Evelyn, slow-travel bij South Cliff

Slow-travel: waarom iedereen het rustig aan moet doen op reis

‘Het wat rustiger aan willen doen op reis’, ‘Genieten van de tijd en plek’. Als je googelt op ‘slow-travel’, dan kom je geen officiële definitie tegen, maar verschillende bronnen zijn het eens over één ding: slow-travel is rustig reizen zodat je tot rust kunt komen en genieten. En dat is precies wat mijn vriend en ik op reis doen. Geen lijstjes afstrepen en haasten om zoveel mogelijk landen en highlights zien. Iets wat ik veel mensen wel zie doen. Zonde.

De essentie van reizen en waarom slow-travel zo belangrijk is

De essentie van reizen is voor mij niet om alle highlights af te gaan en een lijstje te kunnen afstrepen. Natuurlijk heb ik wel een soort lijstje in mijn hoofd (wie niet?), maar die bestaat meer uit ‘in een campervan in Nieuw Zeeland wonen en reizen’, dan uit 30 landen zien tijdens mijn wereldreis. Voor mij is slow-travel belangrijk omdat ik thuis een gestresst en gehaast leventje leek te leven. Toen ik 10 jaar geleden voor het eerst lang op reis ging, merkte ik dat reizen mij geen stress gaf (behalve waar je die nacht sliep, maar dat is andere stress).

Eenmaal thuis in Nederland maakte ik me druk om werk, geld en andere dingen die op reis niet meer belangrijk lijken te zijn. Daarnaast reis ik omdat ik een natuurlijke interesse heb in hoe andere mensen leven en wonen, hun cultuur, de natuur en dat op een sportieve manier te beleven. Lekker door de straten longboarden zonder plan, een gesprek met de bakker aangaan en natuurlijk zo nu en dan wat highlights bekijken, dat hoort er natuurlijk ook bij.

Hoe slow-travelen wij

Mijn vriend en ik zijn nu 3 maanden op reis en we zijn eigenlijk alleen in Amerika geweest. Voordat ik op reis ging kreeg ik op mijn werk een opmerking van een collega waarom ik geen tijd had om naar Florida te gaan, want ik was in Amerika en had notabene een jaar. Waarom wel? Dacht ik. De westkust en Hawaii vond ik al veel voor 3 maanden en bovendien staat Florida niet eens op mijn lijstje. Ik vind het vervelend om haastig alle bezienswaardigheden van een bestemming in een dag te proppen. Misschien hoort het ook een beetje bij de anti-beweging van nu, dat alles zo gehaast is. Het draait nu om mindfull, genieten, rustig aan.

Hoe zorg ik ervoor dat ik slow-travel?

– Ik ga langer naar een bestemming dan ik nodig denk te hebben. Omdat Hawaii uit meerdere eilanden bestaat, hebben we 1 tot 2 weken per eiland genomen. Daar zaten wat dagen tussen dat we maar 2 uur per dag actief iets aan het bekijken of doen waren. De nodige dutjes horen er ook bij en ik had ook genoeg tijd om ziek te zijn, haha.

– We kiezen eerder voor een appartement zoals Airbnb of een hostel dan een hotel. Je kunt lekker koken (scheelt ook nog eens geld) en eten in je eigen tempo. Ook zit je vaker ergens in de wijk dan aan de toeristische straat en zie je niet alleen maar toeristen (zoals landgenoten ;-))

– Als het land zich daarvoor leent: ga roadtrippen! Dat is ons zo goed bevallen. Je kunt zo langzaam reizen en flexibel zijn als je zelf wilt. Vooral het kamperen in de USA en met de campervan in Nieuw-Zeeland reizen zijn voor ons de manieren om het land op een rustig en unieke manier mee te maken.

{

Evelyn

Evelyn is sinds 6 juni 2017 met haar vriend op wereldreis. Ze hebben 3 jaar gespaard om de wereld over te gaan op zoek naar de tofste plekjes om te longboarden, surfen en de natuur in te gaan. Ze beginnen in West-Amerika, gaan daarna eilandhoppen (en surfen) in Hawaï, road trippen door Nieuw Zeeland en daarna zien ze wel waar the road takes them. Evelyn houdt van slow-travel, natuur en kustplaatsjes. Tijdens de wereldreis deelt ze haar ervaringen met de lezers van het blog van Allianz Global Assistance.