Hoe ontstaat slijtage aan autobanden?
Autobanden zijn een essentieel deel van je auto. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe slijtage aan autobanden ontstaat en wat je ertegen kan doen.
Hoe ontstaat slijtage?
De wrijving van het rubber met het wegdek zorgt ervoor dat banden slijten zodra je de weg op gaat. Door de wrijving verliest de band steeds een heel klein beetje rubber en na verloop van tijd verliest de band profiel. Slijtage kun je niet voorkomen maar je kunt er wel voor zorgen dat het proces zo langzaam mogelijk verloopt.
Verschillende soorten slijtage
Een ervaren automonteur kan aan de slijtage van je banden verschillende zaken aan je auto aflezen: of hij goed is uitgelijnd, de banden voldoende lucht hebben of dat er misschien sprake is van een versleten wielophanging. Aan de plek waar de slijtage op de banden zichtbaar is kun je zien of er iets mis is met je auto:
- Slijtage aan de binnen- of buitenkant van het wiel: dit betekent waarschijnlijk dat er iets mis is met de uitlijning van je auto. Hiervoor moet je een afspraak maken met de garage.
- Slijtage in het midden van de band: in dit geval is de band waarschijnlijk te hard opgepompt. Zorg voor een goede bandenspanning. De juiste druk staat vaak op een sticker in de tankdop of in de gebruikershandleiding van de auto.
- Slijtgage aan beide buitenranden van de band: dit betekent waarschijnlijk dat de banden te weinig lucht hebben en opgepompt moeten worden.
- Diagonale slijtage: wanneer er op de banden een scheef patroon van slijtage te zien is, dan is de kans dat je auto een verkeerde wielophanging heeft. Laat dit controleren bij de garage.
- Onregelmatige slijtageplekken (cuppen): wanneer er op je banden op verschillende plekken slijtageplekken te zien zijn, kan dit verschillende redenen hebben zoals bijvoorbeeld de uitlijning, balans en het type band. Ook dit zul je door een expert moeten laten nakijken.
Wil je weten wat de symbolen op een autoband betekenen?
Hoe voorkom je slijtage aan autobanden?
Over het algemeen zouden de banden van je auto minstens 80000 kilometer mee moeten gaan voordat ze aan vervanging toe zijn. Toch zijn er veel verschillende factoren die bijdragen aan de slijtage van je banden. Onder andere het weer, de ondergrond, je rijgedrag en rijsnelheid kunnen ervoor zorgen dat je banden sneller slijten. Maar het belangrijkste hierbij is ook het onderhoud van je banden. Zorg er te alle tijde voor dat je je banden goed onderhoudt om de levensduur van je banden te verhogen.
- Roteer je banden: als er een ding is dat je doet om slijtage van je banden tegen te gaan, kies dan voor het verwisselen van je banden. Het regelmatig wisselen van je banden, bijvoorbeeld bij elke 8000 kilometer, zorgt ervoor dat je banden allemaal gelijkmatig slijten en dus langer meegaan.
- Zorg voor een goede bandenspanning. Zoals hierboven al beschreven, speelt de bandenspanning een belangrijke rol in de slijtage van autobanden. Veel autobezitters vergeten deze regelmatig te controleren. Toch kun je, door dit regelmatig te doen ervoor zorgen dat je banden minder snel slijten. Vooral in de winter kunnen banden druk verliezen. Een goede bandendruk zorgt niet alleen voor minder slijtage, het is ook veiliger en bespaart brandstof!
- Laat je banden controleren. Controleer regelmatig de profieldiepte en slijtagesporen van je banden. Als de banden ongelijk slijten ondanks dat je ze regelmatig roteert, is het misschien nodig de auto opnieuw te laten uitlijnen.
- Let op je rijgedrag: scherpe bochten, agressief remmen of snel optrekken, zijn niet goed voor de levensduur van je band. Rem bij voorkeur niet in een bocht, trek niet te snel op en ga rustig door de bochten om ervoor te zorgen dat je banden zo lang mogelijk meegaan.