilet willen. Ook kun je vaak, tegen extra betaling, kiezen voor een plek met extra beenruimte, wat slapen in het vliegtuig gemakkelijker maakt.

3. Gebruik oordoppen en een slaapmasker

Zorg voor oordopjes die het omgevingsgeluid dempen. Kies niet voor de goedkoopste exemplaren maar neem oordopjes die goed in je oren passen. Tegenwoordig zijn er ook koptelefoons verkrijgbaar die het omgevingsgeluid wegfilteren. Dit kan een goede optie zijn om geen last te hebben van geluid om je heen. Sluit het schuifje van het raampje dicht en gebruik een slaapmasker zodat je geen last hebt van het licht om je heen.

4. Vergeet je kussen niet

Niets slaapt zo lekker als je eigen kussen. Neem het daarom mee als je goed wilt slapen tijdens een lange vlucht. Je kunt ook een nekkussentje meenemen dat je hoofd extra ondersteunt. Deze zijn verkrijgbaar in lichtgewicht versies die je kunt opblazen, maar ook in zijdezachte, dikkere uitvoeringen.

5. Doe een rustgevende activiteit

Tijdens lange vluchten is het filmaanbod oneindig en is het verleidelijk om naar het scherm te blijven kijken. Als je ook nog wilt slapen, beperk dan je schermtijd. Hetzelfde geldt voor spelletjes op je telefoon of werken op je computer. Luister in plaats daarvan naar rustgevende muziek of lees wat in een boek of tijdschrift.

6. Let op je eten

Als je veel eiwitrijk voedsel eet, zoals vlees, ei, kaas en peulvruchten is het moeilijker de slaap te vatten. Zorg dat je een lichte maaltijd eet voor de vlucht en eet niet teveel tijdens de vlucht. Op een zware maag is het lastig slapen in het vliegtuig.

7. Gebruik een slaappil

Als je met deze tips nog niet in slaap valt, kun je voor je reis overleggen met je huisarts. Deze kan medicijnen voorschrijven die je kunnen helpen om wel in slaap te vallen tijdens een lange vlucht. Er zijn ook medicijnen verkrijgbaar bij de drogistrij, bijvoorbeeld melatonine, die slaap bevorderend werken als het donker wordt. Informeer wel goed naar de bijwerkingen van medicijnen die je gebruikt.

8. Raak niet in de stress

Als je echt niet in slaap kunt vallen, leg je er dan gewoon bij neer. Probeer niet angstvallig de gemiste uren slaap te tellen en na te denken over hoe moe je zult zijn bij aankomst. Ga een boek of tijdschrift te lezen, denk aan de leuke reis die voor je ligt en met een beetje geluk val je alsnog in slaap. Gebeurt dit niet: een nachtje zonder slaap zul je ook zeker overleven.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.